Stuivertje wisselen tussen Lycurgus en Dynamo.

VoV, 07-02-2021. 3:25 uur. Alle ogen in de eredivisie waren natuurlijk gericht op de topper tussen Active Living Orion en Amysoft Lycurgus. Al menig seizoen de clash tussen twee toppers en finalisten in beker en supercup. In een super spannende vijfsetter won Lycurgus met 2-3. Het duurde tot diep in de vijfde set voordat de beslissing viel in het voordeel van de Groningers. Via 22-25, 26-24, 27-25, 16-25 en 19-21 ging de zege uiteindelijk mee naar het Hoge Noorden.

Lycurgus komt door het gemorste puntje nu weer op de tweede plaats met 17 punten uit 7 duels. Dynamo, dat thuis met 3-0 van RECO/ ZVH won, heeft evenveel punten, maar een wedstrijd minder gespeeld.

In de vijfde set maakte Luke Herr via het zevende matchpoint de wedstrijd af. Hij blokkeerde de bal tegen de vloer, hetgeen een geweldige vreugde uitbarsting bij de bezoekers tot gevolg had en daarmee beloonde de ploeg zich voor de controle van het duel vanaf de vierde set. In die tiebreak werd 8-11 een 13-14 stand waarna het tot 19-19 duurde voordat de beslissing viel. Marcus Held serveerde uit voor de thuisploeg en een blok op Tijmen Laane bezorgde Lycurgus de zege.

“We hebben redelijk gespeeld en waren op alle fronten net iets beter dan Orion behalve op hoge balsituaties. Dat deden zij beter en ik vond ons in de blokverdediging te onrustig. Serverend maakten we te veel fouten, maar met de druk die we hadden deden we te weinig.”

De eerste set liep in het begin als een tierelier (3-9), maar de voordelige marge verdween bijna net zo snel weer. Onder andere door een aantal servefouten. Dat bleef een probleem, serverend ging er te veel fout. Het was wisselvallig bij Lycurgus en dat hield Orion in de wedstrijd. Een geslaagde pipe van Tuinstra bracht 20-24 als tussenstand. Na 22-24 maakte een servefout van Adam White een eind aan de set.

De tweede en derde set waren nagenoeg elkaars evenbeeld. Lycurgus stond vrijwel tot aan de belangrijke punten veelal aan de goeie kant van de score. Orion speelde alles of niks en kwam daar twee keer goed mee weg. In de tweede set kreeg Lycurgus een setpoint op 23-24, maar drie scores op rij voor Orion zorgden voor 26-24, In set drie kon het op 25-25 nog alle kanten op, maar een servefout van Cross en Douglas-Powell die geblokt werd resulteerden in een 2-1 achterstand in sets.

In set vier heerste Lycurgus. Na 8-8 namen ze afstand naar 13-20 en met een pipe aanval van Tuinstra op 24-16 pakten de gasten het ticket voor de vijfde set, die afliep zoals hierboven beschreven.

Draisma Dynamo vs. RECO/ ZVH werd een vlotte 3-0 zege voor de thuisploeg, die alleen in de tweede set geduchte weerstand had en zelfs een 21-22 achterstand ongedaan moest maken om in de normale lengte van een set als winnaar (25-23) uit de bus te komen. De andere twee set waren met 25-16 (na 16-10 en 21-12) en 25-20 (na 16-14 en 21-17) eerder beslist.

Door het puntverlies van Lycurgus werd Dynamo, dat zonder de routiniers Rauwerdink en Hoogendoorn aantrad, weer koploper in de Eredivisie. Nathan Fullerton en Frits van Gestel stonden voor dat tweetal in de basis.

Nico Manenschijn van Dynamo was met 11 punten de topscorer en deelde die plaats overigens wel met Chris Mulligem, die voor ZVH evenveel punten scoorde.