Vizier op volleybal

 

Medaillestrijd WK 2022 dames verplaatst.

VoV, 26-05-2022. 6:10 uur.  De finale en de kleine finale van FIVB WK Volleybal Vrouwen 2022 zijn op 15 oktober in Omnisport Apeldoorn en niet in het GelreDome in Arnhem. Deze twee wedstrijden zijn door de WK-organisatie, in goed overleg met de internationale bond FIVB en betrokken overheden, verplaatst. Dit levert de organisatie een kostenbesparing op die nodig is voor een gezonde financiële exploitatie.

Het toernooi, dat in Nederland en Polen gehouden wordt, start op 23 september 2022 en duurt tot en met 15 oktober 2022. Nederland kent drie speelsteden te weten Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam.

Oranje speelt al haar poulewedstrijden in GelreDome Arnhem, de hoofdlocatie van het mondiale toernooi. In GelreDome worden meerdere speelvelden gerealiseerd. Alle 24 deelnemende landen zijn in de eerste fase van het toernooi ondergebracht in 31 verschillende Gelderse gemeenten. De provincie Gelderland heeft met het huisvesten van alle deelnemende teams en 45 wedstrijden, waaronder de opening, kwart, halve en finale, een centrale rol in dit Wereldkampioenschap.

In het vervolg doet het FIVB WK Volleybal Vrouwen 2022 Rotterdam Ahoy en Omnisport Apeldoorn aan. In Rotterdam wordt de 2de fase afgewerkt. De kwart-, halve- en nu ook de finale worden in Omnisport Apeldoorn gespeeld.

Omnisport in Apeldoorn staat bij kenners ook wel bekend als hét Nederlandse volleybalstadion. Zo zijn in Omnisport al het EK 2015 (vrouwen), EK 2019 (mannen) en het OKT 2020 bij de vrouwen met succes georganiseerd, inclusief meerdere edities van de Volleyball Nations League. Ook de Teampresentaties voor het WK vinden, zoals gepland, plaats in Apeldoorn. Omnisport zal voor de kwartfinales, halve finales en de finale de capaciteit uitbreiden naar meer dan 6.500 stoelen.

Michel Everaert, directeur van Nevobo licht toe: “De huidige economische situatie en de gevolgen van de minimaal twee jaar Coronapandemie, dwingen ons tot een aanpassing van de huidige toernooiopzet. De finale in Apeldoorn houden levert een substantiële besparing op waarmee wij het WK op een financieel verantwoorde wijze kunnen organiseren. Dit stelt ons ook in staat om onze ambities onverminderd voort te zetten om van het WK een onvergetelijk mondiaal feest met grote maatschappelijke impact te maken.”

Kaartverkoop is in Nederland gestart op 3 mei. In de eerste week zijn al meer dan vijftienduizendkaarten verkocht, twee van de vijf voorronde wedstrijden van Oranje zijn uitverkocht. Met de komst van de 24 vrouwenteams van de sterkste volleyballanden ter wereld kan de regio rekenen op een bijna ongekend aantal kijkers. Ter illustratie, volleybal is nog steeds de best bekeken teamsport op de Olympische Spelen en dus goed voor honderden miljoenen kijkers wereldwijd.

gh @ VoV, bron persbericht Nevobo/ TIG Sports. Foto Jan van den Noort.