Lycurgus wint topper en ZVH is ‘veilig’

VoV, 26-01-2020. 5:20 uur.  De speelronde van gisteren bracht Lycurgus op een zekere tweede plaats, leverde voor RECO/ ZVH de belangrijke punten op voor een startbewijs in de kampioenspoule, maakte duidelijk dat Zaanstad definitief in de Degradatiepoule zal uitkomen en verkleinde de kans, vanwege de puntendeling, dat VoCASA of SSS nog aan Taurus voorbijgaan en het laatste ticket voor de Kampioenspoule voor zich opeisen.

Alle volleybalogen en vooral die in Groningen en Doetinchem waren gisteren gericht op de topper tussen Samen.Lycurgus vs. Active Living Orion, de topper in de Eredivisie tussen twee teams die elkaar het volleyballeven de laatste jaren knap moeilijk hebben gemaakt. In Doetinchem was de 24-26 in de derde set na de 1-1 stand in sets het omslagpunt, daarna won Lycurgus makkelijk de vierde set en dus de wedstrijd met 1-3. Lycurgus staat nu 2de, (15-39) en Orion 3de (15-34). De tweede plaats was dus niet in het geding.

Het werd in Groningen een spektakelstuk, zoals we dat eerder hebben gezien als deze twee ploegen tegenover elkaar stonden. Lycurgus won met 3-1 via de setstanden 29-27, 25-15, 29-31 en 25-17. Twee set minimale verschillen, twee set duidelijk voor Lycurgus.
In set 1 stond een 10-18 achterstand op het scorebord voor de thuisploeg en in de derde set 8-16. In beide gevallen slaagde Lycurgus erin om helemaal terug te keren in de set. Met veel energie en doorzettingsvermogen lukte dat.

In de eerste set duurde het tot setpoint vier voordat er een einde aan kwam. Een ace van Bennie Tuinstra betekende 29-27. De spanning droop ervan af. Perinar speelde in de eerste twee sets een hoofdrol. Hij was nauwelijks te stoppen en maakte in de eerste set vanaf 10-18 met vier punten in korte tijd zijn ploeg weer kansrijk. Uiteindelijk zouden veel meer spelers een belangrijke rol vervullen. Hetzij vanaf de bank, hetzij vier sets lang op het veld. Het collectief kwam weer bovendrijven.

Jelle Hilarius werd met 20 punten topscorer, met 17 om 3 blokpunten en 74 om 64 aanvallende scores was Lycurgus heersend aan het net.

Draisma Dynamo (1ste, 15-42) kreeg Taurus (6de, 15-15) op bezoek. Dynamo is dit seizoen eigenlijk onaantastbaar, nadat ze vroeg in het seizoen uit nog bij Orion verloren. Ze wonnen al drie keer van Sliedrecht, twee keer van Lycurgus en één keer van Orion en ze zijn dus tot nu veruit de sterkste van de Top Vier. Taurus kwam midweeks van een koude kermis in eigen hal thuis vanwege een 0-3 nederlaag tegen VoCASA, een directe concurrent voor de Kampioenspoule. Verloren punten in de uitwedstrijd tegen Dynamo goedmaken lijkt ons niet meteen een successtory te worden, maar je weet maar nooit hoe een stier een haas vangt.

In de eerste set ging het tot 13-13 gelijk op, na 18-13 haalde Dynamo de winst via 20-15 en 21-20 met 25-21 binnen. In de tweede set veranderde Taurus een 4-0 achterstand in een 9-11 voorsprong, waarna Dynamo vooreerst de regie overnam. Bij 20-20 was het echter weer gelijk. De thuisploeg was in de finale koelbloediger en won met 25-23. Taurus gin in de derde set voortvarend met 8-13 aan de leiding, kon dit niet vasthouden (15-15) en zag vervolgens ook een 15-17 en 16-18 voorsprong verloren gaan. Dynamo pakte na 22-22 de set- en wedstrijdwinst met 25-22. Al met al was het toch lastiger dan verwacht. Blokkerend had Dynamo met 18 om 6 punten veel voordeel. Dylan Boerefijn werd met 17 punten de topscorer van de partij.

