Yellow Tigers zonder zege in Rusland

VoV, 28-07-2019. 4:05 uur. De Belgische Yellow Tigers speelden afgelopen week in het Russische Kaliningrad om de Governer’s Cup, een vier landentoernooi met deelname van gastland Rusland, Duitsland, Polen en België. Het toernooi stond voor alle deelnemers in het teken van de voorbereiding op het Olympisch kwalificatietornooi. Zoals bekend zal zijn spelen de Yellow Tigers in de Nederlandse poule in Catania, Italië

In de eerste wedstrijd van het toernooi speelde België tegen Rusland, dat op volle sterkte aantrad, dus met de vakantie terug zijnde Goncharova, Voronkova, Fetisova, Koroleva, Startseva en Parubets. Bij de Belgische ploeg stonden de vertrouwde namen op het veld. I. van de Vyver, Herbots (foto boven), van Gestel, Sobolska, Janssens, Grobelna en de libero’s Guilliams en Valkenborg, afwisselend wel te verstaan.

De Russische dames hadden in het begin veel servedruk en blokkracht (25-13).  vanaf de tweede set vochten de Belgen terug en kwam het aanvalsspel en ook de Belgische opslagdruk opnieuw tot zijn recht wat ook resulteerde in mooie setwinst bij 22-25. De derde set ging weer ruim naar de gastheren (25-14). Ook in de vierde set speelden de Belgische dames goed maar moesten in de finale net met 25-23 capituleren. Dus net geen beslissende vijfde set.

De tweede wedstrijd van de Yellow Tigers ging tegen Polen, die met een plaats in de Final Six geweldig positief verrasten in de Volley Nations League, mede door hun topscorer Malwina Smarzek.

België kwam in de eerste set na 11-16 en 20-23 achter nog terug naar 23-23, maar verloor door een Pools blokpunt met 24-26. In de finale van de tweede set was Polen opnieuw effectiever, nadat ze bij de time outs nog met 8-6 en 16-15 hadden achter gestaan. Na 19-21 ging de set met 21-25 naar de Poolse ploeg. De derde set ging daarna onder regie van spelverdeler Wolosz, die iedereen liet scoren, opnieuw naar Polen. De Belgische dames vochten op het einde van de set nog terug maar de kloof bleek te groot. Het werd 20-25.

België begon dit duel met de volgende basis I. van de Vyver, Herbots, Van Gestel, Sobolska, Janssens, Grobelna en de libero’s  Guilliams en Valkenborg.

Duitsland was de derde tegenstander voor onze Zuiderburen. Net als in de Volley Nations League werd het een 3-1 nederlaag voor de Yellow Tigers.

Na een moeizame eerste set met 25-19 verlies, trokken de Tigers opnieuw met succes in de achtervolging en wonnen met 21-25. Een stevig aanvallend Duitsland was in de derde set dan weer te sterk voor de Belgische vrouwen met 25-18. Opnieuw een spannende vierde set waarin beide teams elkaar weinig ruimte gaven. Duitsland was nipt sterker op het eind met 25-27, dus weer net geen vijfde set.

De basis bij België: I. van de Vyver, Herbots, van Gestel, Sobolska, Janssens en libero Guilliams.

De toernooiwinst ging naar Rusland na een duidelijke 3-0 overwinning tegen Polen. Persoonlijke titels waren er voor Malwina Smarzek (Polen) als beste aanvalster, Joanna Wolosz (Polen) als beste spelverdeelster, Anna Pogany (Duitsland)  als beste libero, Dominika Sobolska (België) als beste blokkeerster en Natalya Goncharova (Rusland) als MVP van het toernooi.