Lycurgus en Dynamo spelen de bekerfinale

VoV, 04-04-2021, 4:13 uur. Net als in de play-offs voor de landstitel staan Draisma Dynamo en Amysoft Lycurgus in de finale voor de Nevobo beker, die aanstaande maandag in Groningen wordt gespeeld. Lycurgus behaalde een 1-3 zege op Active Living Orion en Dynamo vertrok zonder setverlies bij Sliedrecht Sport. Morgen om 13:00 uur wordt er in MartiniPlaza aangefloten.

Amysoft Lycurgus mag als regerend bekerhouder de titel verdedigen. Ze plaatsten zich via de setstanden 20-25, 25-14, 26-28 en 22-25. Het wordt de zesde bekerfinale voor de Groningers.

Lycurgus begon met veel overtuiging. Aanvallend sterk en liefst vijf aces in de eerste set onderstreepten de dadendrang. Een ace van Borst bracht de stand op 3-7. Het werd 10-10 en 15-15, maar daarna trok Lycurgus de beslissende sprint. Twee aces van Tuinstra bracht de marge op vier bij 16-20. Via een sterke Cross in de eerste set werd het 22-17 en dankzij een bal op de antenne kwamen zes setpoints in beeld. Op de derde was het via Borst raak; 20-25.

De start van de tweede set verliep een stuk minder. Het kostte meer moeite om de serve van Orion onder controle te krijgen. Dat zorgde voor veel problemen en een grote achterstand; 14-6. De thuisploeg serveerde veel beter dan in de eerste set en bleef dat doen. Coach Taaij probeerde met een aantal wissels nog wat te veranderen, maar dat lukte niet. Via 17-7 en 22-12 ging de set met 25-14 verlies de boeken in.

De derde set liet weer een totaal ander wedstrijdbeeld zien. Lycurgus vond de overtuiging terug en had met 2-7 een flitsende start. Mede dankzij een aantal keren slim blokkeren aan het net. Het lukte lang om de voorsprong vast te houden, maar in het tweede deel kwam Orion toch dichterbij. De thuisploeg ging weer beter serveren en dat gaf meer problemen. Na de 16-20 werd het toch nog spannend bij 21-21 en op 24-23door Tijmen laane had Lycurgus zelfs setpoint tegen. Van der Schaaf en Cross, die met Borst in het blok beslissend was scoorden de 26-28.

Het begin van de laatste set ging tot 6-6 gelijk op. Daarna trok Lycurgus de teugels verder aan. Dit resulteerde in een 7-12 voorsprong. De servedruk bleef goed en de Groningers bleven als team opereren. De maximale voorsprong bedroeg zeven punten toen de uitblinkende Cross 15-22 aantekende. Een servefout betekende zes matchpoints. Het duurde vervolgens even om het af te maken, maar uiteindelijk scoorde Tuinstra het beslissende punt na 22-24. De vreugde was gigantisch en is tekenend voor de toegenomen teamspirit de laatste weken.

Draisma Dynamo heeft voor het derde jaar in successie de bekerfinale bereikt. Dat gebeurde via een 0-3 zege bij Sliedrecht Sport. Via de setstanden 18-25, 15-25 en 20-25.

Sliedrecht Sport bewees al twee keer dit jaar een reuzendoder te zijn in eigen huis, maar tegen Dynamo was en is dit niet gelukt. Voor de derde keer dit seizoen stonden beide teams tegenover elkaar en voor de derde keer was het Dynamo dat met ruim verschil wist te winnen. Dynamo heeft zich daarmee voor de 19e keer geplaatst voor de bekerfinale.

Mede door een sterke side-oud en overtuigend serveren werd de eerste set met 18-25 in Apeldoorns voordeel beslist. In de tweede en derde set kende Draisma Dynamo weinig verval en maakte het de klus geroutineerd af: 15-25, 20-25. Met een snoeiharde ace sloot Sjoerd Hoogendoorn de wedstrijd in gepaste stijl af.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo, Theo Sikkema (Lycurgus) en Rob Kruitbosch (Dynamo)