De kwartfinales in de Duitse beker

VoV, 18-11-2020. 22:25 uur. Vandaag stonden de wedstrijden in de kwartfinales van de Duitse beker op het programma. In Schwerin en Stuttgart werd een ‘pseudo Final Four’ afgewerkt, waaruit de Final Four voor de halve finales van morgen moeten komen.

In de Palmberg arena in Schwerin speelden Ladies in Black vs. SSC Schwerin en Suhl vs. Dresden.  In de SCHARRena in Stuttgart waren MTV Stuttgart vs. Erfurt en Rote Raben Vilsbiburg vs. Potsdam de duels om een plaats bij de laatste vier.

Uiteraard waren Schwerin en Dresden alsmede Stuttgart en Potsdam de favorieten om zich voor de halve finales te plaatsen. Uiteraard omdat dit de top vier van de Bundesliga is. Nu en ook heel vaak in het verleden. Deze teams waren in de achtste finales vrijgesteld om te spelen. De halve finales worden morgen weer in Schwerin en Stuttgart gespeeld

Schwerin: Ladies in Black vs. Schwerin met aan de ene kant van het net Eline Timmerman en aan de andere kant Femke Stoltenborg en Nicole Oude Luttikhuis. Althans dat was mogelijk. Eline Timmerman speelde drie sets en scoorde 9 keer. Femke Stoltenborg had een invalbeurt en Nicole Oude Luttikhuis kwam niet in actie.

In de eerste set kwamen de Ladies in Black al vlot op forse achterstand (8-16), haalden in tot 14-17 maar verloren toch nog ruim met 18-25. In set twee ging het tot 19-19 gelijk op, ook bij 21-21 was er evenwicht, daarna pakte Schwerin de belangrijke punten in de setfinale en won met 22-25. In set drie had Schwerin steeds ruim voordeel (27, 5-10, 11-20) en won met 18-25. Zij staan dus morgen in de halve finale.

VfB Suhl moest het opnemen tegen SC Dresden. Bij Suhl waren Dagmar Boom (1 invalbeurt, geen scores) en Laura de Zwart (10 punten, 3 sets in de basis), die vorige week in de competitie tot de uitblinkers behoorde, van de partij. Dresden kent geen Nederlandse inbreng.

Suhl maakte in de eerste set een 14-17 achterstand goed en veranderde dat in een 20-17 voorsprong, waarna ze de set met 25-23 wonnen. Dresden kon in de tweede set na 16-16 het initiatief pakken en via 16-19 en 18-23 met 19-25 winnen.

In de derde set was Dresden heer en meester en via 1-8, 4-15 en 7-22 wonnen ze met 10-25. In de laatste set was het verschil minder groot in de score maar nog wel steeds via de tussenstanden 12-16 en 15-21 duidelijk in het voordeel van Dresden. Het werd 0-3 via 16-25.

Stuttgart: Rote Raben Vilsbiburg vs. SC Potsdam met bij de anders dan normaal gekleurde vogels uit Vilsbiburg Myrthe Schoot op de liberopositie. De Rote Raben, spelend in zwarte outfit, maakten in de eerste set een 5-8 achterstand ongedaan gingen bij 11-9 aan de leiding en liepen vanaf 18-18 tot 22-22 gelijk op met de tegenstander. Potsdam had echter het laatste woord en won met 23-25. Bij 19-20 was de ploeg van Myrthe Schoot dicht bij de gelijkmaker na een 16-20 achterstand in de tweede set. Echter was Potsdam in de finale opnieuw effectiever en won met 21-25. In set drie was Potsdam na 10-10 de betere ploeg en drukte dat met 13-18 en 16-23 ook in de score uit. Ze beslisten de set met 20-25 en wonnen dus met 0-3. Myrthe Schoot speelde foutloos op de servepass.

MTV Stuttgart vs. Schwartz-Weiss Erfuhrt, met Juliët Lohuis bij de thuisploeg in de basis en geen landgenoten bij Erfurt, werd een vlotte zege voor Stuttgart. De 3-0 kwam tot stand via 25-15, 25-11 en 25-19. Juliët Lohuis werd topscorer bij Stuttgart met 13 treffers, hetgeen haar tevens de MVP-titel van dit duel opleverde.

Uit de setstanden blijkt wel dat de koploper van de Bundesliga een maatje te groot was voor Erfurt. In de eerste set kreeg de winst via de tussenstanden 8-5, 16-12 en 22-15 gestalte, in de tweede was het een soort van walk-over met 11-3, 18-7 en 22-10 en in de laatste set kon Erfurt redelijk in het spoor blijven tot 18-15, waarin de set met 25-19 werd beslist.

Morgen op 19 november staan de halve finales op het programma. In Schwerin speelt Schwerin tegen Dresden en in Stuttgart staan Potsdam en Stuttgart tegenover elkaar. De winnaars plaatsen zich voor de finale op 28 februari 2021.

gh @ Vizier op Volleybal. archieffoto’s Schwerin en Stuttgart CEV.