Nederlanders in CEV en Challenge Cup

VoV, 29-11-2018. 11:07 uur. Zoals we vanmorgen al via de wedstrijdverslagen lieten weten hebben Abiant Lycurgus en Achterhoek Orion een nederlaag in de CEV Cup geleden en won Draisma Dynamo uit in Portugal voor de Challenge Cup met 0-3 van Caldas da Rainha. Naast deze Nederlandse teams waren er in deze twee toernooien nog meer landgenoten actief.

België had met Par-ky Menen en Lindemans Aalst ook twee teams present in de CEV Cup. Beide ploegen wonnen gisteravond via de tiebreak. Par-ky Menen thuis van Burgas, met 24-22 in de vijfde set.  Jente de Vries was met 25 punten scorend erg belangrijk voor zijn Belgische club. Lindemans Aalst won uit bij Arcada Galati met 2-3. De 13-15 in de tiebreak besliste hier de wedstrijd.  Tim Smit liet 8 punten noteren voor de Belgen.

Bij de dames in de CEV Cup won VC Oudegem met 3-1 van het Zwitserse Sm’Aesch Pfeffingen, de ploeg waar spelverdeelster Tess von Piekartz vorig jaar haar volleyballoopbaan beëindigde. Overigens speelt bij Oudegem geen landgenote.

Dat is wel het geval bij VDK Bank Gent dat in de Challenge Cup met 2-3 won van Pihtipudas. Met 12-15 in de vijfde set haalde de ploeg van Iris Reinders een prima uitgangspositie voor de volgende ronde binnen. Iris scoorde 13 keer en stond 5 sets in de basis.

Oostende,  dat Azerrail Baku voor de uitwedstrijd op bezoek had in de Challenge Cup , won voor zo’n kleine 200 bezoekers met 3-0. Lynn Blenckers scoorde 5 keer, ze stond drie sets in de basis en Fanny Lafeber had in elke set een invalbeurt. Zij kwam niet tot scoren.

Het Franse Tourcoing leed thuis in de CEV Cup een 0-3 nederlaag tegen Teruel. De 25-27 en 24-26 in de tweede en derde set waren maar nipt. Bennie Tuinstra speelde niet bij Tourcoing. Poitiers (foto boven) van Thomas Koelewijn, uitkomend in de Challenge Cup, won uit bij Saaremaa met 2-3.  De 0-2 voorsprong maakte de thuisploeg met 27-25 en 25-23 ongedaan. Poitiers was daarna in de vijfde set met 10-15 de betere ploeg. Koelewijn scoorde 15 keer.

Bij de dames in de Challenge Cup won Busto Arsizio (van Floortje Meijners) met 3-2 van het Duitse SC Dresden. Dresden kon in de vierde set met 23-25 een verlenging afdwingen, maar verloor die met 15-10. Meijners had twee invalbeurten bij Busto A. Bij Dresden spelen geen landgenotes.

In de Challenge Cup bij de dames won Yvon Beliën (foto helemaal bovenaan)  met Besiktas met 3-1 van Aydin BBSK. De 25-13 in de vierde set maakte de klus met ruim verschil af. Beliën maakte 16 punten.

Het Zwitserse Kanti Schaffhausen van Anna Mebus won met 0-3 van Mladost Zagreb. De Nederlandse kreeg geen speeltijd. En ook Volley Amriswil uit Zwitserland won, maar dat was ondertussen al duidelijk omdat Lycurgus de tegenstander van de winnende coach Marko Klok en speler Ewoud Gommans  was.

AZS Olsztyn uit Polen won met Robbert Andringa in de ploeg met 3-1 van PAOK Thessaloniki. De eerste drie sets werden met twee punten verschil beslist, de laatste ging voor 1.800 toeschouwers met 25-18 naar de Polen. Andringa scoorde 6 keer en was 35 keer foutloos op de servepass.

En als laatste in dit samenvattende overzicht verloor Bucuresti van Michael Parkinson in de Challenge Cup met 3-0 (21, 22, 16) van Zalau. Hiervan was geen matchreport beschikbaar, maar wel een foto.

Indien we nog Nederlanders vergeten zijn alsmede de uitslagen van degenen die vandaag nog in actie komen nemen we die mee in ons (en meer) gedeelte van de VoV Top 10 aanstaande zaterdag.