Oranje speelt gelijk tegen Duitsland

00Nederland

Na twee overwinningen op Duitsland in Almelo en Doetinchem eindigde de laatste wedstrijd in een gelijkspel, waardoor Oranje de reeks oefeninterlands ongeslagen afsloot. In de laatste wedstrijd van het drieluik tegen Duitsland startte Gido Vermeulen met Daan van Haarlem, Kay van Dijk, Jasper Diefenbach, Thomas Koelewijn, Jeroen Rauwerdink, Robbert Andringa en libero Dirk Sparidans in de basis.

Met een blok van aanvoerder Diefenbach scoorde Nederland het eerste punt van de wedstrijd en vervolgens gingen de teams gelijk op tot de stand van 5-5. Met een kill – block van Kay van Dijk kwamen omen de mannen op een stand van 8-5 en liepen uit tot 11-6, waarna de teams met 16-13 de technische time-out in gingen. Een goed geplaatst blok aan Duitse kant bracht de stand terug naar 16-15. Twee prachtige aanvallen van Andringa gaven Nederland  een 21-19 voorsprong en na een aanval van Koelewijn zelfs 23-20.

De Duitse mannen kwamen terug tot 23-22, waarop bondscoach Vermeulen de eerste Nederlandse time-out aanvroeg. Rauwerdink bracht Nederland naar een setpoint (24-22), maar de Duitse mannen wisten terug te komen tot 24-24. Van Dijk zorgde opnieuw voor een setpoint (27-26) en door een netfout van Duitsland won Oranje de eerste set met 28-26.

In de tweede set was het wederom Diefenbach die het eerste punt scoorde, nu met een kill – bock. Met een kiezel harde service van Fromm kwam Duitsland op voorsprong (2-5). Een kill – block van Andringa bracht de stand naar 5-6, waarna het gelijk opging tot 9-9. Andringa bracht Nederland op voorsprong (11-9), wat in een time-out van Duitse kant resulteerde. De Duitse mannen wisten hierop terug te komen tot 14-13, opnieuw dankzij Fromm ’s harde service. Een foute pass aan Duitse kant werd direct afgestraft door Koelewijn die hiermee de stand op 15-15 zette. Dankzij een goed blok liepen de Duitsers uit naar 21-23, waarna ze op setpoint wisten te komen en de set met 23-25 wonnen.

Fabian Plak, die tijdens de oefenreeks in Nederland nog niet gespeeld had, verving Thomas Koelewijn in de derde set. Het eerste punt werd binnengeslagen door Rauwerdink waarna Diefenbach Nederland op een voorsprong bracht tot 12-9. De Duitse mannen wisten hun achterstand terug te brengen naar 15-15. Toen Duitsland op voorsprong kwam werd er gewisseld aan Nederlandse kant. Ter Maat en Keemink kwamen in de plaats van Daan van Haarlem en Kay van Dijk. Ondanks deze wissel kon Duitsland uitlopen naar 17-22. Een ace van Ter Maat zorgde voor 19-22, maar de mannen konden dit verschil echter niet meer goedmaken. Na een kill – block won Duitsland de set met 21-25.

Het eerste punt kwam in de vierde set van Duitsland waarna het team meteen uitliep naar een 0-3 voorsprong. Rauwerdink bracht de Nederlandse mannen op 2-4, maar de Duitsers bleven een voorsprong behouden.  Een serie van servicefouten aan beide kanten zorgde ervoor dat de stand 8-10 werd. Een netfout aan Duitse kant gaf Nederland de kans om op gelijkte hoogte te komen (11-11) waarna de set gelijk opging (14-14). Een kill – block van Maarten van Garderen bracht Nederland op een 15-14 voorsprong en na een spectaculaire bal van Plak stond Nederland op 19-16. Nederland wist de voorsprong goed vast te houden en won de set met 25-21.

In goed overleg tussen de coaches is er besloten om geen vijfde set te spelen, omdat het Duitse team pas net bij elkaar is gekomen voor het nieuwe seizoen!

Onderstaande de link naar de fotoreportages van Hans van Dijk van de wedstrijden in Doetinchem

(gh @ Vizier op Volleybal. Bron Nevobo. Foto Hans van Dijk)