Oranje U22 opent EKK met zege op Slowakije.

VoV, 21-05-2022. 5:12 uur. Gisteren begon voor de Oranje U22 ploeg de poulefase van het EK-kwalificatietoernooi in Pristina, Kosovo. Nederland is ingedeeld bij het thuisland, Slowakije en Azerbeidzjan. Er is dit jaar voor de eerste keer een EK voor de U22 leeftijdscategorie, er is een van de acht tickets te verdienen. Poulewinnaars gaan naar het EK, er is ook een ticket voor de beste nummer twee van alle poules.

De Nederlandse U22 selectie bestaat uit:

• Spelverdelers: Sil Meijs en Tieme de Jong
  • Libero: Niels Lipke.
  • Diagonaal: Martijn Brilhuis
  • Passer Lopers: Ferdy van Dijk, Sam van der Loo, Yannick Bak, Luuk Hoge Bavel en Jasper Wijkstra.
  • Midspelers: Robin Boekhoudt, Luuk Hofhuis en Jesper van Muijden,

De staf wordt gevormd door Arjan Taaij (bondscoach), Redbad Strikwerda en Arnold van Ree (assistenten bondscoach), Aswin van der Kamp (fysiotherapeut0 en Christy van Buren (videoscout)

De starting seven voor Oranje tegen Slowakije waren Tieme de Jong (spelverdeler), Martijn Brilhuis (diagonaal), Yannick Bak en Jasper Wijkstra (passer/lopers), Luuk Hofhuis en Robin Boekhoudt (middens) en Niels Lipke (libero).

Oranje U22 begon met een 3-0 zege tegen Slowakije aan het toernooi. Via de setstanden 25-22, 25-20 en 25-21 en legde daarmee een mooie basis voor een goed toernooi.

Oranje veranderde via scores van o.a. Yannick Bak en Robin Boekhoudt een 2-3 achterstand in de eerste set in een 7-3 voorsprong en bouwde die marge verder uit naar 14-9 en 18-12. Martijn Brilhuis nam in de eindfase van de set nog een aantal punten voor zijn rekening (21-14, 24-21) en Oranje sloot met 25-21 af.

In de tweede set maakte Slowakije een aantal keren een ruime achterstand (bijna) ongedaan (van 10-6 naar 10-10 en van 17-14 naar 19-18), maar kwam in de finale van de set weer tekort om Oranje te verrassen. Yannick Bak en Martijn Brilhuis sloegen de laatste punten voor de 25-20 zege voor Oranje op het scorebord

In de derde set kwam Oranje na 14-12 en 16-16 met 18-21 achter. De serveserie van Martijn Brilhuis van totaal zeven punten veranderde die achterstand in een 25-21 setzege.

Nederland scoorde 53 eigen punten, Slowakije kwam tot 42. Aanvallend (40 om 30) en blokkerend (11 om 5) had Oranje veel voordeel. Serverend was Slowakije met 2 om 7 aces beter. Martijn Brilhuis werd met 19 punten topscorer. Robin Boekhoudt kwam tot 9 treffers, Yannick Bak en Jasper Wijkstra scoorden elk 8 keer. Luuk Hofhuis maakte er 6 en Tieme de Jong 3.

Vandaag speelt Nederland tegen Azerbeidzjan en morgen is gastland Kosovo de tegenstander.