Vizier op volleybal

 

LYCURGUS voor CEV Cup naar Moskou.

VoV, 19-11-2020. 01:25 uur. Amysoft Lycurgus speelt binnenkort in Moskou. De Europese wedstrijd in de achtste finale van de CEV-Cup tegen het Bulgaarse Montana Volley of C.S.M. Arcada Galati uit Roemenië wordt in de thuishal van Dynamo Moskou afgewerkt. Als gevolg van de coronapandemie heeft de CEV de opzet van het toernooi veranderd. Er wordt in poules van vier op één locatie gespeeld. De achtste en kwartfinale worden op 16 en 17 december gespeeld.

De duels in de zestiende finale tussen Montana en Galati, met Niels Klapwijk in de gelederen, moeten nog gespeeld worden. Op dinsdagavond 24 november is bekend wie van de twee de tegenstander in de Russische hoofdstad wordt. OK Vojvodina Seme Novi Sad uit Servië is de vierde ploeg die naar Moskou afreist. Amysoft Lycurgus heeft dit seizoen nog niet Europees gespeeld. In de zestiende finale ging het treffen tegen Ford Levoranta Sastamala niet door, omdat de Finnen zich terugtrokken vanwege coronaperikelen.

Mocht de ploeg van coach Arjan Taaij de achtste finale overleven dan is de winnaar van Dynamo Moskou tegen Novi Sad de volgende tegenstander op 17 december. De winnaar van dat duel plaatst zich voor de halve finale van de CEV-Cup. Andere viertallen spelen onder meer in Montpellier en Las Palmas.

‘De kwartfinale halen zou geweldig zijn,’ constateert Taaij. ‘Iedereen wil graag weer spelen. Als dit het lichtpuntje is voor de kerst dan pakken we dat met beide handen aan. We hebben weer iets om voor te trainen en samen naartoe te werken. Het geeft energie. Het is een mooie opzet denk ik gezien de omstandigheden. Dynamo Moskou is wel een hele goede ploeg. Tsvetan Sokolov is één van de beste diagonalen van de wereld. Het zou mooi zijn om daartegen te mogen spelen.’

De regels zijn streng. Iedere speler en staflid die afreist naar Rusland moet 72 voor vertrek een negatieve PCR test overleggen. Bij aankomst en bij terugkeer worden sneltesten uitgevoerd. Terug in Groningen geldt mogelijk een verplichte quarantaine. Ook moeten visa aangevraagd worden.

Het is de derde keer dat Amysoft Lycurgus voor een Europees avontuur naar Rusland afreist. Vijf jaar geleden mocht de bluearmy twee keer naar Siberië. Begin november 2015 was Ugra Surgut de tegenstander in de CEV-Cup. Amper een maand later was Fakel Novy Urengoy de opponent in de Challenge Cup. Van beide topploegen werd ruim verloren.

gh @ VoV, door: Theo Sikkema, Lycurgus. Archieffoto CEV.