Vizier op volleybal

 

NL-duo’s in hoofdtoernooi Fort Lauderdale

VoV, 28-02-2018. 6:27 uur. Het vijfsterren FIVB Grand Slam Beach toernooi van Fort Lauderdale kende vijf deelnemende Nederlandse duo’s, waarvan Brouwer – Meeuwsen en van Iersel – Stubbe rechtstreeks voor het hoofdtoernooi waren geplaatst. Via twee kwalificatie rondes dienden Varenhorst – Bouter, Keizer – Meppelink en Sinnema – Bloem een plaatsje bij de beste tweeëndertig teams te bemachtigen.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink speelden in de eerste ronde tegen Sayaka Mizoe en Suzuja Hashimoto uit Japan. Het BTN duo zag een 2-5 voorsprong in de eerste set bijna verloren gaan, toen de Japanse dames bij 8-9 op één puntje genaderd waren. De series naar 9-14 verschaften lucht, bij 11-17 was het verschil te groot om nog bedreigend te worden. Keizer – Meppelink wonnen met 16-21. In de tweede set maakten ze helemaal korte metten met de tegenstander, die kwamen er met 12-21 niet echt meer aan te pas.

In de tweede kwalificatieronde waren Betsi Flint en Kelley Larsen uit de USA de te kloppen tegenstander, de inzet was een plaatsje in het hoofdtoernooi. Het Amerikaanse duo kon in de eerste set lang bijblijven, maar kwam in de finale met 19-21 net tekort. In de tweede set was het een stuk duidelijker. Met 14-21 pakte het BTN duo de setwinst en het kaartje voor het hoofdtoernooi.

Voor Jolien Sinnema en Laura Bloem begon het toernooi tegen het Spaanse duo Armaranta Navarro en Angela Herrero. Het werd een zenuwslopend gevecht tussen twee teams die heel erg aan elkaar gewaagd waren en die zich gedurende de twee sets maar heel weinig toegaven. Tussenstanden in de eerste 9-9, 13-13, 18-18 en bij 19-20 kreeg Nederland het eerste setpoint. Er volgden er nog een aantal, pas bij 28-29 konden ze het verzilveren.

In de tweede set eenzelfde beeld, nu liet het BTN duo zich echter na de 15-18 voorsprong inhalen en bij 20-19 stond Spanje ineens één punt van de gelijkmaker af. Verzilvering lukte niet, opnieuw trok Oranje aan het langste eind. Bij 24-25 werd het setpoint voor 24-26 en 0-2 benut.

In de tweede kwalificatieronde stonden Sinnema – Bloem tegenover een het Duitse duo Isabel Schneider en Victoria Bieneck, ook hier de inzet een plaats bij de laatste tweeëndertig van de Main Draw. Het BTN duo kwam in beide sets net tekort, met twee keer 19-21 leden ze een nipte 0-2 nederlaag. Hetgeen dus uitschakeling betekende.

Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter hadden als eerste tegenstander Fiodar Kazhamiaka en Sergiy Grabovskyy uit Canada. In deze eerste kwalificatieronde was een driesetter nodig om een ronde verder te komen. Na de 17-21 en 25-23 moest de tiebreak de beslissing brengen. Die ging met 13-15 naar de Nederlanders.

In de tweede ronde hadden ze minder problemen met de Poolse tegenstanders Kujawiak en Rudol. De eerste set ging met 17-21 naar het BTN duo, de tweede met een dikke 12-21. Ook Varenhorst – Bouter gaan dus door naar het hoofdtoernooi.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.