NL-duo’s door in Madrid en Kusadasi

VoV, 21-05-2022. 5:21 uur. In Kusadasi Turkije had zich een dames duo en een mannen duo via de kwalificatieronden geplaatst voor het hoofdtoernooi. En was een mannen duo rechtstreeks geplaatst. Bij de dames moest het duo Mexime van Driel/ Emma Piersma al vroeg aantreden tegen het Braziliaanse tweetal Elize Maia/ Thameira.

Het BTN-duo kon in beide sets tot aan de big points om de winst blijven meedoen. In beide sets waren de standen bij de veldwissels 5-2, 8-6 en 12-9. Steeds in Braziliaans voordeel. Na de verplichte pauze ging het in de eerste set via 14-14 naar 18-17, Brazilië scoorde daarna twee keer (20-17) en won met 21-18. De tweede set kende bij 17-17 een gelijke stand, vier scores op rij van het Zuid-Amerikaanse duo besliste de set en de wedstrijd.

In de verliezersronde van hun poule, waar het ging om een plaats in de tussenronde voor de achtste finale, was het Zwitserse duo Bobner/ Vergé-Depre de tegenpartij.

Na de tussenstand bij de technische time out in de eerste set (10-11) moest Oranje bij een 13-16 achterstand de time out in. Het werkte, bij 18-18 waren ze weer op gelijke hoogte. Bij die stand nam Zwitserland even pauze, na de 20-20 maakten een Nederlandse foutserve en een Zwitsers ace een eind aan de set.

In de tweede set kwam Oranje met 8-16 achter, wilde echter niet opgeven en knokte zich terug naar 14-16. Ook op de 16-20 achterstand gaven Piersma/ van Driel het niet op, ze kwamen terug naar 18-20, maar nu maakte een foutserve een eind aan de set, aan de wedstrijd en aan het toernooi in Turkije voor het NL-duo.

Bij de mannen was het geroutineerde duo Saimoilovs/ Smedings de tegenstander van Immers/ van Werkhoven. In de eerste set was het na aanvankelijk voordeel voor Oranje (8-6, 12-9) na de technische time out een gelijk opgaande strijd. Tot 19-18 bleef Oranje aan de leiding, bij 20-19 kregen ze setpoint. Op de side out werd het 24-24, waarna het Letse duo de laatste twee punten scoorde.

In de tweede set was Letland een maatje te groot voor Nederland. Na 3-4 liepen ze uit naar 5-10, 7-14 en 10-18. Om via een blokpunt van Saimoilovs met 11-21 af te sluiten. Immers/ van Wekhoven gaan naar de verliezersronde, waarin ze een plaatsje in de tussenronde moeten afdwingen om in het toernooi te blijven.

In deze verliezersronde waren Bourne/ Crabb de tegenstanders. Oranje kon van een 14-19 achterstand terugkomen naar 19-19 en 20-20, maar vervolgens ging de setwinst naar Amerika. In de tweede set namen Immers/ van Werkhoven een 15-9 voorsprong, zagen Amerika tot 18-16 terugkomen, maar hadden genoeg over voor de 21-17 setwinst, waarmee het dus 1-1 werd.

In de tiebreak pakte het NL vlot een handvol punten voorsprong (7-2) en dat gaven ze niet meer af. Via 12-7 werd het 15-10, waarmee een plaats in de tussenronde voor de achtste finale binnen was. Daarin spelen ze vandaag tegen de Oostenrijkers Hubner/Dressler.

Penninga/ Luini hadden het Poolse duo Kantor/ Rudol als tegenstander in hun eerste poulewedstrijd. De eerste set namen ze een 15-9 voorsprong, die echter bij 19-19 helemaal van de borden was. Na de 23-23 scoorde het BTN-duo de laatste twee punten voor de 25-23 winst. In set twee maakte het Oranje duo een 7-12 achterstand ongedaan, maar miste bij 19-20 de kans om gelijk te komen en verloor de set met 19-21.

In de tiebreak was het nagelbijtend spannend in de finale. Oranje kwam via drie kanjers van kill-blocks van Penninga van 11-8 achter bij 11-11 op gelijke hoogte, nam een 13-14 voorsprong, maar kon het matchpoint niet verzilveren. Na 17-16 maakte een door Immers en Penninga nagekeken Poolse serve, die net binnen de lijnen viel, een eind aan de set en de wedstrijd. Ook Penninga/ Luini gaan naar de verliezersronde van de poulefase.

In de verliezersronde troffen Penninga/ Luini het duo Ermacora/ Pristauz uit Oostenrijk. Na 16-16 in de eerste set pakte Oostenrijk een 20-17 voorsprong, die Oranje tot 20-19 kon inlopen voordat Oostenrijk het setpoint benutte. De marge van 3-7 in Nederlands voordeel draaide Oostenrijk om naar marge van vier punten in hun voordeel bij 14-10, waarna ze via 19-14 de set met 21-16 wonnen. Hetgeen uitschakeling voor Penninga/ Luini betekende.

Bij het CEV-Future toernooi in Madrid zijn Piersma/ Poiesz doorgedrongen tot de kwartfinale. Na twee zeges zonder setverlies in poule D tegen Bumbauskaite/ Grundzinskaite (21-18 en 21-19) en Florian-Bouza (21-16, 21-16) plaatsten ze zich rechtstreeks voor de volgende ronde. Hun tegenstander vandaag is nog niet bekend.