Vizier op volleybal

 

NL-duo’s in Jurmala, Rubavu en Zhongwei

VoV, 23-08-2019. 5:20 uur. Alvorens zaterdag aan het NK in Scheveningen te beginnen maakte het beachduo Boehlé / Boermans deze week nog eerst een uitstapje naar Estland, naar het driesterren toernooi van Jurmala. Daar moesten ze zich via de kwalificaties zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi.  De poulefase daarvan stond voor vandaag gepland, en dan hing het dus van de resultaten af of ze op tijd terug waren in Scheveningen. Daar hoeven ze zich na gisteren in ieder geval geen zorgen meer over te maken. Het kwalificatietoernooi was tevens het eindstation.

Tegen de Polen Kaluka – Lewandowski was het na de eerste ronde meteen al afgelopen. Een 21-16 zege in de eerste set werd gevolgd door een spannende tweede, waarin het Nederlandse duo met 25-27 net aan het kortste eind trok. Heel dicht bij de tweede ronde waren ze en waarschijnlijk was de teleurstelling zo groot dat het in de derde set ook niet wilde lukken. Daarin ging en ze met 12-15 ten onder. Een 1-2 nederlaag dus en uitschakeling voor het duo dat in de DELA Eredivisietour vier keer op de hoogste trede van het schavotje stond.

Mexime van Driel en Iris Reinders waren deze week afgereisd naar centraal Afrika. Naar Rubavu in Rwanda, waar ter promotie van het beachvolleybal op de FIVB World Tour een één sterren toernooi werd gespeeld. Namens de FIVB was Joep van Iersel er als delegate aanwezig. Voor zowel de mannen (17 deelnemende duo’s) als de vrouwen (7 deelnemende duo’s) werd gisteren met het toernooi op Pearl Beach, het strand van het Kivu meer, een begin gemaakt. Aan publieke belangstelling geen gebrek (foto boven), ook randactiviteiten in de vorm van Afrikaanse koopwaar in de diverse kraampjes (foto onder ) was er.

Met vier poules kunt u zich wel voorstellen dat de poulefase bij de dames niet al te veel voorstelde. En ondanks de kleine bezetting liep het speelschema al vlot een eind op de planning achter. Het begin om 14:30 uur van het KBU duo werd steeds met vijf minuten verschoven, totdat er om 15:20 eindelijk kon worden opgeslagen tegen Fieny / Miessan.

Het Nederlandse duo (foto onder) was niet van de wijs gebracht door het wachten, de teller van het scorebord stond na enige tijd zomaar op 18-1.  Met 21-4 waren de KBU beachers een paar niveaus te goed voor de dames uit Ivoorkust. In set twee was het niet anders. Bij 11-4 hadden Fieny en partner net zoveel punten als de hele set ervoor, met 14-7 werd er gepauzeerd en daarna pakten van Driel / Reinders na de 17-8 tussenstand de zege met 21-9. De tegenstander twee keer beneden de tien gehouden, een mooi begin.

Voor de kwartfinale kwam de organisatie nog een team tekort. De tussenronde daarvoor was dus ook niet van toepassing, alle drie verliezers kregen een bye en gingen door.

In de kwartfinale staan van Driel / Reinders vandaag tegenover Nyirarukundo / Umulisa uit Rwanda, die nog niet in actie kwamen en via twee keer een bye tot de laatste zeven, die ook de erste zeven waren, waren doorgedrongen. Het Engelse duo Palmer / Grimson kreeg een bye voor de kwartfinale en was na een duel al verzekerd van de strijd om een medaille. Natuurlijk gaan we u informeren hoe dit afliep.

In Zhongwei, China speelden Emi van Driel en Raïsa Schoon, de nummer 93 van de FIVB World Ranking, tegen het Chinese duo Lin / Zeng , dat op die lijst nummer 62 heeft. Omdat het voor het on-line gaan van ons artikel werd gespeeld hebben we het ook maar meteen even ter info meegenomen, voor van Driel / Schoon volgt er vandaag nog een tweede duel.

In de eerste set waren de duo’s aan elkaar gewaagd en zat er in het hele verloop van de set bij uitzondering maar even twee punten verschil in de tussenstand, waaraan we de conclusie verbinden dat beide duo’s een ijzersterke side out speelden. Bij de technische time out zat er een Chinees even met het scorebord te spelen, want de stand veranderde van 10-11 in 11-10 en weer in 10-11 en 11-10. Vervolgens ging het met 11-11 en 11-12 verder.

China nam twee punten afstand bij 13-15, Nederland reageerde adequaat en kwm langszij en ging er voorbij (16-15) met een serie van drie punten. Bij 19-17 hadden ze twee punten verschil, die ze ook meteen weer kwijt waren (19-19). De beslissing viel na 22-22, in Nederlands voordeel. Met 24-22 werd het 1-0.

In de tweede set was het verloop niet anders. Twee sterk aan elkaar gewaagde teams die elkaar geen strobreed toegaven. Via de tussenstanden 5-5, 8-8, 12-12, 16-16 en 19-19 ging het in de finale weer om de laatste twee punten. Deze keer wist het Chinese duo  de zege naar hun kant te halen. Met 19-21 werd het 1-1 in sets.

Het KBU duo verloor de aansluiting in de derde set na de 5-6 tussenstand. En serie van drie maakte het verschil vier, een verschil dat het Chinese duo met succes verdedigde. Via 7-11, 8-12 en  9-13 werd het na 10-14 een 10-15 en dus een 1-2 nederlaag.  In de verliezersronde spelen van Driel Schoon tegen Poletto / Nash uit Canada.

Morgen meer uit Centraal Afrika en China.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB en Joep van Iersel.