Maximale score NL-duo’s in Hamburg

VoV, 11-08-2022. 4:25 uur. Bij de FIVB Elite16 Pro Tour in Hamburg kwamen gisteren vier Nederlandse teams in actie, die via twee kwalificatieronden een ticket voor het hoofdtoernooi probeerden te pakken. Overigens was vooraf al duidelijk dat maximaal drie NL-teams daarin zouden kunnen slagen.

Emma Piersma en Mexime van Driel kwamen als eerste in actie. Tegenstanders waren de zusjes Klinger/ Klinger uit Oostenrijk. Zonder problemen wist het Nl-duo de eerste set voor zich te beslissen. Via 21-13 werd het 1-0. In set twee hielden de Klinger zusjes lang een voorsprong van drie punten vast (tot 13-16) om vervolgens het verschil naar vijf punten te tillen (15-20), waarna ze een beslissende derde set met 16-21 afdwongen.

Daarin ging het vooreerst gelijk op, maar Piersma/ van Driel hadden het meeste over en wisten via 15-12 de volgende ronde te bereiken. Met een totaalscore van 7 om 3 punten voor blok en aces en een lagere foutenlast van 4 punten trokken de Nederlandse dames de winst naar zich toe.

In de tweede ronde stonden Piersma/ van Driel tegenover Hermannova/ Stochlova uit Tsjechië dat als tweede op de kwalificatieranglijst geplaatst stond. In Agadir, Marokko had het BTN-duo met 2-0 van hen gewonnen.

Het begin was voor Tsjechië, bij 0-3 voor hen moest Oranje al de time out in. Dat werkte, via 3-3 en na 5-8 gingen ze na een blokpunt van Mexime van Driel met 11-10 pauzeren. Na twee Nederlandse aces (13-10) ging Tsjechië de time out in. En ook bij hen werkte het, bij 14-15 hadden ze de leiding overgenomen. Tot 19-20 hielden ze dat puntje voor op de side out. Nederland maakte de side out (20-20) en met een score van Piersma en een blokpunt door van Driel pakte Oranje de 22-20 zege voor de 1-0 stand.

In de tweede set namen van Driel/ Piersma via een supersterke openingsfase met zeer veel servedruk een 9-2 voorsprong. Tsjechië kon de marge wat kleiner maken (13-8), maar keek na een ace van Mexime bij 16-10 weer tegen een forse achterstand aan. De set ging daarna met een ruime 21-13 naar Nederland, hetgeen 2-0 betekende en tevens het startbewijs voor het hoofdtoernooi in Hamburg opleverde.

Bij de mannen speelden Leon Luini/ Ruben Penninga tegen de Italianen Benzi/ Bonifazi. Het Nederlandse tweetal won de eerste set met veel overmacht (21-12), nadat ze halverwege bij de technische time out met 12-9 aan de leiding gingen. In set twee waren de duo’s aan elkaar gewaagd, tot 17-17 ging het gelijk op, vervolgens sloegen Luini/ Penninga het beslissende gaatje van twee punten naar 19-17, waarna ze met 21-18 de tweede kwalificatieronde bereikten.

In die tweede ronde waren Kantor/ Rudol uit Polen de tegenstanders. In de eerste set leek de strijd gestreden toen het Poolse duo na 13-13 zes van de volgende zeven punten kreeg bijgeschreven voor de 14-19 tussenstand. Twee side outs waren ze van de winst af, echter waren de volgende vijf punten voor de Nederlanders (19-19), waarna een bijzonder spannende finale volgde met mogelijkheden tot winst voor beide duo’s. Uiteindelijk trok Nederland aan het langste eind, een blokpunt van Penninga scoorde de 28-26.

Met drie aces op rij nam Polen in set twee na 8-9 een 8-12 voorsprong, waarop Nederland de time out inging. Na de technische time out konden Luini/ Penninga de schade ongedaan maken (16-15) en bij 20-19 kregen ze matchpoint. Polen scoorde de side out en met twee aces pakten ze de set met 20-22 en de 1-1 gelijke setstand.

In de beslissende derde set werd bij 2-3, 5-5 en 8-7 van speelhelft gewisseld. Nederland nam na 9-8 afstand, via een blok van Ruben Penninga werd het 11-8, na de Poolse time out op die stand scoorde Oranje ook het eerste punt (12-8). Nederland speelde vervolgens de set geroutineerd uit en won met 15-10 en dus met 2-1, hetgeen deelname aan het hoofdtoernooi betekende.

De Oranje vs. Oranje confrontatie tussen Boehlé/ van Werkhoven en Boermans/ Immers is de reden dat er maximaal drie van de vier Nederlandse duo’s in de kwalificaties door zouden kunnen gaan.

De openingsset ging tot de 16-17 tussenstand gelijk op. Een ace van Boermans zorgde na het breakpoint (16-18) ineens met de finish in zicht voor een comfortabele voorsprong van drie punten.  Van Werkhoven bracht het verschil terug naar één punt bij 18-19, Boehlé kon de 19-20 laten noteren, voordat Boermans de set uitmaakte (19-21)

In set twee sloegen Boermans/ Immers zich na de gelijke stand bij 13-13 maar een marge van vier punten bij 13-17, blokkerend maakte Boermans even later 14-19, smashend scoorde hij de 15-20, waarna een aanvallende fout van de tegenstanders de eindstand van 15-21 en 0-2 voor Boermans/ Immers op het scorebord zette. Voor Boehlé/ van Werkhoven zat het Elite 16 toernooi erop.

Boermans/ Immers vervolgden het toernooi met de tweede kwalificatieronde tegen Schachter/ Dearing,

Beide sets waren spannend, maar beide keren trok het NL-duo aan het langste eind. In de verlenging van de eerste set met 25-27 en in de tweede was de winst met 19-21 voor Nederland.

Pas na 18-18 in set twee konden Boermans/ Immers doordrukken, met een bekeken boogbal scoorde Immers de 18-19, waarna Boermans in de volgende rally blokkerend Nederland op twee punten voorsprong zette. Canada kon de aansluitende treffer nog scoren (19-20), maar Immers had het laatste woord. En maakte de set met 19-21 uit. Met 0-2 was het derde ticket via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi binnen. Meer zat er voor Nederland niet in.

Nederland komt vandaag met vijf teams uit in het hoofdtoernooi, want Stam/ Schoon en Brouwer/ Meeuwsen waren rechtstreeks geplaatst.