Meiden Oranje U16 gaan voor brons bij EKK

VoV, 04-04-2021. 4:33 uur. De meisjes van Pre Jeugd Oranje (het U16 team) is er gisteren niet in geslaagd om zich na een 0-2 voorsprong in sets tegen België te plaatsen voor de EKK- finale in het Italiaanse Chiavenna. Nederland verloor na een lange strijd met 17-15 in de vijfde set. Pre Jeugd Oranje speelt vandaag om de derde plaats tegen Portugal, dat in de andere halve finale met 3-0 van Italië verloor. Met minimaal de vierde plaats plaatst Nederland zich wel voor de tweede EK-kwalificatie ronde.

Bondscoach William Klaver begon elke set met de volgende starting seven: Janne Koops (spelverdeler), Noa Krikhaar (libero), Femke Zegwaard (passer/loper), Roos Wessels (midden), Floortje van Losser (passer/loper), Maaike Heilig (midden) en Aysha Meering (diagonaal). Luna Strikwerda, Heleen Wiegerinck en Floor Hogenhout hadden invalbeurten.

Bij Nederland werd Aysha Meering met 25 punten topscorer. Femke Zegwaard maakte er 11, Floortje van Losser 10, Janne Koops 7, Roos Wessels 6. Maike Heilig 3 en Heleen Wiegerinck 1. Opvallend was de foutenlast, Oranje scoorde totaal 40 keer voor België, waarvan 20 keer in de (verloren) derde en vierde set. België gaf Oranje 37 kadootjes, waarvan 24 in de verloren eerste twee sets.  Nederland had bij wijze van spreken bij 2-0 voor (23-25, 14-25) de sleutel die toegang gaf tot de finale al in handen toen het met 25-19, 25-16 en 17-15 toch nog misging.

In de eerste set deelde Oranje bijna de gehele set de lakens uit. Een voorsprong van zes punten bij 10-16 en 15-21 slonk zienderogen en bij 23-24 was er daarvan nog maar één puntje over, maar dat was genoeg om op setpoint de set te beslissen. België had de betere eigen score (+2), maar ook de hogere foutenlast.

In de tweede set liet Oranje het niet nog eens spannend worden in de finale. Nu ging het na de 6-12 en 8-15 in volle vaart door naar een hele knappe en ruime 14-25 zege. Nu had Nederland een +5 op de eigen score en een -6 op de foutenlast ten opzichte van de tegenstander.

In de derde set waren de rollen ineens volledig omgedraaid. Nederland en België hielden zich met de eigen score in evenwicht, echter gaf Oranje te veel weg om succes te hebben. Dat tekende zich al vlot af na de 10-6 en 14-6 tussenstanden. De 21-12 werd nog tot 24-19 ingelopen voordat België de stand op 1-2 in sets bracht.

België sloeg in de vierde set na 10-9 toe. Ze liepen uit naar 16-12 en 21-16. Met een serie sloten ze de set met 25-16 af. Een +6 op de eigen score was beslissend voor de ruime winst.

In de tiebreak keek Pre Jeugd Oranje al snel tegen een 10-6 achterstand aan, die bij 10-10 echter ook weer ongedaan was gemaakt. Daarna ging het op de side out naar 15-15. België was na die stand net dat beetje effectiever c.q. had net dat beetje meer geluk en won met 17-15.