Midweekse winst voor VC Sneek en Apollo 8

VoV, 14-12-2023. 5:54 uur. Gisteravond werden er twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie dames. Koploper VC Sneek ging op bezoek in Assen bij Sudosa-Desto en VC Zwolle ontving Apollo 8 uit Borne in het theater van de sport. Voltena vs. Peelpush werd uitgesteld.

Zowel de uitslagen van gisteravond als de van vanavond te spelen wedstrijd VV Utrecht vs. Sliedrecht Sport kan de ranglijst van de Top zes een ander aanzien geven. Het verschil tussen positie 2 (VC Zwolle) en positie 6 (VV Utrecht) was namelijk maar twee punten.  Winnen is bijblijven, verliezen voorlopig afhaken en plaatsnemen in de wachtkamer.

Sudosa-Desto vs. VC Sneek. Onlangs, op 29 november jl., stonden de teams nog in Sneek tegenover elkaar en toen ging de zege met 3-1 naar de thuisploeg. Via 27-25 in de vierde set konden ze een tiebreak voorkomen. De ploeg uit Assen zal op revanche uit zijn.

En in de eerste twee sets zetten ze dat voornemen om in daden, met een scherpe finish in die sets. In de openingsset had de thuisploeg bij 22-22 een achterstand vanaf 12-13 ongedaan gemaakte en pakten ze meteen ook de 23-22 voorsprong.  Op de side out werd het 24-23, het breakpoint zorgde voor de setwinst. In set twee leken de rollen omgedraaid toen VC Sneek van 14-11 achter terugkwam naar 17-17. Bij 23-20 koerste Sudosa-Desto op de setwinst af en met 25-22 maakten ze 2-0.

In de derde doorgang herpakte VC Sneek zich en vanaf de eerste opslag domineerden ze (1-5, 10-16, 16-22) en wonnen onbedreigd met 20-25. Set vier was kantje boord voor de koploper van de Eredivisie. Sudosa had matchpoints op 24-23 en 25-24. Met een serie van drie kon Sneek de tiebreak afdwingen. Daarin bleef Sneek met 12-15 aan de goede kant van de score.

Manon Torenbeek van Sudosa scoorde totaal indrukwekkende 29 punten, Paula Boonstra liet er 17 noteren. Bij Sneek hadden Rosa Entius (22 punten) en Rixt van der Wal (16 punten) het vaakst succes. Sneek had in de totalen licht aanvallend (+1), blokkerend (+2) en serverend (+1 ace) voordeel. Ook hun foutenlast was 1 puntje lager.

In Zwolle keek men met plezier terug op de wedstrijd tegen Apollo 8 in de Veste. Toen was de thuisploeg volledig kansloos met set nederlagen van o.a. 16-25 en 8-25, uiteindelijk resulterend in een 1-3 zege voor VC Zwolle. Dat de ploeg van de gebroeders Oosting naar revanche snakte moge duidelijk zijn. En de laatste weken hebben ze laten zien met zeges tegen Sneek (uit) en VV Utrecht (thuis) aan een prima reeks bezig te zijn. Dat zorgde in Borne voor veel vertrouwen in een goede afloop.

Apollo 8 ging in de eerste set bij 14-10 en 21-16 de time out in om iets aan de achterstand te doen. Beide keren lukte het om na de pauze de eerste punten te scoren, maar beide keren bleef Zwolle wel voor. Na twee blokpunten door Marije ten Brinke voor 22-21 ging Zwolle de time out in, vervolgens scoorde Susan Schut en pakte de thuisploeg de set met 25-22.

In set twee sloeg Marianne het Lam Scholten VC Zwolle met drie snelle mid combinaties van 19-21 achter naar 22-21 voor. Op setpoint voor Apollo 8 bij 23-24 scoorde Jette Kuipers met een driemeter aanval het winnende punt voor de 1-1 setstand

In de derde set was er hoegenaamd opnieuw weinig verschil. Teams wisselden elkaar met een puntje voorsprong aan de leiding af tot aan 23-23. Susan Schut zette VC Zwolle op setpoints bij 24-23 en 25-24, Jette Kuipers draaide dat om met een ace voor 25-26. Zwolle nam de tweede time out op die stand, maar ging na die pauze aanvallend in de fout (25-27)

Set vier werd met een serie van 11-10 naar 19-10 in het voordeel van Zwolle beslist. Via 25-14 pakten ze een puntje en de kans op meer via de tiebreak. Maar Apollo 8 liep daarin vlot uit naar 2-7, met 6-8 werd van speelhelft gewisseld. Zwolle kwam van 8-11 nog terug naar 10-11 en bleef tot 12-13 aanklampen. Marije ten Brinke scoorde op matchpoint het winnende punt voor de gasten.

Zwolle had vijf speelsters die in de dubbele cijfers scoorden te weten Marianne het Lam Scholten (18), Susan Schut (17), Emily Silderhuis (14), Brittt Rösler (13) en Lana Hendricks (10). Bij Apollo 8 waren dat er vier met Lotte van der Horst (19), Marije ten Brinke (13), Jette Kuipers (12) en Jorieke Bodde (10). Op de eigen score had VC Zwolle 9 punten voordeel, op de foutenlast 4 punten nadeel.