Oranje U17 via zege op Spanje naar EKK2.

VoV, 04-04-2021. 4:27 uur. De Nederlandse U17 talentenploeg speelde bij het (WEVZA) EKK in Italië in de ‘verliezersronde’ voor de plaats vijf t/m zeven. Na pouleverlies van de Oranje jongens in drie sets tegen Frankrijk en België was Spanje, de nummer vier uit poule B, vanmiddag de tegenstander. Spanje was ook puntloos gebleven met een score van 1 gewonnen en 9 verloren sets in de poule met Italië, Duitsland en Portugal.

Via een 3-2 zege wist de Pre Jeugd Oranje een ticket voor het tweede EKK af te dwingen. Nederland speelt vandaag nog tegen Portugal, maar is nu al zeker van minimaal de zesde plaats, en dat geeft recht op deelname aan het EKK2.

Bondscoach Albert Cristina begon met de volgende starting seven: Jesse Latuhihin (spelverdeler), Xander Bomert (diagonaal), Luuk Steenbergen (midden), Tijn Besselink (midden), Saimen Hage (passer/loper), Elwin Oskam (passer/loper) en Ayhan Can Firat (libero). Vanaf de tweede set speelde Chiel Mecklenfeld als spelverdeler. Job Veerman, Cas van Dijk, Lukas Sleurink en Yannick Verberne hadden korte invalbeurten.

Nederland kwam met 0-2 in sets achter maar wist vanaf de derde set de wedstrijd te laten kantelen. Vooral blokkerend was Nederland superieur (15 kill-blocks, waarvan 7 door Luuk Steenbergen). Elwin Oskam scoorde 22 punten, één meer dan Xander Bomert (21).

Oranje stond tot 4-3 in de eerste set aan de goede kant van de score, daarna namen de Spaanse leeftijdsgenoten het over. Het was niet zozeer dat ze meteen beter scoorden (eigen score totaal 13 om 14 punten), maar hun totale foutenlast lag lager. Na een poosje op een achterstand van twee punten te hebben gevolgd, kwam Oranje bij 15-15 langszij, maar verloor ook meteen weer die gunstige positie. Spanje liep uit naar 16-19, en haalde de winst met 20-25 binnen. Met name de 11 om 7 scores voor de tegenstander deden Oranje de das om. Bij de U17 ploeg kreeg Elwin Oskam met 6 punten de meeste punten achter zijn naam in deze set.

In de tweede set presteerde Oranje qua scores een stuk beter, alleen leidde dat niet tot setwinst.  Tot 11-10 bleef de U17 selectie aan de leiding, Spanje nam het over, liep uit naar 14-17, voordat Nederland zich herpakte en terugsloeg. Bij 20-17, leek de weg naar setwinst vrij, echter wilde Spanje niet capituleren en kwam bij 21-20 op één puntje achterstand. Nederland kreeg setpoints op 24-23 en 25-24. Spanje op 25-26 en benutte dat meteen voor de 25-27 zege en 0-2 stand in sets. Luuk Steenbergen scoorde 5 keer in deze set, vier teamgenoten kwamen elk tot 4 punten. De eigen score was met 21 om 20 in het voordeel van Oranje, de foutenlast met 7 om 4 punten in hun nadeel.

Ook in de derde set begon Oranje beter (7-5, 8-6). Het voordelig verschil van twee punten werd verdubbeld (13-9, 14-10) en werd verder uitgebouwd naar zes punten bij 18-12. Oranje lag stevig op koers voor setwinst richting de big points, hield het verschil na het passeren van de twintig puntengrens ook vast (21-15) en had er bij de setwinst met 25-19 ook nog zes over. In deze set was Oranje met een eigen score van 19 om 13 punten de tegenstander de baas. Elwin Oskam was met 7 punten de meest scorende Nederlander in deze set.

in de vierde set dwong Oranje met 30-28 de tiebreak af. Een vroege voorsprong (5-1, 10-6) ging bij 11-11 verloren en Spanje pakte na die inhaalrace het initiatief. Zij gingen bij 13-16 en 15-19 ruim aan de leiding, die echter door Oranje bij 21-21 was weggewerkt. In een super spannende finale kreeg Nederland een aantal keren de kans om de vijfde set binnen te halen, maar pas op 29-28 lukte dit.

In de beslissende vijfde set kwam Pre Jeugd Oranje bij 9-5 ruim voor, maar zag die voorsprong puntje voor puntje minder worden tot aan de 12-11 stand. Op het juiste moment kreeg Oranje weer grip op het duel en kon na 14-11 uitlopen. Spanje rechtte nog eenmaal de rug (14-13), voordat het met 15-13 werd verslagen.