Vizier op volleybal

 

Zilveren oogst BTN-duo’s in Bulgarije en Tsjechië

VoV, 09-06-2024. 19:55 uur. Nadat drie Nederlandse duo’s de finales haalden op het Future toernooi in Sveti Vlas en het Elite 16 toernooi in Ostrava werd er in de eindstrijd afgesloten met drie keer zilver voor Bekhuis/ Piersma, Sengers/ Boehlé en Boermans/ de Groot.

Bekhuis/ Piersma speelden in de finale opnieuw tegen een Amerikaans duo, dat in de voorgaande vier wedstrijden van dit toernooi nog geen setje had afgestaan, net als overigens het Nederlandse duo.

Het duel tussen deze twee ongeslagen teams werd in drie sets beslist. De eerste set ging met 22-24 naar Kan/ May Anderson.  De tweede was met 21-17 een prooi voor Bekhuis/ Piersma.

In de tiebreak kwam USA met 5-8 voor, op deze stand nam het BTN- duo de time out op. Dat had geen rendement, de derde veldwissel werd bij 6-9 gedaan en na een aanvallende fout van Nederland en een ace van de USA werd het verschil vijf punten bij 6-11. Bij 8-13 was de marge nog steeds een handvol punten, waarna een Nederlandse foutserve en een uitgeslagen aanval de eindstand op 8-15 voor USA bepaalden. Dus zilver voor Bekhuis/ Piersma.

In de mannenfinale stonden Christoph Dressler/ Maximilian Trummer en Sengers/ Boehlé aan weerskanten van het net. De Oostenrijkers kwamen in de eerste set beter uit de starblokken (10-5) maar op de serve van Dirk Boehlé kregen ze 6 punten op rij tot aan de 10-11 stand bij de technische time out tegen. Mees Sengers sloeg de ene na de andere bal raak. Vervolgens ging het gelijk op tot 16-16. Een breakpoint voor 18-16 en even later voor 20-17 gaf de Oostenrijkers de kans op winst. Een keer kon Oranje verlies uitstellen, maar na 20-18 was het wel raak.

In de tweede set kwam Nederland met 3-0 achter en met 3-5 voor, time out Oostenrijk, en daarna kantelde de set opnieuw. Oostenrijk zette de tussenstand op 10-7, met 12-9 werd er verplicht gerust. De hervatting leverde twee punten voor Oostenrijk op (14-9). Twee gratis punten voor Nederland maakten wat later er 17-14 van, Mees Sengers bracht nog iets van spanning terug toen hij met twee scores de stand op 18-16 zette. Meer punten kreeg het BTN-duo niet, met drie scores op rij pakte Oostenrijk het goud en moesten Sengers/ Boehlé met zilver genoegen nemen.

In Ostrava speelden Boersma/ de Groot in de finale tegen Ahman/ Hellvig uit Zweden. Hun laatste onderlinge duel was in maart in Doha, toen won Nederland met 0-2.

De foutenlast van Zweden, ze gaven tot 8-4 totaal 4 punten weg, zorgden er met scores van Boermans en de Groot voor dat Nederland lang aan de leiding komen blijven gaan  in de eerste set. Bij 12-9 ging de technische time out in, na een blok van Jonatan Hellvig kwam Zweden bij 15-15 op gelijke hoogte. Ook de twee punten achterstand bij 17-15 maakten ze ongedaan en na 18-17 gingen ze via een 2de bal score en een tikje breed van Ähman met 18-19 aan de leiding. Na de 19-20 scoorden ze met een ‘blok uit bal’ de winnende treffer.

In de tweede set een gelijk opgaande strijd tot 8-8, een 2de balscore van Ähman en een blok van Hellvig maakten het verschil naar 8-10, bij 9-12 volgde de technische time out. Boermans/ de Groot konden het verschil tot 12-14 op twee punten houden, daarna liep Zweden uit naar 12-17. Het leek nog spannend te worden toen Boermans/ de Groot op 16-18 kwamen, maar op de side out pakte het Zweedse duo de 18-21 zege en de gouden medaille. Voor Oranje was er dus zilver.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV en FIVB.