Lycurgus zette Taurus met 3-0 aan de kant.

VoV, 06-02-2023. 5:13 uur. In de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie heeft Samen Lycurgus verder aan het vertrouwen gewerkt middels een prima 3-0 zege op Taurus. De setstanden in het Alfa-college Sportcentrum waren 25-12, 25-19 en 25-20. Door de zege is Samen Lycurgus nu derde in de Eredivisie met 50 punten uit 21 duels. Een puntje minder dan koploper Numidia VC Limax.

Van meet af aan had Samen Lycurgus focus en deed veel dingen goed. Met slechts drie aanvalsfouten in de hele wedstrijd en tot het laatste deel van de derde set negentig procent side-out. Voeg daarbij een stevige servedruk en iedere tegenstander heeft het moeilijk. Dat was voor Taurus niet anders. Pas in de derde set kregen ze iets meer ruimte om er een wedstrijd van te maken, maar na 18-18 kon Samen Lycurgus toch doordrukken.

Coach Arjan Taaij sprak na afloop van erg goed volleybal. Hij stuurde dezelfde basis het veld in als afgelopen woensdag in de uitwedstrijd tegen RECO ZVH; Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held. Het vanaf het begin een lust voor het oog. Held kon naar hartenlust variƫren met de spelverdeling. Via een ace van McCauley was het al 11-5 en een blok van Hofhuis was goed voor 20-8. Ook Kern was prima op dreef en sloeg zeker in de eerste set het ene na het andere punt binnen, waaronder de 22-9. Een pipe van Coenen maakte een snel einde aan de eerste set.

Het beeld in de tweede set was ongeveer hetzelfde. Bij Taurus bracht het inbrengen van Dylan Boerefijn aanvallend meer potentie. Mede daardoor konden de gasten, waarvan vrijdag duidelijk werd dat ze zich vanwege andere licentievoorwaarden terugtrekken uit de Eredivisie, iets langer bij blijven. Een ace van Kern bracht het verschil op vier punten; 15-11. Van daaruit trok Samen Lycurgus door. Jesper Schut was op dat moment Hofhuis al komen vervangen en aan het eind kwamen Geoffrey van Gent en Tieme de Jong binnen de lijnen. De Vries met een snelle bal door het midden bracht de stand op 24-18. Nadat Van Westrienen een eerste setpoint wegwerkte scoorde Coenen het volgende punt; 25-19.

In de laatste set leek er aanvankelijk weinig aan de hand. Op 14-9 kwam De Jong weer binnen de lijnen voor Held. En iets langer kwam Jaron Spiegelaar de niet helemaal fitte Klok vervangen. De wissels pakten niet goed uit. Een 16-10 voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Taurus ging energieker spelen en kwam terug tot 18-18. Setverlies zou voor het set gemiddelde slecht zijn en gelukkig werd het dipje abrupt omgedraaid. Held kwam terug voor De Jong en de man van de wedstrijd McCauley maakte eerst 19-19 en legde vervolgens veel agressie in zijn serve. Dat leidde tot twee aces. Vervolgens bracht een sterk blok van De Vries het verschil op drie. Daarmee was het gevaar geweken. Vanaf 22-20 drukte Samen Lycurgus door. Een succesvol blok van Coenen en Schut na een rally was het laatste wapenfeit van de wedstrijd. De derde 3-0 zege op rij was een feit.

Komende donderdag wacht eerst de kwartfinale in de beker. Sliedrecht Sport Heren 2 is vanaf 20.00 uur de tegenstander. Aanstaande zaterdag volgt de ontknoping in de reguliere wedstrijd met het uitduel tegen nummer vier Simplex SSS.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Lycurgus. Foto CEV.