Nederland kansloos tegen Italië, 0-3 verlies.

VoV, 09-06-2024. 20:03 uur. In de laatste wedstrijd van de Oranje mannen in Ottawa was Italië de tegenstander. De Italianen, die zich tijdens deze VNL ook het OS-ticket moesten verdienen, deden dat met verve. Na 7 wedstrijden hadden ze pas één keer verloren, met 3-2 van Frankrijk. Met winst tegen Nederland konden ze de eerste plaats in de VNL-ranglijst overnemen. Oranje vocht nog voor een minimale kans op een Olympisch ticket

Piazza liet de volgende starting seven beginnen:

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz.
  • Midspelers: Michaël Parkinson, Fabian Plak
  • Passer Lopers: Maarten van Garderen, Gijs Jorna.

In de loop van de wedstrijd waren er nog invalbeurten of een basisplaats voor Tom Koops, Luuc van der Ent, Michiel Ahyi, Twan Wiltenburg, Sil Meijs en Wouter ter Maat.

In de openingsset serveerde Giannelli Italië naar een 5-0 voorsprong, bij 4-0 had Piazza zijn eerste time out al nodig. De foutenlast bij Oranje was hoog, 50% van de Italiaanse punten tot 8-2 scoorde Nederland. Bij 10-3 had Piazza zijn time-outs opgebruikt en bij 16-8 kon Oranje voor het eerst een breakpoint scoren, weliswaar via een netfout van Italië, maar ook dat telt. In de eindfase van de set kwam Oranje wel wat beter voor de dag, maar Italië was gewoon meer dan een maatje te groot en via 20-13, en 22-15 ging de set met 25-18 naar de Italianen.

Oranje kwam door een treffer van Nimir Abdel-Aziz in de tweede set bij 2-3 voor het eerst op een voorsprong, hield dat puntje voordeel via een foutserve van Italië ook bij 3-4, echter na de 5-4 en de 5-5 via Michaël Parkinson nam Italië met twee kill-blocks op Nimir Abdel-Aziz afstand naar 8-5, waarop Piazza de ploeg naar de kant haalde.

Tot 13-10 scoorden beide teams hun side out, bij 15-10 stond de Nederlandse ploeg voor de tweede keer aan de zijlijn. Middels scores van Romanó en Michieletto gaf Italië gas, liep uit naar 18-11 en 22-13 en daarmee was de strijd in deze set wel gestreden. Russo blokkeerde het verschil naar 10 punten bij 24-14, een foutserve van Fabian Plak bepaalde de eindstand op 25-15.

Met Sil Meijs op spelverdeling probeerde Piazza voor een ommekeer te zorgen, maar meteen in het begin van de set kwam Nederland weer met 4-0 achter. Bij 5-5 was de schade hersteld, pas na 11-10 kon Italië het verschil op twee punten brengen. De 15-12 was voor Piazza het teken om de ploeg voor de tweede keer naar de kant te halen.

Nederland kwam terug naar 16-14, Keemink en ter Maat kwamen erin via de dubbele wissel, maar dat zette geen zoden aan de dijk. Italië liep uit naar 20-14 en 23-16. Bij 23-19 nam Italië de eerste time out van de wedstrijd, ter Maat scoorde de 23-20, waarna drie foutserves op rij de eindstand van 25-21 bepaalden.

Met 52 om 40 eigen punten en een foutenlast van 14 om 23 was Italië op alle onderdelen de bovenliggende partij. Romanó werd met 18 treffers topscorer, van Garderen maakte de meeste Nederlandse punten., totaal 14.