Nipte zege Sliedrecht, VVU loopt in!

VoV, 27-11-2022. 5:47 uur. We kunnen ook zeggen dat VV Utrecht virtueel een puntje uitloopt op koploper Sliedrecht Sport, dat in Apeldoorn een puntje moest afstaan aan SV Dynamo, terwijl ze zelf zonder setverlies Peelpush huiswaarts stuurden. In Werkendam deed VC Zwolle goed zaken door de volle buit bij Voltena mee te nemen.

In Apeldoorn speelden Dynamo en Sliedrecht Sport een wedstrijd met vele gezichten, waarin van alles en nog wat zat, zelfs een geel-rode kaart voor een speelster van Dynamo. Voor de bezoekers die alleen voor de eerste en vierde set aanschoven in Omnisport leek het alsof Dynamo de koploper was en Sliedrecht de achtervolger. Die sets gingen met 25-13 en 25-14 naar de thuisploeg. Met de 25-14 haalde Dynamo de tiebreak binnen.

De tweede set was een spektakelstuk van de bovenste plank, vooral in de eindfase. Dynamo maakte een 15-18 achterstand in één keer ongedaan (20-18) en stoomde op de 2-0 af toen Benthe Wismans de 23-22 en Sliedrecht via een aanvallende fout 24-22 maakte. Dynamo kwam via een eigen fout (opstellingsfout?) en een ace met 24-25 achter, was er bij 26-26 weer naast en had gewoon met 27-26 aan de leiding moeten gaan toen Sliedrecht Sport een duidelijk zichtbare aanvallende fout maakte.

Iedereen zag het behalve degene die het zien moest. Het werd nog 27-27, maar Dynamo was van haar à propos af. Jolijn de Haan profiteerde met twee punten op rij voor de 27-29.  In de derde set maakte Sliedrecht het verschil na 9-10. Ze liepen uit naar 10-17 en kwamen via 19-25 op een 1-2 voorsprong.

In de vijfde set sloeg Sliedrecht Sport al vroeg een gaatje in de tussenstand, bij 2-5 moest Dynamo al de time out en de achtervolging in. De veldwissel volgde bij 3-8 en op de 5-9 tussenstand stonden de speelsters alweer aan de zijlijn. Nu op verzoek van Sliedrecht. Dynamo kreeg het gaatje niet dicht, Benthe Wismans, die met 26 punten topscorer van de partij werd, maakte nog de 8-13, waarna de set met 9-15 en de wedstrijd met 2-3 verloren ging. Bij Sliedrecht werd Iris Vos met 17 punten de topscorer.

VV Utrecht profiteerde maximaal van het puntje verlies van koploper Sliedrecht Sport. In Utrecht werd na de 25-21 met duidelijke cijfers afgerekend met Peelpush. Set twee en drie gingen met 25-15 en 25-13 naar de thuisploeg.

In de openingsset moest Peelpush bij 10-3 de time out in, ze kwamen terug naar 11-9, maar verloren vervolgens het contact (18-11), waarop de tweede pauze volgde. De inhaalrace bracht hen naar 24-21, daarna sloeg Marly Bak, die met 12 punten topscorer bij VVU werd, het laatste punt op het scorebord.

In set twee maakte de thuisploeg na 11-8 (naar 14-8) en 18-10 het verschil voor de 25-15 setwinst. En in de derde set was bij 13-4 en 20-9 wel duidelijk dat Peelpush zonder setwinst uit de Galgenwaard zou vertrekken. Bij de bezoekers werd Wies Smits met 13 punten de topscorer van de wedstrijd.

VC Zwolle won met 1-3 in Werkendam van Voltena. De prima start van de thuisploeg in de eerste set (5-0, 10-5) kon VC Zwolle via 12-12 naar 16-20 pareren. In de spannende eindstrijd zag Voltena een 24-22 voorsprong verloren gaan en werd de set met 24-26 door VC Zwolle binnengehaald.

In set twee werd de hoge foutenlast Zwolle noodlottig. De verschillen tijdens de set waren minimaal, zoals bij de Zwolse time out op 17-15. Raïsa Schoon zette Voltena op het winnende spoor met haar punt voor 22-21, bij 24-21 ging Zwolle de time out in, scoorde de side out, waarna Voltena de set met 25-22 afmaakte voor de 1-1 stand.

In de derde set maakte Zwolle het verschil van 6-6 naar 7-13 en won na 14-20 overtuigend met 15-25, in de vierde liepen ze uit naar 0-7, 9-18 en 12-23 voordat de winst met 14-25 op de borden kwam.

Voor vandaag staan nog twee wedstrijden op het programma, te weten Eurosped thuis tegen Apollo 8 en FAST tegen VC Sneek.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart.