Meiden Oranje U18 naar EK, 2de verlies voor jongens

VoV, 14-04-2024. 6:44 uur. De Oranje U18 meidenploeg is erin geslaagd om via ongeslagen poulewinst het EK ticket af te dwingen.  In de derde wedstrijd werd na zeges tegen Tsjechië en Noord-Macedonië thuisland Servië met 2-3 verslagen. Via de setstanden 25-21, 19-25, 24-26, 25-18 en 15-6. De meiden leverden daarmee een geweldige prestatie.

Oranje was vooral blokkerend beresterk, en dan met name Nina Evers was aan het net moeilijk te passeren. Ze scoorde 7 blokpunten, Lette Wiegerinck nam er 4 voor haar rekening. Topscorer bij Oranje werd Roos Grooters met 26 punten. Oranje had met 78 om 56 de veel betere eigen score, maar met 40 om 30 directe punten voor de tegenstander ook de hogere foutenlast.

In de eerste set maakte Nederland van een 1-5 achterstand via een prima serveserie van Susan Dambrink een 9-5 voorsprong, die o.a. via 16-12 met blokpunten werd uitgebouwd tot 19-13.  Suze Zijlstra serveerde twee aces voor de 24-17 stand op setpoint. Met een ‘dankjewel’ bal sloeg Susan Dambrink het laatste punt binnen voor de 25-21 winst.

Bij 4-8 achter ging bondscoach Ivo Munter in de tweede set de time out in. Zonder succes, zijn ploeg bleef in de achtervolging (9-12, 13-15) en bij 14-18 probeerde Oranje nogmaals via een pauze een ommekeer teweeg te brengen. Ook nu had het geen effect (14-21) en via 19-25 kon Servië de stand op 1-1 brengen.

In de derde set zat de foutenlast Oranje danig tegen. Tot 12-8 was er hoegenaamd geen vuiltje aan de lucht. Laurine Geerdes, Nina Evers en Roos Grooters zorgden voor de punten, de verdediging in het achterveld stond prima en voorkwam tegenscores. Na 12-8 sloeg het foutenspook toe.

Tot aan 22-22 scoorde Oranje 9 keer voor Servië en kreeg er maar 3 kadootjes voor terug. Oranje kreeg op 24-23 setpoint maar benutte dit niet. Via een aanvallende Nederlandse fout kwam Servië op setpoint bij 24-25, dat ze met een kill-block verzilverden voor de 24-26 en de 1-2.

Servië stoomde in de vierde set door naar een 9-14 voorsprong, maar kreeg vervolgens via twee Nederlandse series 10 punten tegen, terwijl ze er zelf maar 1 scoorden. Resultaat Oranje kwam met 19-15 aan de leiding en serveerde zich vervolgens ook nog naar een 24-17 voorsprong. De Servische passlijn was in deze fasen niet opgewassen tegen de servedruk van Oranje en de aanvalsdruk gaf hun hoge en lage verdediging geen kans. Roos Grooters was prima op dreef en pakte in de series vele punten mee. Oranje won de set met 25-18 en bracht de stand op 2-2.

In de beslissende vijfde set pakte Oranje vlot een mooie voorsprong door scores van Roos, Laurine en Nina (4-1) en in het verdere verloop was Servië niet bij machte om de Nederlandse TGV tot stoppen te brengen. Met een dikke 15-6 werd de tiebreak gewonnen, goed voor een 3-2 zege.

De Nederlandse U18 jongensploeg leed bij het EKK in Spanje de tweede nederlaag. Tegen Oekraïne werd met 3-0 verloren via de setstanden 25-17, 25-17 en 25-21. In de eerste set moest Oranje de tegenstander na 15-13 laten gaan (20-13), in de tweede set kon de tegenstander na 11-9 via 15-11 naar 20-14 uitlopen. En in de derde set bleef Oranje tot 17-17 gelijke tred houden, daarna pakte Oekraïne de winst met 25-21.

Oekraïne had met 48 om 31 punten duidelijk de betere eigen score, bij Oranje werd Boris Thumann met 10 treffers topscorer.