Lycurgus zonder setverlies langs Zaanstad

VoV, 25-11-2018. 6:30 uur.  In de laatste wedstrijd voor de Europese heenwedstrijd tegen Lindaren Volley Amriswil heeft Abiant Lycurgus in de competitie geen fout gemaakt. In het Alfa-college Sportcentrum werd nummer voorlaatst Zaanstad met 3-0 verslagen via de setstanden 25-16, 25-19 en 29-27. Abiant Lycurgus blijft samen met Sliedrecht Sport koploper met 21 punten uit 8 wedstrijden.

In de eerste twee sets was het niveauverschil duidelijk tegen Zaanstad, de formatie dat na de wedstrijd door de winst van Advisie SSS nu hekkensluiter is. Dit in tegenstelling tot de derde set. In de slotfase moest de landskampioen vol aan de bak om een vierde set te voorkomen. Dat lukte ternauwernood. Er moesten drie setpoints weggewerkt worden alvorens Abiant Lycurgus zelf een tweede matchpoint kreeg. Op 24-23 werd matchpoint één weggeslagen. Het was invaller Steven van de Velde die matchpoint twee op het bord zette met 28-27. Daarna onderscheidde de sterk invallende Geoffrey van Gent zich. Hij kende geen pardon en noteerde via het blok het beslissende punt.

Zo speelden de invallers een belangrijke rol. Coach Arjan Taaij startte met zijn vertrouwde basis. Wytze Kooistra, Frits van Gestel, Erik van der Schaaf, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Stijn Held en Steven Ottevanger. In de loop van de wedstrijd kwamen de nodige invallers binnen de lijnen. Naast de al genoemde Van de Velde en Van Gent kwam ook Niels de Vries in de derde set binnen de lijnen. De van een gebroken pink herstellende Chris Voth kan op dit moment alleen nog maar serveren en deed dat ook een aantal keren.

In de eerste set werd het verschil gemaakt na 14-13. Op een servereeks van Van der Schaaf maakten de aanvallers van Zaanstad vijf fouten op rij. Dit bracht de stand op 19-13. Via 21-14 en 23-16 was het Van Gestel die met twee aces de eerste set overtuigende afrondde. Het beeld in de tweede set was min of meer vergelijkbaar. Met dit verschil dat de marge direct al aan het begin van de set gemaakt werd. Kooistra maakte 6-2 en dat was het begin van een comfortabele voorsprong.

Bij 16-10 kwam Van Gent Kooistra vervangen. In anderhalve set sloeg de Hoogevener dertien punten bij elkaar. Hij was met Van Gestel gedeeld topscorer. Van Gent. ‘Ik ben blij met hoe ik gespeeld heb vandaag. Zeker omdat ik gisteren en eergisteren niet zo goed getraind heb. De stap in mijn ontwikkeling is om gewoon volle bak te gaan. Het maakt niet uit of een bal heel ver uitgeslagen wordt. Als ik maar volle bak blijf gaan en dat pakte vandaag heel goed uit.’

Van Gent produceerde direct een ace en mogelijk legde hij daarmee de basis voor zijn uitblinkende invalbeurt. Van de Velde sloeg in de slotfase snoeihard langs een driemansblok en dat betekende zes setpoints; 24-18. De eerste ging verloren, omdat Van de Velde een geblokkeerde bal uit zag gaan. Vervolgens was Lars de Boer zo vriendelijk om zijn service uit te slaan en zo rolde ook de tweede set naar Abiant Lycurgus.

De slotfase van de derde set is reeds geschetst. Het ging tot 23-23 gelijk op. De voorsprong bedroeg op 5-2 en 6-3 maximaal drie punten. Vanaf 7-7 was het steeds stuivertje wisselen en slaagde de thuisploeg er niet in om een grotere voorsprong te nemen. Spelverdeler Stijn Held had daar na afloop wel een verklaring voor. ‘Ik vond Zaanstad in de derde set heel goed spelen. Wij beginnen met een aantal andere jongens, dat is misschien ook effen wennen. Aan de andere kant. Geoffrey komt erin en die slaat de belangrijkste punten aan het eind ook binnen. Dat hebben we ook nodig. Zorgen dat iedereen punten kan maken. Dat maakt ons sterk.’

De selectie en staf bereidt zich nu voor op de confrontatie in de CEV-Cup met Amriswil, de nummer twee van Zwitserland van vorig jaar en op dit moment na zeven wedstrijden nog zonder puntverlies. Dinsdag wordt vanaf Dusseldorf naar Zwitserland gevlogen. De wedstrijd begint woensdagavond om 20.00 uur.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema. Foto CEV.