Momentopname: We zijn ’s wereld besten!

VoV, 06-05-2022. 14:23 uur. Dat Beachvolleybal Team Nederland al sinds haar oprichting in 2006 een van de toonaangevende programma’s in het internationale beachvolleybal is, is alom bekend. Het nationale programma in Den Haag leverde al gouden WK-, EK- en World Tour medailles op, en olympisch brons. Deze week werd een unicum bereikt: zowel de wereldranglijst voor mannen (Brouwer/ Meeuwsen) als voor vrouwen (Stam/ Schoon) wordt aangevoerd door een Nederlands team.

Na de Olympische Spelen van Tokio begon Beachvolleybal Team Nederland aan een nieuwe olympische cyclus. Bij zowel de mannen (Michiel van der Kuip) als de vrouwen (Marko Klok) werd een nieuwe bondscoach aangesteld. De hoofddoelen voor BTN de komende jaren zijn het WK 2022 (oorspronkelijk 2021, maar jaar uitgesteld vanwege corona), het WK 2023, de jaarlijkse EK ’s, de Pro Beach Tour en natuurlijk de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

De Nederlandse teams zijn uitstekend begonnen aan de nieuwe olympische cyclus. Vlak na de Olympische Spelen van Tokio won Oranje al twee zilveren medailles op het EK, dankzij Stam/ Schoon en Boermans/ De Groot.

Ook dit kalenderjaar spelen de Nederlandse teams op het allerhoogste niveau mee om de prijzen. In de drie Pro Beach Tour toernooien die tot nu toe zijn gespeeld, wonnen Katja Stam en Raïsa Schoon twee keer zilver en een keer goud.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen speelden dit kalenderjaar twee Pro Beach Tour toernooien, met een vijfde plaats en een zilveren medaille tot gevolg. Ruben Penninga en Leon Luini wonnen knap brons op het Challenger toernooi van Itapema.

Bovenstaande resultaten hebben tot gevolg dat voor het eerst in de geschiedenis Nederland de wereldranglijst aanvoert bij de mannen en de vrouwen. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en Katja Stam en Raïsa Schoon staan in ieder geval t/m zondag tegelijktijdig op de eerste plaats. Maandag wordt de nieuwe ranglijst gepubliceerd waarin de resultaten van het Challenge toernooi van Doha worden meegenomen. Stefan Boermans en Yorick de Groot staan knap op de vierde plaats.

De wereldranglijst wordt bepaald op basis van de beste acht resultaten van een team in door FIVB erkende toernooien in de laatste 365 dagen. De ranglijst wordt iedere maandag na een erkend toernooi geüpdatet.

Katja Stam en Raïsa Schoon nemen deel aan het toernooi in Qatar, en gaan opnieuw voor een podiumplaats. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen nemen niet deel in Doha vanwege een blessure van Brouwer.

gh @ VoV, bron mediavoorlichting Nevobo via Thijs Pietersen.