Nipt derby verlies Set-Up, zege voor FAST

VoV, 21-03-2021. 5:47 uur. In de Degradatiepoule stonden een Twentse en een Limburgs-Brabantse derby op het programma. Set-Up ’65 was gastheer voor Eurosped en Peelpush, dat de eerste wedstrijd van het seizoen speelde, had FAST op bezoek. Eurosped en FAST zijn de nummers één en twee in de Degradatiepoule, Set- Up en Peelpush de nummers voorlaatst en laatst.

Lammerink Installatiegroep/Set-Up’65 kwam met 2-1 in sets voor, verloor echter de vierde en vijfde set ruim en zag zo de kans op de eerste overwinning van het seizoen door de vingers glippen. Gewonnen werd met twee keer 25-22 (1ste en 3de set), verloren met 14-25 en 13-25 tot aan de 2-2 in sets, daarna ging de tiebreak met 10-15 naar de ploeg van Diane Rademaker.

Set-Up pakte in de eerste set na een 12-11 tussenstand richting de big points een 20-13 voorsprong, waarvan ze er aan het eind nog drie punten overhielden. In de tweede set kwam Eurosped veel beter uit de startblokken, na de 1-10 en 12-21 tussenstanden was de 1-1 in sets een kwestie van tijd.

De thuisploeg herstelde zich prima, veranderde in de derde set een 10-12 achterstand in een 14-12 voorsprong, bouwde het verschil naar vier punten uit (16-12, 20-16) en hield daar bij de finish weer drie punten van over. In de vierde set een herhaling van de tweede. Eurosped denderde naar 1-8 en 4-11. Na 9-22 lukte het de ploeg van Brahim Abchir nog om de tien puntengrens te passeren, met 13-25 werd het 2-2.

In de vijfde set miste Set-Up de side out op 10-11 en sloeg Eurosped zich in een ruk naar 10-15 en de 2-3 winst. Set-Up ging dit seizoen nog niet als winnaar van het veld.

Aanvallend had de thuisploeg een licht overwicht met 48 om 44 punten. Serverend sloeg de balans duidelijk in het voordeel van Eurosped door met 9 om 16 aces en 14 om 8 foutserves. Ook blokkerend scoorden ze de meeste punten (7 om 13). Anneclaire ter Brugge (Eurosped) werd met 23 punten de topscorer van de partij, ze maakte er ééntje meer dan Froukje Hoenderboom (Set-Up)

De eerste Limburgs-Noord Brabantse derby in de Eredivisie werd en prooi voor een sterk spelend FAST. Peelpush werd in eigen huis met 0-3 via de setstanden 17-25, 23-25 en 20-25 verslagen.

FAST nam in de eerste set vlot afstand (2-8, 4-12) en zorgde met veel serve en aanvalsdruk voor een groot verschil in de tussenstanden. Via 8-17 en 14-20 haalden ze met 17-25 de eindstreep.

Peelpush herstelde zich van dit ruime verlies en ging in de tweede set bij 7-5 aan de leiding, die echter ook weer snel in een ruime achterstand (9-14, 13-18) werd veranderd door een aanvallend sterk spelend FAST. Bij 19-19 was er evenwicht, bij 22-19 leek Peelpush op weg naar de eerste setzege van het seizoen. Echter rechtte FAST nog eenmaal de rug, kwam er bij 23-23 weer naast en pakte vervolgens met twee puntjes verschil de setwinst.

Ook in de derde set nam FAST een ruime voorsprong (9-12, 11-16 en 14-22) maar zag de thuisclub zich puntje voor puntje dichterbij knokken. De inhaalrace stopte op 20-23, waarna de bezoekers met de laatste twee punten de 0-3 op het scorebord zetten.

Met 41 om 55 punten was de eigen score duidelijk in het voordeel van FAST, het verschil werd hoofdzakelijk gemaakt door de 28 om 39 aanvallende punten. Lotte van der Horst van Peelpush werd met 13 punten topscorer van de partij, Lara Hendricks van FAST bleef één puntje bij haar achter.