Nederland verliest met 4-0 van Polen

VoV, 28-07-2019. 4:00 uur, De Nederlandse mannenploeg begon gisteren aan een tweedaagse oefenstage tegen wereldkampioen Polen, in Polen, in Opole om precies te zijn. Na het dubbele succes in eigenland tegen Finland was de tijd aangebroken om de moeilijkheidsgraad van de oefenpartijen in voorbereiding op het OKT te verhogen. Met USA is er namelijk straks ook een tegenstander van groot formaat te gast in Rotterdam. En laten we die andere twee (België en Zuid-Korea) vooral niet onderschatten.

Oranje begon met de volgende basis aan de wedstrijd. Op spelverdeling Gijs van Solkema, libero Just Dronkers, diagonaal Nimir Abdelaziz, op mid Fabian Plak en Luc van der Ent en op de passer loper positie Thijs ter Horst en Maarten van Garderen.  Dit duel was het officiële debuut als Pools international van Wilfredo Leon, de tot Pool genaturaliseerde Cubaan. Hij deed de eerste twee sets mee scoorde negen keer.

Nederland deed in de openingsfase van de eerste set goed mee, wist de wereldkampioen tot de 15-14 bij te houden, maar kreeg toen een serie van vier punten tegen voor de 19-14 tussenstand. In de eindfase van de set kwam Oranje nog terug van 23-16 naar 24-20, voordat Polen het laatste punt middels Leon binnensloeg.

In de eerste set waren de aanvallende fouten bij Oranje te hoog ( 1 om 7), de foutserves bij Polen (7 om 3) ook. Polen scoorde 3 keer blokkerend, Oranje 0 keer. Daar stond een 0 om 1 score voor aces tegenover. Polen scoorde tevens aanvallend een puntje meer. Bij Oranje werd Abdelaziz met 5 punten de meest scorende speler.

Nederland kon in de tweede set een vlotte 5-1 achterstand bijna goedmaken (6-5), verloor daarna echter de aansluiting (8-5) en kwam vervolgens op ruime achterstand (11-6 en 16-10). Polen bleef met dit verschil aan de goede kant van de score staan (19-13 en 22-16) en won de set met 25-19 voor de 2-0 setstand.

In de tweede set maakten teams evenveel eigen punten namelijk 14 om 14. Je zou kunnen zeggen dat de foutenlast van 5 om 11 scores voor de tegenstander Oranje de das om deed, waarbij 9 foutieve opslagen lichtelijk aan de hoge kant waren. Thijs ter Horst stond na twee sets op 7 punten, Nimir Abdelaziz op 8.

In de derde set kon Oranje na de 5-5 tussenstand het initiatief pakken, veranderde een 7-7 stand via een gewonnen challenge in 7-8 en nam drie punten afstand bij 9-12. De zoete smaak van een voorsprong duurde maar kort, bij 13-12 had Polen weer de leiding en na de 15-15 liepen ze bij Nederland weg. Naar 19-15. Oranje vocht zich terug naar 22-21, moest echter in de finale de winst aan de gastheren laten, met 25-22. In deze set nam Gijs Jorna de plaats in van Thijs ter Horst.

In de derde set kwam het totaal aantal punten van Abdelaziz op 11, van Garderen stond op 8 scores na set drie. Met 18 om 14 eigen punten scoorde Polen in deze set beter.

In de spek en bonen set na de 3-0 winst van Polen, was Oranje niet gegund de eer te redden. De 8-7 werd 12-7. De 21-14 veranderde nog in 24-19, waarna Polen met 25-21 won.

In het officiële deel van de wedstrijd hadden Wessel Keemink en Wouter ter Maat in alle sets invalbeurten, via de dubbele wissel. Robbert Andringa en Luuk Hofhuis speelden niet. Michaël Parkinson ontbrak vanwege een blessure bij de selectie.

Vanmiddag om 17.00 uur spelen beide teams weer tegen elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.