Marit Jasper en Anne Buijs naar finale Challenge Cup

VoV, 08-02-2024. 9:20 uur. Zowel Marit Jasper als Anne Buijs hebben zich via zeges in de return na eerdere winst in de thuiswedstrijd geplaatst voor de finale van de CEV Challenge Cup. Marrit Jasper deed dat met Nantes uit bij Bursa in Turkije, Anne Buijs haalde de finale met Novara via uitwinst bij VC Wiesbaden van Noa de Vos.

Neptunes de Nantes had de thuiswedstrijd tegen het Turkse Bursa reeds overtuigend gewonnen en had aan twee sets voldoende voor het finaleticket.

In de eerste set ging het tot 9-9 gelijk op, De serie daarna naar 9-13 en vervolgens naar 10-19 maakten het beslissende verschil. In set twee tekende zich bij 6-14 opnieuw een ruime winst voor de koploper in Frankrijk af. Bursa kon van 12-19 nog terugkomen naar 17-19 maar verloor net als in de eerste set met 18-25.

De spek en bonen derde set ging met 16-25 naar Nantes, na de tussenstanden 6-14 en 11-19. De verschillen waren duidelijk, ook in de eigen score (32 om 49). Marit Jasper scoorde 9 punten.

VC Wiesbaden van Noa de Vos had Novara van Anne Buijs te gast. De Duitse ploeg had het de Italiaanse bij hun thuiswedstrijd knap lastig gemaakt, ondanks de 3-1 nederlaag en wellicht was er hoop dat nogmaals te kunnen doen.

Tot 16-17 in de eerste set waren de teams aan elkaar gewaagd, de driepunter naar 16-20 en wat later het breakpoint op 18-21 gaven Novara vier punten voor in de big points. VC Wiesbaden had bij 21-23 en 22-24 nog kansen op de aansluitende treffer, maar slaagde er niet in. De set ging met 23-25 naar Novara.

In set twee waren de rollen volledig omgedraaid. (5-1, 9-3).  VC Wiesbaden bleef aan de leiding al was het verschil bij 17-16 en 19-18 wel tot één puntje geslonken. Novara kwam er op 21-21 naast, maar kreeg daarna na de site out twee keer een breakpoint tegen (23-21 en 25-22) waarmee de stand op 1-1 in sets kwam.

In de derde set had VC Wiesbaden opnieuw de betere start (6-3, 13-11) raakte echter in de tweede helft van de set de voordelige marge kwijt (13-14) en moest in de achtervolging. Novara sloeg zich naar 17-20 en kwam bij 20-24 op setpoint. De 21-25 gaf hen daarna het finale ticket.

De vierde set ging met opnieuw 21-25 naar Novara. Tot 20-21 ging het gelijk op, Via 20-23 werd het daarna 21-25.

Novara scoorde 2 eigen punten meer en had ook een lagere foutenlast van 2 punten. Anne Buijs maakte 6 punten, Noa de Vos liet er 4 noteren.

In de CEV Cup bij de mannen behaalde Fenerbahce van Dick Kooy een 3-0 zege  (20, 20, 15) tegen het Belgische Maaseik. Ook in België was er al gewonnen. Zij gaan dus door naar de volgende ronde. Dick Kooy scoorde 8 keer. Joris Berkhout had wel speeltijd maar scoorde niet.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FB Neptunes de Nantes en FB Heleen de Vos, waarvoor dank.