Vizier op volleybal

 

Vijf handige trainingstips van VolleybalXL

VoV, 11-08-2022. 4:29 uur. Een betere volleyballer worden, dat wil vrijwel elke volleyballer natuurlijk. Maar hoe richt je een training nu zo optimaal mogelijk in, zodat spelers iets leren maar dat ze ook met plezier naar de trainingen blijven komen? In deze blog lees je een vijftal handige tips die je kunt toepassen binnen je eigen volleybaltraining om ervoor te zorgen dat je een leuke en dynamische training organiseert waarbij je spelers ook nog iets leren.

Tip 1: Stel een doel: Wat wil je eigenlijk bereiken tijdens je training? Zonder een specifiek doel te formuleren wordt het lastig om iets te bereiken. Je weet immers niet waar je naar toe wilt. Door voor iedere training een doel te formuleren, wordt het meetbaar wat je kunt bereiken. Je kunt ook voor iedere volleybal oefening een doel bepalen. Bijvoorbeeld: Binnen deze oefening moet er minimaal 10 keer via de blokkering worden gescoord.

En wat wil je op langere termijn bereiken met je team? Wil je dat het team meer directe punten gaat scoren via de service? Wil je dat je spelverdeler een betere afstemming krijgt met zijn of haar aanvallers? Kijk hierbij naar het individu, maar ook zeker naar je groep als geheel.

Tip 2: Tijdsplanning maken: Als je een doel hebt bepaald, kun je een tijdsplanning maken. Hoeveel uren of trainingen ga je investeren om de doelen te behalen? Deel deze tijdsplanning met je groep. Laat ze erover meepraten. Wat denken zij dat er nodig is om het doel te halen? Met een goede tijdsplanning heb je een handvat om je trainingen in te richten en kun je dus gaan plannen.

Tip 3: Knip je training op in kleinere delen: De derde tip is een tip over de inhoud van de training. Zorg ervoor dat je training gestructureerd is en een vaste opbouw kent. Deel daarom je training op in kleinere delen, ook wel segmenten genoemd. Start bijvoorbeeld met een warming-up van 2 of 3 oefeningen. Vervolgens ga je over tot de kern van de training, deze kan bestaat uit twee delen. Binnen het eerste deel ga je specifiek in op datgene wat je onder de aandacht wilt brengen. In het tweede deel van de kern kun je voortborduren op het eerste deel, maar pak je een ander aspect erbij. Bijvoorbeeld: Je hebt in het eerste deel van de kern het accent gelegd op de aanval. In het tweede deel voeg je de blokkering en pass erbij.

Tip 4: Wat vinden je spelers leuk?  Als trainer ben je gauw geneigd om oefeningen op papier te zetten die je zelf leuk vindt. Maar wat vinden je spelers eigenlijk leuk? Vraag dit in de groep, maar ook aan spelers individueel. Dat levert super waardevolle inzichten op.  Sommige spelers praten liever niet in de groep, waardoor je het beste 1 op 1 deze vraagt kunt stellen. Bonus tip: Laat je spelers eens een training organiseren. Dat is een garantie voor plezier en dynamiek én geeft jou handige (wellicht nieuwe) inzichten.

Tip 5: Vraag om feedback: Vraag je spelers ook om feedback. Sta hiervoor open. Door feedback te krijgen van je spelers, kun je oefeningen en de inhoud van de training bijschaven waar dat nodig is. Dat betekent dat de oefeningen nog beter worden en de spelers nog sneller kunnen leren. Bijkomend voordeel is dat spelers zich echt onderdeel van de training zullen gaan voelen als je ze betrekt bij het bedenken van oefeningen en het neerzetten van een training.

Uit ervaring weten we dat het geven van een training of het bedenken van een oefening nog niet zo makkelijk is. We hopen dan ook dat je met deze tips lukt om een nog betere training neer te zetten.

gh @ VoV, deze blog is geschreven door VolleybalXL, het platform voor volleybaltrainingen met oefeningen op beeld en diverse trainingstools.