Maaseik op 1-0 in finales vs Roeselare

VoV, 23-04-2018. 13:52 uur. Noliko Maaseik heeft middels een 3-0 zege op Roeselare met de setstanden 25-22, 25-22 en 25-19 een 1-0 voorsprong in wedstrijden op hun eeuwige concurrent om de prijzen genomen. De laatste titel van Maaseik dateert alweer van 2012, dus was het de hoogste tijd om weer voor het hoogste te gaan. In eigen huis waren de Limburgers snel klaar in deze zoveelste clasico tegen Roeselare. Met 1-0 voor Maaseik op het scorebord is er echter voor Roeselare nog geen man overboord in deze best of five serie.

Het duo Jolan Cox en Jelte Maan vormde het ideale aanspeelpunt voor de gedreven Canadese set-up Jay Blankenau en zo kon Noliko Maaseik deze eerste titelfinale naar zijn hand zetten. De thuisploeg sloeg 10 aces, domineerde aan het blok, duidelijk ook zuiver aanvallend met 45 tegen slechts 30 punten. Roeselare scoorde zelf in het totaal slechts 35 punten, maar profiteerde nog van 28 Maaseikse foutjes om op 75-63 in punten te stranden.

In de eerste set liep de tussenstand naar 8-4 en 13-11 om bij 18-17 naar een spannend einde te gaan. Een ace maakte drie punten verschil bij 20-17 en Jelte Maan en Mijatovic verhoogden naar 23-19. Tammemaa versierde de setbal bij 24-20. En Jolan Cox zette de derde kans om in winst 25-22.

De thuisploeg liep licht achter de feiten aan in de tweede set (6-8 en 14-16) Met twee aces sloeg  . Jolan Cox twee bevrijdende aces naar een kloof van 22-19. En hij zorgde met zijn negende punt in de set voor de 25-22 zege. In de derde set werd 18-12 nog 19-17, maar Maaseik liet het niet verder komen en sloot de set met na 22-18 met opnieuw winst af. Jelte Maan scoorde 15 keer.

Het vervolg is op woensdag 25 april: Roeselare vs Maaseik en zaterdag 28 april heeft Maaseik weer thuisvoordeel. De eventuele vierde wedstrijd is woensdag 2 mei, met thuisvoordeel van Roeselare en de mogelijk beslissende vijfde wedstrijd op zaterdag 5 mei, waarbij Maaseik dan weer thuis speelt.

In de Challenge Round (plaatsen 5-8) heeft Volley Leuven de beslissing geforceerd.  Ze wonnen met 0-3 (16, 19, 21) bij Guibertin, dat weinig belang had bij de zege en een plaats in de Europese Challenge Cup.  VDK Gent vs Waremme  werd 3-0 via de setstanden 25-21, 25-17 en 25-20. De Gentenaars domineerden van start tot finish mede vanwege een uitstekende blok – defense. Jente de Vries werd met 16 punten topscorer van de partij.

Stand na vijf rondes 1> Volley Leuven 13 punten; 2. Guibertin 9 punten; 3>. Gent 5 punten en  4> Waremme 3 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, Maaseik.