Mannen door, herkansing dames in Itapema

VoV, 18-05-2018. 6:10 uur.  Van de vier Nederlandse duo’s, die gisteren in het viersterren FIVB toernooi van Itapema van start zijn gegaan hadden de damesduo’s een moeilijke eerste dag.

Joy Stubbe / Marleen van Iersel stonden tegenover het Oostenrijkse duo Plesiutschnig – Schützenhöfer. Beide duo’s waren heel erg aan elkaar gewaagd, waarbij de Oostenrijkse dames de sets in twee korte periodes voor zich beslisten. In de eerste set veranderden ze een 10-7 achterstand in een 11-14 voorsprong. Pas na 15-19 kon Stubbe / van Iersel middels een serie van drie punten de spanning voor korte tijd terugbrengen (18-19), waarop de 19-21 setnederlaag volgde.

In de tweede set bleven de teams vanaf het begin bij elkaar, waarbij wel steeds Nederland een minimaal verschil als voordeel had. Tussenstanden waren bijvoorbeeld bij de setwissels 4-3, 8-6, 11-10, 15-13 en 18-17.  Oostenrijk ging alleen bij 11-12 even aan de leiding, maar sloeg haar slag na de 18-17 tussenstand met een serie van drie punten op rij (18-20)  en won met 19-21. Dus 0-2, waardoor Stubbe – van Iersel in de verliezersronde van de poule vandaag voor een plaatsje in de tussenronde moeten strijden.

Madelein Meppelink en Sanne Keizer verging het in hun eerste poule duel niet veel beter. Tegen het Duitse duo Bieneck / Schneider vochten ze in de eerste set een gelijkopgaande strijd uit, waarbij hun 4-7 voorsprong veranderde in een 8-7 achterstand en de 13-9 achterstand door hen bij 15-15 weer ongedaan was gemaakt. Het Oranje duo kon vervolgens tot 19-19 op de side out aanklampen en kreeg toen twee scores achter elkaar tegen.

In de tweede set was er een vroege 3-0 en 7-3 achterstand voor het BTN tweetal. En dat verschil bleef er met een puntje meer of minder gedurende het hele scoreverloop in de set staan. Tussenstanden 12-9, 17-13 en 20-15. Met 21-16 ging de set naar de Duitse dames. Ook Meppelink – Keizer zullen zich dus vandaag via winst in de verliezersronde van de poulefase in het toernooi moeten handhaven.

De mannen deden het een stuk beter. Beide teams werden poulewinnaar en plaatsten zich via twee zeges rechtstreeks voor de achtste finales.

Brouwer / Meeuwsen hadden het Turkse duo Gögtepe / Giginoglu als tegenstander. In de openingsset verliep het nog niet zo goed, daarin kwamen ze vlot achter (6-8, 9-12, 11-16) en het lukte niet om in de eindfase nog terrein goed te maken. De set ging met 16-21 naar Turkije.

In de tweede set nam Oranje revanche. Nu waren de rollen binnen de lijnen en de tussenstanden op het scorebord omgedraaid. Er stond 8-6, 12-7, 18-11 te lezen en met 21-14 werd het 1-1 in sets. In de tiebreak nam het BTN duo vlot afstand naar 8-4 en 11-5 en won met 15-7.

In hun tweede wedstrijd van de dag waarin het om poulewinst ging hadden Brouwer / Meeuwsen weinig moeite met het uit Qatar komende duo Cherif / Ahmed. Met ruime cijfers werden de sets binnengehaald (21-13 en 21-15) en daarmee het ticket voor de achtste finale.

Varenhorst / Bouter plaatsten zich via een zege tegen Berntsen / Mol uit Noorwegen (21-11 en 21-17)  voor de winnaarsronde in de poule, waarna ze door 2-0 winst op het Duitse duo Bergmann / Harms, via de setstanden 21-16 en 23-21, rechtstreekse plaatsing in de achtste finale bereikten. In de tweede set was het nog even spannend maar het BTN duo hield het hoofd koel.