Vizier op volleybal

 

Mislukte aanval Eurosped op positie Sneek

VoV, 12-03-2018. 5:30 uur.  Eurosped heeft gisteren in Vroomshoop geen vervolg kunnen geven aan de goede serie uitslagen tegen VC Sneek in het bekertoernooi. En heeft de kans voorbij laten gaan om zich in punten naast Sneek te spelen in de Kampioenspoule. Wel nam de ploeg van Jan Berendsen met een goede wedstrijd  revanche op zichzelf voor de mindere van de week ervoor in Apeldoorn tegen Alterno. De enthousiaste fans, Het Punt zat weer goed vol, kregen een attractieve wedstrijd te zien, en zoals men inmiddels redelijk gewend is in Vroomshoop,  bracht een vijfsetter  de beslissing.

In de eerste set kwam Eurosped geweldig uit de startblokken, mede ook omdat Sneek de pass niet op orde had en Eurosped de verdediging prima had staan. Als Sneek al voorbij het blok kwam stond met name libero Marisa Mota steeds op de goede plek om de bal van de vloer te houden, zodat bijna elke rally in het voordeel van de thuisploeg afsloot.

Sneek had de foutenlast in het begin ook niet onder controle, had bij de 5-3 tussenstand al vier keer voor Eurosped gescoord en had het daarna op de serve van Laura Beach heel erg moeilijk.  Bo Duteweert en Carmen Oude Luttikhuis verzilverden de kansen aan het net en in een ommezien liep Sneek ver achter de feiten aan. (11-3). Een tweede serie naar 16-5 was de genadeklap. Bij 18-8 haalde Abe Meininger de Friezinnen voor de tweede keer naar de kant, maar dat had geen succes. Eurosped domineerde en dicteerde, Sneek kon alleen maar proberen tegen te houden. Paula Boonstra scoorde nog de 18-9 en 23-12, aan de andere kant van het net leefde Carmen Oude Luttikhuis zich scorend uit. Met 25-12 had Eurosped haar doelstellingen voor dit duel wel duidelijk gemaakt.

Scores in de eerste set: Aanval 13/8, blok 2/1, aces 2/0 en foutenlast 3/8.

In de tweede set aanvankelijk hetzelfde beeld, bij 6-2 had Sneek alweer vijf keer voor Eurosped gescoord. De ommekeer volgde toen spelverdeelster Nienke Tromp steeds makkelijker Annick Siebring kon bedienen op linksvoor en zij de ene na de andere bal door, langs en over het blok erin joeg. Bij 11-12 had Annick al zeven keer in deze set gescoord, had Sneek twee kadootjes van Eurosped gehad en dan kunt u uitrekenen wat er voor de overige speelsters van Sneek overbleef.

Lieze Braaksma serveerde Sneek naar een 12-17 voorsprong, met in die serie twee aces en twee rake klappen van Roos van Wijnen. Eurosped had problemen om de passes goed bij spelverdeelster Rochelle Wopereis te krijgen, waardoor de aanvalsters droog kwamen te staan in de periode van 11-9 tot aan  14-18. Sneek denderde door, bleef raak slaan en liep na 12-17 uit naar 14-20, 16-22 en 17-24. Rochelle Wopereis (2de bal) en een zeer bekeken push van Carmen Oude Luttikhuis naar niemandsland maakten nog 19-24 voordat een foutserve de set besliste.

Scores in de tweede set: Aanval 10/14, blok 1/1, aces 0/5 en foutenlast 5/8.

Met een 1-1 setstand was er in de derde set een puntje te verdienen en tevens een opstapje te maken naar een driepunter. En die derde set was gelijk opgaand, nu had Daphne Knijff aan Eurosped kant een scorende hoofdrol met zeven punten in deze set,  bij Sneek was Annick Siebring nog steeds goed op dreef met een zestal scores. Teams waren dus aan elkaar gewaagd, hetgeen in de gelijk opgaande score tot aan 15-15 tot uiting kwam. Even had Sneek met 5-7 voorgestaan, en Eurosped met 10-8. Deze verschillen waren ook weer snel weggewerkt.

