Vizier op volleybal

 

De B-Poule in de Eredivisie (v) gaat van start

VoV, 15-02-2024. 9:37 uur. In de Eredivisie dames is na 18 wedstrijden in het reguliere seizoen de splitsing in A- (vier teams) en B-poule (zes teams) een feit. Voordat het seizoen begon waren de meningen vrij unaniem over hoe het verloop zou kunnen zijn. Verwacht werd dat zes teams zouden gaan strijden om de vier plaatsen in de A-poule, vier teams leken nog niet in aanmerking te komen voor dat ticket.

Van die zes potentiële kandidaten hebben Sliedrecht Sport en VV Utrecht de boot gemist, zij spelen in de ‘verliezerspoule’ hun wedstrijden met als tegenstanders het Zuid-Nederlandse trio Voltena, Activia en Peelpush. En verder met SV Dynamo. Het reguliere seizoen eindigde wat de teams in de B-poule betreft als volgt, met tussen haakjes daarachter hun startpositie nu:

  • 01> Sliedrecht Sport 35 (5)
  • 02> VV Utrecht 33 (4)
  • 03> SV Dynamo 18 (3)
  • 04> Peelpush 12 (2)
  • 05> Activia 11 (1)
  • 06> Voltena 4 (0)

Wij vinden wel dat deze startpositie NIET het krachtsverschil in het reguliere seizoen weergeeft, maar wellicht is hiervoor gekozen om met de toekenning van deze minimale verschillen in de startbonus te proberen de spanning terug te brengen. In de Bundesliga zijn bijvoorbeeld de uitgangsposities in de B-poule 9, 6, 3 en 0 punten voor de vier teams die daarin uitkomen.

De teams in de B-poule spelen een dubbele competitie, met thuis en uitwedstrijden. Dus totaal 10 duels. De nummers 1 en 2 gaan door naar de kwartfinale, de tussenronde voor de halve finale, zij spelen tegen de nummers 3 en 4 uit de A-poule een uit- en thuiswedstrijd, waarbij eventueel een Golden Set de beslissing moet brengen.

De winnaars van deze tussenronden nemen het in de halve finale op tegen de nummers 1 en 2 in de A-poule, ook weer met een thuis- en uitwedstrijd en eventueel een Golden Set. De winnaars van de halve finales spelen een ‘best of three’ serie om de titel.

Bij het verschil tussen de Top 6 van Nederland en de andere vier teams lijkt het voor Sliedrecht en VV Utrecht niet direct een straf te zijn om te moeten uitkomen in de B-Poule. Natuurlijk die teams missen de topduels met VC Sneek, Apollo 8, VC Zwolle en Sudosa-Desto, maar daar staat tegenover dat deze topduels (zes achter elkaar) ook het nodige vergen van de selectie.

Daartegenover staat de twee topteams uit de B-Poule met veel minder druk aan de duels zullen beginnen, wakend voor onderschatting uiteraard en wellicht speelsters uit hun basisteams meer rust kunnen geven en zo frisser aan de tussenronde kunnen beginnen.

Wat voorafging in het reguliere seizoen.

Sliedrecht Sport won in het reguliere seizoen twee keer van Voltena (3-0, 2-3), won ook twee keer van Activia (3-0, 1-3), behaalde ook twee zeges tegen SV Dynamo (3-2, 0-3) maar had het tegen ‘Angstgegner’ Peelpush lastig met een 3-2 thuiszege en een 3-0 nederlaag in Meijel. In het reguliere seizoen behaalden ze 18 punten tegen deze tegenstanders.

VV Utrecht leed tegen SV Dynamo (3-1, 0-3), vs. Peelpush (3-1, 2-3), vs. Activia (3-0, 1-3) en Voltena (3-0, 0-3) geen enkele nederlaag. Ze morsten slechts 1 puntje en wisten dus 23 punten tegen deze teams bij te schrijven.

We mogen er dus gerust van uitgaan dat Sliedrecht Sport en VV Utrecht de favorieten zijn voor de bovenste twee plaatsen en de tussenronde voor de halve finale. Dat zal met bovenstaande in gedachten niet te ontkennen zijn.

De onderlinge duels tussen Sliedrecht Sport en VVU eindigden in 3-0 (in Sliedrecht) en 3-2 (in Utrecht).

De eerste ronde in de B-Poule is over drie dagen uitgesmeerd, volgens het principe het hele weekend is er damesvolleybal in de Eredivisie.

  • 16-02, 19:30 uur: Voltena vs. Sliedrecht Sport
  • 17-02, 19:30 uur: Activia vs. VV Utrecht
  • 18-02, 15:30 uur: Peelpush vs. SV Dynamo

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.