Vizier op volleybal

 

Met derby en topper begint Eredivisie 2019

VoV, 09-01-2019. 6:04 uur. We gaan weer beginnen! Vakantie is afgelopen! Voor de laatste etappe van de reguliere competitie wordt aanstaande zaterdag het startsein gegeven. Nog vijf wedstrijden dan weten we hoe het vervolg eruit zal zien. Wie gaan de play – offs spelen en wie spelen er om niet te degraderen? Met welk ‘startkapitaal’ aan punten? Nog vijf belangrijke wedstrijden dan behoort gissen en ‘wat als’ tot het verleden. En de eerste van die vijf is meteen goed raak, met een derby en een topper en drie wedstrijden waarvan de winnaar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te voorspellen is.

De derby, de Twentse derby, is de zoveelste in de rij van derby’s. Eigenlijk wordt het met drie Twentse teams in de Eredivisie steeds meer een normale dan een beladen wedstrijd met een speciaal tintje. Het wordt al bijna gewoon, maar hoe vaak die ook gespeeld wordt, het blijft een derby. En iedereen wil natuurlijk van iedereen winnen, want ons kent ons. Dus wat dat betreft!

Zo ook bij de confrontatie tussen Eurosped en Set-Up ’65 aanstaande zondag in Vroomshoop (15:30 uur beginnen ze). In Ootmarsum won Eurosped afgetekend, bij de Twente Cup kwamen de teams elkaar niet tegen en ook in de halve finale van de Nevobo Beker,  waar beide teams zich afgelopen weekend voor plaatsten, ontlopen ze elkaar. Set-Up doet haar uiterste best om in de kampioenspoule te blijven om dit duel dan nog twee keer te kunnen spelen. Eurosped heeft de zekerheid van de kampioenspoule al op zak, met nog vijf duels te gaan staan ze 16 punten boven het stippellijntje dat de stand in die twee groepen verdeelt.

Carmen Oude Luttikhuis komt op bekend terrein terug, de Eurosped passlinie met libero Susanne Kos aan het roer zal zich moeten wapenen tegen de Set – Up servebommen, die de laatste weken weer met scherpe lading neerdalen in ‘vijandig’ gebied. Als het publiek zich ook nog een beetje laat horen kan het weer een mooi volleybalmiddagje in Vroomshoop worden.

De topper is de partij tussen Sliedrecht Sport en VC Sneek. Zaterdagavond om 19:30 uur wordt er daar aangefloten.  Sliedrecht won in Sneek met 0-3, eigenlijk onverwacht makkelijk  in de eerste twee sets (19, 21) en nipt in de derde (23). Sneek is derde in de stand (13-28) en blijft dit weekend in ieder geval Zwolle voor (13-24) en kan als het in de Twentse derby meezit voor hen, naar de tweede plaats klimmen. Sliedrecht Sport zal daar geen boodschap aan hebben, de wedstrijd winnen en de koppositie vast in de greep houden. Dat zal de uitgangspositie zijn.

Regio Zwolle Volleybal won in de ‘volleyballoze periode’ rond de jaarwisseling onder andere de Noord Nederland Cup en oefende in Aachen tegen de Ladies in Black, waar ze met één setje winst genoegen moesten nemen. Zij weten zich in het nieuwe jaar ook gesteund door Vesta Chemicals, een nieuwe sponsor, die nog meer mogelijk moet maken.

Zwolle gaat op bezoek bij Dros-Alterno. We denken dat daar nog een Zwolse rekening openstaat, gezien de Apeldoornse winst in Zwolle in de achtste finale voor de beker (2-3) en de vrijgevigheid van de ploeg in de laatste competitiewedstrijd van vorig jaar, waar ze een puntje als Kerstman en een puntje als Sinterklaas weggaven aan FAST. Zwolle is het aan zichzelf en de stand verplicht om dit duel te winnen. Van de andere kant als je een tegenstander één keer kunt verslaan, waarom dan geen twee keer?

Een team dat de punten ook goed kan gebruiken is het 50-jarige Apollo 8 uit Borne. Na de heuglijke feiten dat de vereniging Abraham gezien heeft en zich heeft geplaatst voor de halve finale van de beker (jaja, bekerderby tegen Set-Up ’65 volgt) , is nu het behalen van competitiepunten weer de hoogste prioriteit. Apollo (13-18) moet zien te voorkomen dat ze de aansluiting met FAST (13-18) verliezen en proberen afstand te nemen van Alterno (13-10). De ploeg van de gebroeders Oosting staat nu nog net onder het stippellijntje, ze moeten minimaal nog een plaatsje stijgen om in de Kampioenspoule te komen.

Tegenstander zaterdag avond vanaf 19:30 uur is TTP. In Arnhem won Apollo met 2-3, maar dat ging zeker niet van een leien dakje. De 1-2 voorsprong (25-21, 20-25, 19-25) ging verloren (25-21), waarna de tiebreak (11-15) de winst opleverde. Zover zal de thuisploeg het zaterdag niet willen laten komen. En uiteraard wil TTP als het tot een vijfde set komt, deze dit keer voor zich beslissen. Maar liever nemen ze in drie of vier sets revanche voor de geleden nederlaag.

FAST, de enige vertegenwoordiger op het hoogste vaderlandse niveau uit Limburg en Noord-Brabant hervat thuis de competitie tegen Pharmafilter US, waarvan in Amsterdam met 1-3 werd gewonnen. FAST was in het laatste duel van 2018 Zwolle te vlug af, 2-0 achter werd nog 2-3 winst. In Zwolle was de Roze Brigade de underdog,  zaterdag zijn de rollen anders verdeeld.

De formatie van trainer Harmen Bijsterbosch, met 13-18 zesde in de Eredivisie, zal tegen de hekkensluiter moeten waken voor onderschatting. Om aansluiting te houden bij de ploegen die straks meespelen in de Kampioenspoule mag FAST zaterdag niet verzaken.

Bij FAST draagt passer – loper Juliëtte van Duijnhoven voor het laatst het roze shirt. De als laatste toegevoegde selectiespeelster, die is verhuisd van Eindhoven naar Leiden, kan het volleyballen bij FAST niet langer combineren met studie en werk.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.