Na 15-15 scoorde Carmen Oude Luttikhuis hard, diep diagonaal en kwam Eline Gommans aan de opslag. Bij 20-16 gaf ze weer af. Rochelle Wopereis was met haar geweldige kill – block voor 19-15 even helemaal in de zevende hemel of nog hoger. Sneek kwam via Annick Siebring terug naar 20-18 en op de side out werd de tussenstand 22-20. Klaske Sikkes miste, ze sloeg uit, een dankjewel bal voor open doel, dus geen 22-21, maar 23-20. Daphne maakte de 24-20 en het ace van Laura Beach maakte een eind aan de set. Eurosped had het eerste puntje binnen, was er ééntje ingelopen op Sneek in de Kampioenspoule.

Scores in de derde set: Aanval 13/14, blok 1/1, aces 2/1 en foutenlast 4/9.

In de vierde set kwam Sneek vlot op een 3-7 voorsprong, aanvallend via Lieze Braaksma en Roos van Wijnen, serverend via aces van Nienke Tromp. Eurosped moest in de achtervolging, deed dat via Carmen Oude Luttikhuis en Manon Doornebal, die eerst loeihard raak sloeg en vervolgens een hele bekeken push in het uiterste hoekje afleverde voor de 8-11 stand. Het verschil van drie punten werden er zes bij 9-15, weer drie bij 13-16 en toen de thuisploeg bij 16-17 op één puntje was genaderd kwam de spanning in volle omvang weer terug.

Eurosped miste de side out op 18-20, de uitgeslagen driemeter aanval zette de stand op 18-21, vervolgens serveerde Annick Siebring zo’n super laffe ace via de netband (18-22), sloeg Lieze Braaksma op haar hardst een ‘dankjewel’ bal binnen de lijnen (18-23) en belandde een Eurosped aanval in het net (18-24). Dat ze ook een 100% ace kan serveren zonder hulp van de netband liet Annick daarna zien voor de 18-25 setwinst.

Waar Eurosped in de eerste drie sets de foutenlast laag hield,  in ieder geval een stuk lager dan Sneek, waren de rollen in de vierde set omgedraaid. Nu maakte de foutenlast het verschil

Scores in de vierde set: Aanval 12/12, blok 2/0, aces 1/4 en foutenlast 9/3.

De kans op een driepunter was dus weg, voor beide partijen, nu ging het erom één puntje in te lopen (Eurosped)  of één puntje uit te lopen (VC Sneek) in de stand. Bij 3-0 haalde Abe Meininger Sneek al naar de kant, de time out bleek een wondermiddel, een scrimmage aan het net, kan dat wel bij volleybal,  werd door Lieze Braaksma op de een of andere manier verzilverd, waarna Annick Siebring aan serve kwam.

Ze was in de sets ervoor ook al regelmatig de plaaggeest van Eurosped geweest en werd dat nu opnieuw. Ze serveerde Sneek naar 4-7, met een time out van Jan Berendsen op 3-6. Bij 4-8 werd er van speelhelft gewisseld, Sneek hield het verschil van vier punten ook na de veldwissel vast, tot aan 7-11. Daphne Knijff haalde de opslag terug (8-11) en ging zelf serveren.

En dat deed ze uitstekend, met veel druk. Sneek bleef het antwoord schuldig, eerst blokkeerde Laura Beach raak, daarop volgde een ace van Daphne en de rake klap van Carmen Oude Luttikhuis zorgde voor 12-11.  Eurosped stond ineens in winnende positie. Side out scoren en een puntje op eigen serve pakken en de race is gelopen. Side out , side out zorgde voor 13-12, side out,  side out daarna voor 14-13.  Side out via foutserve 14-14, Abe Meininger wisselde Hester Jasper voor Annick Siebring, die ging serveren. Roos van Wijnen 14-15 en een ace, alweer, van Annick Siebring voor 14-16. Over en uit. 2-3 verlies voor Eurosped of als u dat liever leest 2-3 winst voor Sneek.

Scores in de vijfde set: Aanval 7/8, blok 2/1, aces 3/1 en foutenlast 6/2.

Bij Eurosped werd Carmen Oude Luttikhuis met 21 punten de meest scorende speelster. Het zelfde aantal kreeg Annick Siebring op naam. Daphne Knijff maakte er 18, Paula Boonstra van Sneek kwam tot 14 treffers.

De stand is nu Sliedrecht Sport 17, Sneek 11, Alterno 9, Eurosped 7, Zwolle 6 en Set – Up 1 puntje.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Herman Zandhuis.