Geen EK medaille voor Brouwer-Meeuwsen

00Brouwer2

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er gisteren niet in geslaagd een medaille op het EK Beachvolleybal te pakken. De Nederlanders begonnen overweldigend in de halve finale tegen de Italianen Nicolai en Lupo, maar lieten daarna de wedstrijd uit hun handen glippen. In de strijd om brons werd later op de dag ook verloren tegen  de Polen Fijalek – Prudel.

Op het sfeervolle centrecourt begonnen Brouwer en Meeuwsen uitstekend aan hun halve finale. Meeuwsen zette de toon door hard 1-0 binnen te slaan en bij de technische time-out gingen de Nederlanders met 9-12 aan de leiding na een prachtige score van Brouwer. Twee opeenvolgende kill – blocks van Meeuwsen brachten Oranje op 10-16. De Italianen zaten ‘voor geen meter’ in de wedstrijd en kwamen alleen boven de 10 punten vanwege kadootjes in de vorm van Nederlandse foutserves. Een Italiaanse netfout bepaalde de 12-21 eindstand.

Brouwer en Meeuwsen trokken het goede spel door in de tweede set toen ze direct een 1-4 voorsprong namen. Nicolai en Lupo, de Europees kampioenen van 2014, herpakten zich en kwamen op 8-8, na een technische fout van Oranje, langszij. Oranje liep uit naar 10-13, maar vanaf die stand kregen ze de aanvallen niet meer langs Nicolai, die liet zien een van de beste blokkeerders op het strand te zijn. Met het ene na het andere kill – block kwamen de Italianen op 18-15 voor, twee aces beslisten de set na de 19-16 stand.

In de derde set ging er niet veel meer goed bij Nederland. Een set-up van Meeuwsen mislukte, Italië scoorde een ace via de netband en Nicolai bleef sterk blokkeren. Tot 7-6 kon het BTN duo in het spoor blijven, daarna liepen de Italianen snel uit naar 14-9, opnieuw een blokpunt van Nicolai. Middels een netfout van Italië werkte Oranje het matchpoint weg, maar nadat Meeuwsen in het net serveerde ging de tiebreak met 15-10 naar Lupo en Nicolai.

Om 14.00 uur speelden Brouwer en Meeuwsen om de bronzen medaille tegen het Poolse duo  Fijalek  – Prudel.

Oranje begon in de stromende regen goed aan het duel om het brons. Na een ace van Brouwer namen de Nederlanders een 3-1 voorsprong. Na een blok van Meeuwsen gingen de beachvolleyballers nog met 13-12 aan de leiding, maar vanaf 16-16 namen de Polen het initiatief over. Vanaf deze stand scoorden Brouwer en Meeuwsen nog maar een punt, tegenover vijf Poolse punten. De openingsset ging dus met 21-17 naar Fijalek en Prudel.

In de tweede set ging de stand de hele set gelijk op. Op 19-19 kreeg Brouwer een goede kans om zijn team op setpoint te zetten, maar hij sloeg de bal uit. Toen Polen direct hierna een ace scoorde, eindigde de wedstrijd in mineur voor Brouwer en Meeuwsen.

“Deze dag was erg zuur”, reageerde Alexander Brouwer na afloop van de wedstrijd. “In de halve finale hebben we het zelf weg gegeven, omdat we te slordig speelden op de belangrijke momenten. Daarna moet je binnen een uur weer klaar zijn voor de troostfinale, en dat is ons duidelijk niet gelukt.”

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto CEV.