RECO/ ZVH (5de, 14-20) was in theorie nog niet, maar in praktijk wegens allerlei onderlinge duels tussen onder hen staande teams wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in bezit van een startbewijs in de Kampioenspoule. Tegen Zaanstad (10de, 15-7), dat de Degradatiepoule niet meer zal ontstijgen, moest de zekerheid van RECO/ ZVH 100% worden, en die van Zaanstad ook.

RECO/ ZVH wilde niet afhankelijk zijn van andere uitslagen en pakte tegen Zaanstad een 3-0 zege. Via de setstanden 25-19, 25-20 en 25-22.

Een denderend begin zorgde voor de 10-2 stand in de eerste set, Zaanstad herpakte zich en kwam beter in de wedstrijd, maar verloor na 15-10 en 21-15. In set twee was er meer sprake van een wedstrijd. Echter was ook in deze set ZVH de bepalende ploeg en won na 8-5, 16-14 en 21-17. In de derde set ging ZVH op de ingeslagen weg door. De eerste twee punten waren nog voor Zaanstad, daarna waren er zes op rij voor ZVH, dat zich ook niet meer in de problemen liet brengen. Via 8-5, 16-11 en 21-15 pakten ze de setwinst en de 3-0 wedstrijdwinst.

Mees Blom van Zaanstad werd met 14 punten topscorer, Gianno Bey van ZVH bleef er twee bij hem achter.

Bij Advisie/ SSS (9de, 15-7) tegen VoCASA (8ste, 15-11) lag het moeten winnen vooral bij de bezoekers uit Nijmegen. Drie punten zouden de kloof naar Taurus, dat om dit te voorkomen bij Dynamo moet stunten, op één puntje kunnen brengen. En dus de spanning omtrent wel/geen Kampioenspoule bij de laatste twee wedstrijden naar het kookpunt kunnen laten stijgen.

Er was (eindelijk) weer eens winst voor SSS, maar de kansen op de kampioenspoule lijken verkeken. De wedstrijd eindigde in 3-2, via de setstanden 22-25, 25-17, 25-14, 20-25 en 18-16.

SSS zag na een goede start (6-2) de mooie voorsprong verloren gaan (7-9) en bleef na de gelijke standen bij 13-13 en 15-15 bij 21-22 en 22-23 kans op setwinst houden. VoCASA maakte het met twee scores daarna af.

In de tweede en derde set was SSS de dominerende partij. In de tweede leverden de tussenstanden 8-3, 16-9 en 21-13 dikke winst op, in d e derde set ging de winst via 8-2, 16-11 en 21-12 naar de thuisploeg. VoCASA sleepte er in de vierde set een tiebreak uit. 6-6 werd 7-13 en 8-18, voordat SSS echt wat terug kon doen (16-19). Uiteindelijk was het net te weinig, en ging de winst met 20-25 naar VoCASA. Dus tiebreak.

Bij 10-10 had SSS een 3-7 achterstand ongedaan gemaakt, na 12-12, 14-14 en 16-16 pakten ze de 3-2 winst met 18-16.

SSS was met 69 om 43 aanvallende scores veel beter, blokkerend had VoCASA vijf punten voordeel. Tom Koops en Cas Abraham (foto boven) van SSS waren met 20 en 19 punten de topscorers van de avond. Colin Zuijdgeest kwam tot 18 punten voor VoCASA.

Het Talentteam (7de, 15-16) dat bij wijze van spreken zonder mededinging in het reguliere seizoen meedoet, geen kampioen kan worden en niet kan degraderen, speelt vandaag thuis tegen Sliedrecht Sport (4de, 14-31), dat nog volop in de race is voor een bonuspuntje meer in de kampioenspoule. Sliedrecht weet wat hen te doen staat, zij weten wat Orion tegen Lycurgus deed, maar dat zal echter niets afdoen aan hun drang om te winnen van de talenten, zoals ze dat ook in Sliedrecht (3-0) deden.

De stand is nu: Dynamo 16-45, Lycurgus 16-42, Orion 16-34 en Sliedrecht Sport 14-31. Dan volgen ZVH (15-23), TTP (15-16), Taurus (16-15), VoCASA (16-12), SSS (16-9 en Zaanstad (16-7)

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV en Rudy Biekart.