Vizier op volleybal

 

Nieuwe uitdaging voor Draisma Dynamo.

VoV, 08-11-2019. 4:33 uur. De drie ploegen op het huidige podium in de Eredivisie bij de mannen hebben zaterdag thuisvoordeel. Sliedrecht Sport, Lycurgus en Orion verdedigen hun positie tegen Draisma Dynamo, Advisie / SSS en TTPA, waarmee de top zes dus onder elkaar uitmaakt of er na dit weekend nog dezelfde teams op het podium staan. Sliedrecht Sport staat er zeker nog op (5-14), SSS zeker niet (5-6). En de onderste vier teams in de stand doen tegen elkaar een eerste vergelijk wie er wel / niet bij de laatste drie thuishoort.

Sliedrecht Sport tegen Draisma Dynamo is wel het mooiste affiche voor dit weekend bij de mannen. Het wordt alweer de vierde topper van de ploeg uit Apeldoorn, de eerste twee waren geen succes tegen Orion, maar vorige week vrijdag wees de ploeg SAMEN. Lycurgus op zijn tekortkomingen en won overtuigend van de Groningers. Sliedrecht is dus de koploper, maar of dat komt door het gunstige speelschema of dat het gebaseerd is op kwaliteit zal zaterdag uitwijzen. Wel is het zo dat ze van de vier onderste ploegen wonnen, waaronder nipt met 2-3 van ZVH, maar ook Orion in de seizoensopening met 3-1 versloegen, net nadat Orion de Supercup met 3-2 winst op Dynamo veroverde.

Dat zou wijzen naar voordeel voor Sliedrecht, maar we menen ons te herinneren dat vorig seizoen, het debuutjaar van Sliedrecht in de Eredivisie, er geen enkele keer succes voor Sliedrecht was weggelegd en Dynamo weleens als ‘Angstgegner’ betiteld zou kunnen worden. In het reguliere seizoen twee nederlagen (2-3 en 3-1), in de bekercompetitie verlies (3-1) en in de Kampioenspoule ook twee keer de mindere (1-3 en 3-0). Maar we weten ook allemaal dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst, dus niemand kan erop vertrouwen dat Sliedrecht Sport weer verliest en Dynamo weer wint. Maar het is wel een teken aan de wand een score van 5-0 in de onderlinge ontmoetingen in het voordeel van de Apeldoorners.

Active Living Orion (5-11) krijgt TTPA (5-9) op bezoek. Na de 3-1 nederlaag bij Sliedrecht Sport pakte Orion drie keer de volle buit, waaronder een 3-1 zege op Dynamo. Afgelopen weekend was de opbrengst een puntje minder, tegen Taurus kon een 1-2 voorsprong niet in de vierde set verzilverd worden, maar was er een vijfde set nodig. Taurus won daarin een puntje, Orion verloor er een. Na een goed begin van het seizoen (2-3 winst op Taurus, 3-0 winst op Zaanstad en ZVH) leden de talenten een 3-0 nederlaag bij Dynamo. Aan de thriller in Barneveld hielden ze vorige week één puntje over. Orion uit is echter toch wel iets anders dan ZVH of Taurus uit. Maar wie weet, kunnen de talenten verrassen, net als in november vorig jaar, toen ze met 1-3 winst uit Doetinchem vertrokken door een paar sets met twee punten verschil te winnen.

SAMEN. Lycurgus kwam vorige week in Apeldoorn na de eerste set duidelijk te kort om succes te hebben. Het was eigenlijk de eerste echte test voor de Groningers, die tot dan alleen maar tegen teams uit de onderste helft van de stand hadden gespeeld en al die test glansrijk doorstonden. Zaterdag krijgen ze SSS uit Barneveld op bezoek, de nummer zes uit de stand. SSS kon bij Dynamo (3-0) en Orion (3-1) niet voor een verrassing zorgen, zaterdag krijgen ze de derde kans om dat bij een van de vaderlandse toppers te doen.

En verder zal er om de onderste plaatsen in de ranglijst stevig gestreden worden. Om er uit de buurt te blijven natuurlijk, niet om er te komen. VoCASA krijgt RECO / ZVH op bezoek. Zelfde aantal punten, met een wedstrijd minder voor RECO en Taurus zal de punten in eigen huis willen houden tegen Zaanstad. Taurus (5-3) heeft een puntje meer dan rode lantaarndrager Zaanstad. Dit zijn, ook al is het nog vroeg in het seizoen, wel de wedstrijden die men het labeltje ‘zes punten duel’ meegeeft. Want reken maar uit, het verschil tussen winnen en verliezen is zes punten. Oh, neen toch niet, maximaal drie en minimaal één.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Rudy Biekart