Montreux: Oranje wordt vierde

00BrittBongaerts

Het is de Nederlands damesploeg niet gelukt om in Montreux op het podium te komen. Oranje verloor de wedstrijd om het brons met 3-1 van Turkije. Op een succesvol begin (21-25) volgden drie verloren sets. Twee daarvan gingen met veel verschil naar Turkije ( 25-16 en 25-15), de laatste eindigde met 25-22.

Oranje begon met een op mid en de libero positie gewijzigd team aan de strijd om het brons.  Quinta Steenbergen en Nicole Koolhaas speelden voor Robin de Kruijf en Yvon Belien, Kirsten Knip stond voor Myrthe Schoot op libero.  Verder bestond het team uit  Femke Stoltenborg (spelverdeelster), Judith Pietersen (diagonaal) en de passer lopers Celeste Plak en Anne Buijs. In set twee werden Britt Bongaerts en Nicole Oude Luttikhuis erin gewisseld, in set drie was dat het geval met Celia Diemkoudre en Tessa Polder, die haar debuut als A – international maakte. Celia en Tessa bleven in de vierde set in de basis staan.

Bij Oranje werd Judith Pietersen met 16 punten topscorer, Celeste Plak maakte er 12 en drie dames kregen er een half dozijn achter hun naam, te weten Quinta Steenbergen, Anne Buijs en Nicole Koolhaas. Celia Diemkoudre scoorde 5 keer en Femke Stoltenborg en Tessa Polder waren 2 keer succesvol. De Turkse Asil Kalac werd met 18 punten topscorer van de partij. Nederland had een lagere foutenlast dan Turkije, dat scheelde 10 punten (23 / 13), aanvallend scoorde Turkije 6 keer vaker dan Oranje (52 / 46). Het grote verschil in setstanden kwam door de blokpunten en aces. Hiermee maakte Turkije 31 punten, terwijl Nederland maar tot 9 kwam.

Oranje sloeg zich via Anne Buijs en Celeste Plak na een 4-4 stand naar een 4-9 voorsprong. Dit werd 9-13 door een verzilverde ‘dankjewel’ bal van Nicole Koolhaas, Turkije kwam tot 11-13 terug, Nederland bleef tot aan 18-22 een ruim verschil vasthouden. Na een foutserve van Oranje volgden sterke opslagen van Turkije, waarop libero Kirsten Knip passend twee keer in de fout ging. Na deze aces voor 20-22 en 21-22 nam coach Gil Ferrer Cutino een time – out, de rustpauze deed zijn werk, Oranje scoorde drie keer op rij , het laatste punt kwam via een ace van Nicole koolhaas op het bord.

Met veel servedruk, die voor een hoog foutgehalte in de passlinie bij Oranje zorgde, nam Turkije in de tweede set een 8-2 en 9-4 voorsprong. Oranje kwam moeilijk tot scoren, het Turkse blok deed haar werk uitstekend en met veel verschil gingen de teams naar de eindstreep. Turkije leidde met 16-11 en 20-14, bij de laatste stand probeerde Oranje met een time out nog te redden wat er te redden viel. Dat was overigens bijzonder weinig, de set ging met 25-16 naar de Turkse ploeg.  In de derde set behield Turkije het beste van het spel, Nederland kreeg een puntje meer mee dan in de vorige en kwam daarmee op een 2-1 achterstand in sets.

Oranje kon de 4-1 achterstand in de vierde set ombuigen naar 4-5 en 5-7 middels onder andere scores van Plak, Pietersen en een ace van Polder. Celia Diemkoudre hield Oranje bij 11-11 naast Turkije, teamcaptain Judith Pietersen gaf haar ploeg bij 13-15 twee puntjes voorsprong. Die Turkije na een paar door Oranje slecht verwerkte opslagen kon veranderen in een 18-16 stand. Het voordelige verschil hield Turkije vast, bij 21-18 konden ze het brons ‘ruiken’. Twee aces zorgden voor set- en matchpoint op 24-19, Nederland kon via Celia Diemkoudre (ace) en Celeste Plak het verlies nog uitstellen, Turkije nam bij 24-22 nog een time out, de rally erna blokkeerden ze Celeste Plak af, hetgeen de 25-22 winst opleverde.

China won de strijd om het goud in Montreux met 3-0 van Thailand. Setstanden 25-14, 25-20 en 25-23.

gh @ Vizier op Volleybal, foto FIVB, Britt Bongaerts.