Midweekse competitie- en bekerduels in Europa

VoV, 15-02-2024. 6:30 uur. In Italië kwamen bij de mannen gisteravond Piacenza (uit tegen Verona) en Padova (uit tegen Catania) in actie. Piacenza verloor met 3-1, Robbert Andringa had twee invalbeurten, Padova won met 2-3 van de hekkensluiter. Via 25-19 in de vierde set zagen ze de volle buit door de vingers glippen, twee punten leverde daarna de 11-15 in de tiebreak op. Fabian Plak stond vijf sets in de basis en scoorde 10 keer. Piacenza staat derde op de ranglijst, Padova tiende.

In België speelde Roeselare van Jasper Wijkstra na de bekerwinst van afgelopen weekend de competitiewedstrijd tegen Waremme. Ze wonnen thuis met 3-1 via de setstanden 25-21, 25-22, 26-28 en 25-17. Jasper Wijkstra stond alle sets in de basis en scoorde 16 keer, waarmee hij mede topscorer bij zijn team werd. Roeselare staat na 14 wedstrijden als koploper zeven punten voor op Aalst en elf op Maaseik.

In de verliezersronde, de B poule van de Bundesliga Dames, stonden de Ladies in Black uit Aachen tegenover USC Münster. De dames in het zwart verloren met 1-3 via de setstanden 23-25, 21-25, 25-17 en 24-26. De ruime marge op de eigen score (77 om 63) deden ze teniet met de nog ruimere foutenlast van 30 om 16 directe punten voor de tegenstander.

Bij de gasten uit Münster had Demi Korevaar een serve invalbeurt, bij de thuisploeg speelden Fleur Meinders en Nicole van de Vosse de eerste en tweede set in de basis en hadden daarna in de vierde een invalbeurt. Nicole scoorde 9 keer, Fleur 1 keer. Jolijn de Haan stond in set twee in de basis nadat ze in de eerste erin was gewisseld. Ze scoorde 7 keer.

Rote Raben Vilsbiburg had thuisvoordeel tegen  VC Wiesbaden maar kon dat voordeel niet in winst omzetten. Ze verloren met 2-3 via de setstanden 22-25, 25-13, 16-25, 25-19 en 11-15. Britte Stuut was prima op dreef bij de thuisploeg, ze scoorde 18 keer, waarvan 4 blokpunten en 2 aces. Kim Klein Lankhorst speelde niet bij de thuisploeg, Noa de Vos kwam niet in actie bij de gasten.

VC Wiesbaden gaat in de B -poule met 2-14 aan de leiding, dan volgt USC Münster met 2-9. Rote Raben Vilsbiburg staat op 2-7 en de Ladies in Black op 2-0.

In de Coupe de France stonden Tours van Michaël Parkinson en Paris tegenover elkaar in de kwartfinale. Tours plaatste zich via een 3-0 zege voor de halve finale. De tweede set was met 26-24 nipt, de andere twee met 25-18 en 25-21 een stuk ruimer. Parkinson scoorde 10 keer.

In Griekenland ging de bekerwedstrijd in de kwartfinale bij de dames tussen PAOK en Panathinaikos van Maret Grothues. Panathinaikos plaatste zich voor de Final Four van de Griekse Cup via een 1-3 zege. De eerste twee sets waren vol overtuiging voor Panathinaikos (13-25, 19-25) in de derde set kwam PAOK op 1-2 middels 25-20. In de vierde set leek de strijd bij 15-20 gestreden, maar lag bij 23-23 weer helemaal open. Het werd 24-26 voor de ploeg van Maret Grothues, die 9 keer scoorde.

En in Hongarije werd de return in de halve finale tussen Vasas en KNRC opnieuw een zege voor Vasas, dat daarmee de ploeg van Lavinia Maiorano uitschakelde. Na de 0-3 in de heenwedstrijd was er nu thuis een 3-0 zege voor Vasas via de setstanden 25-18, 28-26 en 25-17. Lavinia Maiorano stond drie sets in de basis en scoorde 7 keer.

Brasov, koploper in Roemenië speelde uit bij CSM Zalau. Ze konden in de vierde set met 23-25 een 3-1 nederlaag voorkomen, waarna ze de tiebreak met 10-15 wonnen. Ewoud Gommans had met 17 treffers, waarmee hij mede topscorer van zijn team werd, een belangrijk aandeel in de winst. Brasov staat op 18-47, Arcada Galati heeft een wedstrijd minder gespeeld en staat drie punten achter hen op de tweede plaats.

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto Jan van den Noort.