Midweekse duels in Europa

VoV, 19-11-2020. 2:33 uur. Terwijl wij hier in Nederland ons afvragen wanneer we weer normaal mogen trainen en daaropvolgend weer een competitiewedstrijd mogen spelen, wordt er elders in Europa ook midweeks stevig doorgespeeld. Uiteraard is daar ook geen rimpelloze afwerking van het seizoen door corona, maar er wordt wel voortvarend doordeweeks en in de weekends gevolleybald.

Zoals in Turkije waar zowel de ploegen van Wouter ter Maat/ Maarten van Garderen als Maret Grothues in actie kwamen. De ploeg van ter Maat/ van Garderen won met 2-3 bij Solhan Spor, Maret Grothues verloor thuis dik van het schijnbaar onverslaanbare VakifBank. Het werd 1-3.

Ziraat Bankasi won de tweede en vierde set met 22-25, nadat ze twee keer via een minimaal verschil op achterstand waren gekomen (28-26, 26-24). In de tiebreak bleven ze met 10-15 heer en meester. Ter Maat scoorde 35 keer, van Garderen liet 19 punten aantekenen. Beide oranje internationals haalden een scoringspercentage van 67%.

Aydin van Maret Grothues had in de eerste twee sets niets in te brengen tegen VakifBank. Met 8-25 en 14-25 waren die twee sets heel snel afgelopen. Aydin herstelde zich in de derde set en wist een 25-22 zege uit het vuur te slepen. VakifBank was in de vierde set weer bij de les en won opnieuw overtuigend, nu met 15-25.

Maret Grothues scoorde 13 keer, waarmee ze topscorer bij haar ploeg werd. Met name de productie van Meryem Boz bleef achter met ‘maar‘ 10 punten.  Bij VakifBank hadden Isabelle Haak (26 punten) en Gabi (14) punten het vizier goed richting de vloer staan.

Bij de dames in Italië speelde Busto A. tegen Firenze. Firenze met Yvon Beliën in de basis won met 0-3 (15, 18 en 20). Met ruime setstanden dus, hetgeen door de eigen score van 36 om 58 ook nog eens werd onderstreept. Yvon Beliën scoorde 12 keer, haar ploeggenote Nwakalor werd met 22 treffers topscorer. Firenze is de nummer zes in de stand met 14 punten uit 11 wedstrijden.

Trentino vs. Novara werd een 1-3 zege voor het bezoekende Novara, waar Nika Daalderop tijdens één invalbeurt één keer scoorde uit één aanvallende actie en dus een 100% score liet noteren. De eerste set verloor Novara met 25-23, daarna waren ze twee keer (14-25, 17-25) heel ruim en één keer (22-25) iets minder ruim de meerdere. Novara staat tweede op de ranglijst met 22 punten uit 10 wedstrijden.

Cuneo vs. Bergamo, zonder Nederlandse inbreng, eindigde in 1-3 met in de derde set een 30-32 eindstand.

In Polen had Olsztyn, de ploeg van Robbert Andringa die gisteren niet in actie kwam, Bedzin op bezoek. Bedzin is de rode lantaarndrager en verloor met 3-0 (18, 18, 7). Olsztyn is nu 11de met 9-9, Bedzin blijft laatste met 10-6.

Britt Bongaerts reisde met LKS Lodz naar Wroclaw en keerde met een 1-3 zege naar Lodz terug. De eerste set ging nipt verloren (25-23), daarna had haar ploeg met 20-25, 16-25 en 14-25 het beste van het spel. Bongaerts scoorde 3 keer, alleen in de derde set stond ze niet in de basis, had daarin wel een invalbeurt. Bongaerts scoorde een 6.4 als rapportcijfer, het op één na hoogste bij LKS. Lodz staat vierde met 9-16, Wroclaw is voorlaatste met 8-3.

In de Duitse Bundesliga bij de mannen speelde Volleys Herrsching uit bij Netzhoppers en won met 2-3. Twee keer moest een achterstand worden weggewerkt. Eerst met 22-25 in de tweede set, vervolgens met 17-25 in de vierde. De tiebreak pakte de ploeg van Luuc van der Ent met 11-15. Van der Ent scoorde 10 keer, waarvan 2 blokkerend.

En in Zwitserland kwam Düdingen van Anna Mebus thuis in actie tegen VBC Cheseaux en won met 3-1, waardoor de tweede plaats op de ranglijst (7-19) werd behouden. Anna Mebus begon in de eerste twee sets in de basis (25-12, 23-25) werd door Méline Pierret afgelost tijdens de tweede set en kwam daarna niet meer in actie in set drie (25-20) en vier (25-23). Ze scoorde 1 keer.