Oranje wint uitzwaaiwedstrijd vs. België

VoV, 25-05-2022. 19:10 uur.  Vanmiddag speelden de Oranje dames tegen België een oefenwedstrijd in Sliedrecht tegen elkaar. Voor dit oefenduel bestond de selectie uit:

• Spelverdeelsters: Sarah van Aalen en Kim Klein Lankhorst
  • Libero’s: Myrthe Schoot en Florien Reesink
  • Diagonalen: Elles Dambrink en Celeste Plak
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis, Indy Baijens, Eline Timmerman en Laura de Zwart
  • Passer lopers: Fleur Savelkoel, Jolien Knollema, Iris Vos en Marrit Jasper

Bondscoach Selinger liet Sarah van Aalen, Myrthe Schoot, Elles Dambrink, Juliët Lohuis, Eline Timmerman, Fleur Savelkoel en Marrit Jasper aan de wedstrijd beginnen. In de derde set kwam Jolien Knollema voor Marrit Jasper, Iris Vos had een invalbeurt en helemaal aan het eind speelde Kim Klein Lankhorst ook nog twee puntjes mee, waarmee ze haar debuut in Oranje maakte. Oranje won met 3-2 na een 1-2 achterstand in sets. Oranje was vooral blokkerend de duidelijk bovenliggende partij.

In de eerste set ging de tussenstand van 6-6 naar 11-7, bleef de marge na 18-14 bij 21-17 vier punten, waarna Eline Timmerman bij die stand aan serve kwam. Met een tipballetje van Elles dambrink, een kill – block van Juliët Lohuis en een ace van Eline Timmerman ging Nederland naar 23-17, waarop België de time out in ging. Zonder succes, Marrit Jasper scoorde de 24-17 en het setpoint verzilverde België voor Nederland met een aanvallende fout.

In set twee nam Oranje een 7-4 voorsprong, bij 8-8 was er weer evenwicht en bij 12-10 had Oranje het voordelige verschil weer aan hun kant. Herbots en van Gestel hielpen de Belgen aan een 12-13 voorsprong, bij 13-16 ging Oranje de time-out in. Dat voorbeeld volgde België bij 16-16. Het eerste punt na die pauze was een kill block van Juliët Lohuis, de volgende vijf punten waren allemaal voor België. Tussenstand 17-21. Met een lobje zette Herbots België op setpoint bij 19-24, Oranje kon het verlies drie keer uitstellen, voordat een aanvallende fout de set met 22-25 besliste.

In de derde set leek oranje soeverein naar de setzege te gaan toen ze gedurende de hele set met een verschil van zo’n drie punten aan de leiding gingen. Tussenstanden 10-7. 13-10, 15-12, 17-14, 19-16. 21-18 en 23-20. België verkleinde het verschil tussendoor wel, maar oranje had meestal via Fleur Savelkoel wel het juiste antwoord en herstelde het verschil. Echter niet naar 23-20. België scoorde vier keer op rij en kwam op setpoint bij 23-24 en 24-25. Twee keer kon oranje het ongedaan maken, de derde keer op 25-26 besliste een ace de set. Stand 1-2 voor onze Zuiderburen.

In de vierde set was oranje heer en meester en maakte na een 8-7 en 11-9 tussenstand het verschil. Eerst liep Oranje uit naar 14-10, vervolgens naar 22-11. Marrit Jasper die er voor de serve in was gekomen, serveerde Oranje ver uit zicht bij de Belgen. Met 25-11 dwong Oranje de tiebreak af.

Daarin werd met 8-4 virtueel van helft gewisseld, België kwam terug naar 8-8, maar Fleur Savelkoel (topscorer bij NL met 23 punten) en Eline Timmerman maakten er vervolgens 12-8 van. Op 14-10 mocht Kim Klein Lankhorst haar debuut maken, Herbots (topscorer met 29 punten) en van Gestel scoorden de punten naar 14-12, waarna Elles Dambrink het allerlaatste puntje liet noteren.

Morgen staan de teams opnieuw tegenover elkaar, dan in Beveren.