Nations Clash: Oranje boven door BTN

VoV, 07-02-2021. 3:15 uur. Vandaag is de laatste speeldag van de Nations Clash beachvolleybal in Düsseldorf. Aan het begin van de dag staat Nederland bij de damesduo’s op de eerste plaats, 16 punten na 10 wedstrijden, de mannen bezetten een gedeelde eerste plaats met 12 punten na 8 wedstrijden.

Gisteren voegden de BTN-duo’s weer een goede dag aan de voorgaande twee toe. Totaal werden er vier duels door de dames en twee door de heren gespeeld, alleen Meppelink/ Keizer verloren er eentje.

Katja Stam en Raïsa Schoon blijven de beachvolleybalgemoederen, vooral de buitenlandse, in zeer positieve zin verbazen met hun ongeslagen status na drie dagen. Gisteren waren ze eerst met 2-1 te sterk voor Bieneck/ Schneider (21-19, 17-21 en 10-15) en later op de avond gingen ook Böbner/ Vergé-Dépré met 2-1 voor de bijl. Via de setstanden 21-18, 19-21 en 15-8.

Uit de met ruim verschil gewonnen derde set in beide partijen, nadat ze een 1-0 achterstand hadden weggewerkt c.q. een 1-0 voorsprong verloren zagen gaan, bleek wel dat de Nederlands kampioen mentaal sterk in de schoenen staat, al raakt dat gezegde natuurlijk bij ‘blotevoetensport’ beachvolleybal kant nog wal was. Niet opgeven en weer door was het adagium! Met succes dus.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink konden het maar net niet bolwerken tegen Borger/ Sude. Na 22-20, 17-21 en 17-15 was er het vervelende gevoel van onvrede dat het net niet genoeg was geweest voor de winst.

In de eerste set kon de 18-19 niet naar twee punten verschil getild worden, de 20-10 werd nog 20-20, waarop verlies volgde. In set twee ging een 11-16 voorsprong bij 17-18 bijna verloren, het duo herpakte zich en sloeg zich vervolgens naar 17-21. En in de derde set werd een 11-13 voorsprong uit handen gegeven en ook het matchpoint op 14-15 kon niet verzilverd worden. Al met al moet dat toch een gevoel van teleurstelling en onvrede hebben opgeleverd.

In het duel tegen Kvapilova/ Kubickova revancheerden ze zich en lieten een 2-0 zege noteren. Met 21-17 en 21-16. De 18-17 in de eerste set met een sterke serie naar 21-17 afgesloten, in de tweede set werd de 18-16 met een serie naar de einstand gespeeld.

Ook de mannen deden gisteren weer goede zaken. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde versloegen Julius Thole en zijn gelegenheidspartner Dan John met 2-0, na twee uiterst spannende sets. In de eerste werd een 16-20 voorsprong puntje voor puntje minder, totdat op 19-20 de verlossende laatste klap de winst bracht en in de tweede set kwam het BTN-duo van 20-18 terug naar 20-20 waarna het stuivertje wisselen werd en beide teams herhaaldelijk de kans hadden om de set voor zich te beslissen. Pas bij 29-31 was het echt beslist.

Jasper Bouter en Ruben Penninga wonnen op karakter met 2-1 van Nils Ehlers en Yannick Harms. Ook hier een spannende ontknoping in de derde set, nadat beide partijen één keer met 19-21 en 21-16 de sterkste waren gebleken. De 12-8 achterstand in de derde set speelde het BTN-duo via een lange serie naar 12-13 van de borden, na 13-13 en 14-14 hadden ze net het meeste over voor de 14-16 winst.

Nederland kan vandaag een dubbelslag slaan door bij zowel de dames als de heren de Nations Clash te winnen. De kansen zijn volop aanwezig.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Instagram New Beach Order.