Vizier op volleybal

 

Met beachvolleybal bij DBO 2019 in

VoV, 31-12-2019. 5:59 uur. Behalve de liefst elf Nederlandse beachvolleybalteams zijn er van 2 t/m 6 januari op het DELA Beach Open (DBO) in Den Haag nog veel meer teams om van te genieten. 109 teams uit 27 verschillende landen strijden in Sportcampus Zuiderpark om de eerste World Tour titel van het nieuwe kalenderjaar. Onder hen zijn Olympisch -, Wereld – en Europees kampioenen.

Vrouwentoernooi:  In het vrouwentoernooi komen de Amerikaanse Alexandra Klineman en April Ross hun titel verdedigen. Het duo van Team USA won vorig jaar verrassend goud in hun eerste World Tour optreden. Het Zwitserse team Tanja Huberli / Nina Betschart hoopt in Den Haag hun bronzen medaille van vorig jaar te prolongeren of te verbeteren.

Drievoudig Olympische kampioene Kerri Walsh Jennings (USA), een levende beachvolleyballegende, begint aan het hoofdtoernooi aan de zijde van Brooke Sweat. Andere buitenlandse topteams om rekening mee te houden zijn bijv. Ana Patrícia / Rebecca (Brazilië), Heidrich / Vergé-Dépré (Zwitserland) en Makroguzova / Kholomina (Rusland).

Annemieke Driessen / Sarah van Esch is het vierde Nederlandse vrouwenteam dat mag deelnemen aan het kwalificatietoernooi.  Verder proberen zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen:

 • Pleun Ypma / Julia Wouters. Via een QWC, een Qualification Wild Card
 • Emma Piersma / Puk Stubbe
 • Emi van Driel / Raïsa Schoon.

Voor het hoofdtoernooi zijn rechtstreeks geplaatst:

 • Sanne Keizer / Madelein Meppelink
 • Joy Stubbe / Marleen van Iersel
 • Jolien Sinnema / Laura Bloem. Via een Wild Card.

Mannentoernooi:  Ook bij de mannen komen veel aansprekende namen naar Den Haag. Wat te denken van Anders Mol en Christian Sørum? De jonge Noren werden dé revelatie van 2018 door de laatste vijf toernooien op rij te winnen: Gstaad (5 sterren), Europees Kampioenschap, Wenen (5 sterren), Hamburg (World Tour Finals) en Las Vegas (4 sterren). De vraag is welk team de van zelfvertrouwen blakende Noren kan afstoppen in Sportcampus Zuiderpark.

Behalve de Nederlanders Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en de bovengenoemde Noren zijn er meer medaillekandidaten. De Letten Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins werden Europees Kampioen in 2015 en draaien al jaren in de internationale top van het beachvolleybal mee. Hetzelfde geldt voor Kantor / Losiak (Polen), Pedro Solberg / Bruno Schmidt (Brazilië, Bruno werd wereldkampioen in 2015 en Olympisch kampioen in 2016 red.), Doppler / Horst (Oostenrijk, winnaars WK – zilver in 2017) en Ricardo / Álvaro Filho (Brazilië, Ricardo werd wereldkampioen in 2003 en Olympisch kampioen in 2004).

In het kwalificatietoernooi komen uit:

 • Jannes van der Ham / Thijs Nijeboer. Via een QWC, een Qualification Wild Card.
 • Matthew Immers / Rik Damen

En voor het hoofdtoernooi zijn rechtstreeks geplaatst:

 • Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen.
 • Jasper Bouter / Ruben Penninga.
 • Mees Blom / Yorick de Groot.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. website Nevobo. Foto’s  FIVB.