Vizier op volleybal

 

Mooie seizoenfinale Kalinko JC op NGJK

VoV, 06-06-2022. 5:20 uur. Kalinko Jongens C1 is als tweede van Nederland geëindigd in de nationale competitie play-off, ofwel het Nationaal Gesloten Jeugdkampioenschap (NGJK).

Na afloop van de competitie stonden we tweede in de Topklasse poule, maar hadden we door afzeggingen van wedstrijden geen enkele keer kunnen spelen tegen de nummer 1, PDK Huizen. Gelukkig werden we door de Nevobo uitgenodigd om deel te nemen aan het eindtoernooi om het Nederlands kampioenschap.

Daar zouden we onze krachten dan toch kunnen meten met de topteams van Nederland, waaronder PDK. We gingen vroeg op stap, onze eerste wedstrijd was om 11 uur, maar wel in Emmeloord – een stukje rijden dus. Het voltallige JC1 team was aanwezig: Roan, Daan, Emir, Kees, Niki, Justus, aangevuld met vaste meespeler Seger en ook Marck-Diederik en Merijn uit de C2.

Nadat iedereen goed was aangekomen en de mooie faciliteiten in Emmeloord had bewonderd, hadden we de wedstrijdvoorbereiding voor de eerste wedstrijd tegen Twente ’05. Coach Menno gaf drie opdrachten mee: plezier maken, genieten van het bijzondere moment en doen waar we goed in zijn!

De eerste wedstrijd was tegen het team van Twente ’05 uit Enschede. Kalinko ging voortvarend van start met de basiszes in een 4-2 systeem. Vooral de pass, set en aanval waren zo goed op orde dat we ons in het begin nog wat servicefouten konden permitteren. Toen de service ook nog eens ging lopen was het snel klaar. We wonnen met 25-15. De tweede set was hetzelfde verhaal. Tegenstander deed een tandje erbij, maar wij ook. Aan het einde konden de reserves nog wat speeltijd krijgen. Kort verhaal: 25-14 voor Kalinko. De eerste winst was binnen en twee punten in de poule.

De tweede wedstrijd rekenden we op flinke tegenstand, we moesten immers tegen de rivalen van PDK Huizen JC1. Een sterk team, dat we kennen uit de eerste seizoenshelft van de competitie. Ze hadden de eerste wedstrijd verloren en stonden dus nog op 0 punten. De basiszes van de JC1 stonden weer in de opstelling. Vanaf de start hadden we de wedstrijd onder controle: iedereen speelde vrijwel perfect, hoge servicedruk, goede pass, harde aanvallen en een sterk middenblok.

In een mum van tijd was het setpoint voor Kalinko en daarna 25-14 voor ons. Dit kwam kennelijk niet zo goed aan in Huizen, want in de tweede set was er weinig nodig om de tegenstander te breken. Geen moment lieten we de tegenstander in de wedstrijd komen en zo hengelden we de tweede set ook binnen met 25-18. Dat betekende 4 punten in de poule en een zekere finaleplaats!

De derde wedstrijd was tegen Dros Alterno. Die waren ook al zeker van de finale, dus deze wedstrijd was eigenlijk overbodig. Een beetje oefenen en wisselen dus. Dit team waren we eerder tegengekomen bij het NOJK in de halve finale. Liever gezegd, we waren toen weggespeeld door ze. De eerste set was een deja vu: enorm hoge servicedruk tegen en binnen een mum van tijd 12-1 achter.

Over die eerste set valt weinig positiefs te zeggen, behalve dat onze reserves ook speeltijd kregen (6-25…). In de tweede set begonnen we ineens op gelijke voet mee te lopen. Sterker nog, we liepen uit. En zo kwam het dat we die tweede set zomaar met 25-16 wonnen. Toen was het drie uur ‘s-middags en mochten we wachten tot zes uur voor de finale. Ondertussen konden we de JB1 aanmoedigen die geïnspireerd waren door de ‘winning streak’ van de JC1. Ze versloegen ook PDK Huizen en verzekerden zich van een finaleplaats.

En toen kwam die finale. De zenuwen waren niet meer weg te coachen en helaas konden we de stunt uit de eerdere wedstrijd niet herhalen. Het Alterno team was net een maatje te groot voor ons. Wat ook niet meehielp was de enorme herrie vanuit het publiek waardoor de jongens zich moeilijk konden concentreren. Afijn: we gingen eraf met 14-25 en 15-25.

Toen de teleurstelling was verwerkt begon het besef door te dringen: het was een unieke dag met een fantastisch resultaat. Een tweede plek op het nationaal kampioenschap is iets om nooit te vergeten voor de spelers én coaches van de JC1 en de JB1. Grote complimenten voor iedereen: spelers, coaches, trainers en ouders. Op naar het volgende kampioenschap!

gh @ VoV, verslag en foto van / via Menno Lijkendijk, Kalinko.