Lycurgus wint volleybalgevecht vs Dynamo

VoV, 21-01-2019. 4:58 uur.  Het was gistermiddag een fantastische strijd in Apeldoorn. Thuisploeg Draisma Dynamo en Abiant Lycurgus vochten keihard voor ieder punt. Uiteindelijk trok de landskampioen na een 2-1 achterstand in sets met 2-3 aan het langste eind en is door deze zege weer koploper in de Eredivisie. De setstanden waren 25-23, 28-30, 26-24, 19-25 en 7-15.

‘We moesten echt aan de bak. Ballen gingen niet zomaar op de grond. We verdedigden zelf ook wel veel, maar we moesten soms echt wel twee drie keer aanvallen voordat het tot een punt leidde,’ zo vatte aanvoerder Wytze Kooistra de wedstrijd samen. ‘De laatste tien dagen hebben we nu drie van dit soort wedstrijden gehad en dat is zo zinvol. Vandaag speelden we ook nog voor de NOS. Pure promotie voor het volleybal. Ik ben hier wel happy mee.’

Vanaf halverwege de vierde set begon Abiant Lycurgus de wedstrijd naar zich toe te trekken. Tot dat moment maakten beide ploegen elkaar bijzonder weinig en was het vooral een keiharde strijd waarbij beide ploegen elkaar niks toe wilden geven. Dat kwam het beste naar voren aan het einde van de tweede set toen de ploeg van coach Arjan Taaij maar liefst zeven setpoints nodig om de stand in sets gelijk te trekken. Het lukte toen niet om een 24-22 voorsprong sneller over de streep te trekken. Abiant Lycurgus stond wel steeds aan de goede kant van de score, maar het beslissende punt bleef uit. Het was uiteindelijk Mats Kruiswijk die de bal namens de thuisploeg tussen het blok door sloeg.

In set vier ging het tot 14-14 gelijk op. Vervolgens noteerde de regerend landskampioen vier punten op rij en dat bleek een beslissend gaatje. Het was ook de periode waarin de thuisploeg meer fouten begon te maken. Daar kreeg diagonaal Rik van Solkema ook mee te maken. De youngster speelde een voorbeeldige wedstrijd en scoorde aan de lopende band. De verkregen marge van vier punten bleek voldoende om de set uit te spelen.

Tot dat moment stond min of meer steeds de basisformatie in het veld. De zeven waren, zoals meestal, Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Dennis Borst, Niels de Vries, Erik van der Schaaf en Stijn Held. Af en toe kwamen Sam Gortzak en Geoffrey van Gent in de ploeg om vooral de service te versterken. Toen De Vries de stand op 24-18 bracht was duidelijk dat het in die set niet meer fout kon gaan. Een serve fout van Wessel Blom betekende 25-19 setwinst en een alles beslissende vijfde set.

Voor de neutrale kijker, de wedstrijd was ook live te zien bij de NOS, had dit een prachtige apotheose moeten worden, maar dat werd het niet. Abiant Lycurgus werd steeds sterker en hield haar niveau vast. Daar waar Dynamo fouten begon te maken. Zo kon Abiant Lycurgus de dominerende ploeg worden toen het moneytime was. Het liep tot 3-3 in de pas. Daarna was er onder meer een score van Auke van de Kamp en twee van Wytze Kooistra. De stand werd naar een 7-3 voorsprong getild. Dit gaf nog weer extra energie en het stond in no-time 12-6.

Van de Kamp zette met een krachtige aanval het eerste matchpoint op het bord. Een foutserve van Frits van Gestel bracht de thuisploeg nog een puntje, maar bij de volgende aanval maakte Dennis Borst er korte metten mee. Hij ramde de bal door het midden snoeihard tegen de grond en bracht zo de winst alsnog binnen.

Coach Arjan Taaij over de vechtzege. ‘Tuurlijk is het voor ons lekker dat je na een 2-1 achterstand die wedstrijd naar je toe kan trekken en ik denk ook zeker de laatste twee sets waren we gewoon de betere vandaag. De eerste drie sets was echt een groot volleybalgevecht en kon in die zin alle kanten op kantelen.’

Komende donderdag wacht in Kampen Reflex in de halve finale van de beker. Dit duel begint om 20.00 uur.

gh @ VoV. Verslag door Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto Jan van den Noort

Noot: Ook zondagmiddag werd TTP vs Orion gespeeld. Dit duel eindigde in een 1-3 zege voor de ploeg uit Doetinchem.