NL-speelsters in CEV en Challenge Cup

VoV, 06-02-2020. 6:20 uur. Met de returns in de achtste finales in de CEV en Challenge Cup kwamen er gisteravond weer een aantal Nederlandse speelsters voor met hun buitenlandse clubs in actie.

In de CEV-cup stonden Volley Düdingen van Anna Mebus en Monza van Floortje Meijners voor de lastige opgave om de 3-0 uitnederlaag bij respectievelijk Voléro Le Cannet en Dinamo Kazan eerst ongedaan te maken (via 3-0 of 3-1) en dan ook nog de golden set te winnen om door te gaan naar de kwartfinale.

Volley Düdingen vs. Le Cannet eindigde weer in een 0-3 zege voor de Franse ploeg. De thuisploeg kreeg 15, 23 en 20 punten mee en is dus uitgeschakeld. Alleen in de tweede set was het spannend in de finale. Tot aan 20-21 kon Düdingen toen mee, vervolgens trok Le Cannet de winst naar zich toe, In de eerste en derde set stond er bij 11-21 en 17-21 al een ruim verschil op de borden. Anna Mebus werd via een invalbeurt in de derde set ingezet.

Monza vs. Dinamo Kazan was opnieuw een prooi voor de Russische ploeg. Ze vertrokken met een 1-3 zege in de tas en het ticket voor de volgende ronde in de portefeuille. Na 16-25 en 25-18 beslisten twee keer 20-25 de wedstrijd in het nadeel van de ploeg van Floortje Meijners (foto boven), die drie sets in de basis stond en 10 keer scoorde. (Aanval 24%). Koroleva en Fabris waren bij Kazan de belangrijkste puntenmakers.

Het Belgische onderonsje tussen Hermes Oostende en Asterix Avo was in de heenwedstrijd in een 2-3 zege voor de bezoekers uit Beveren geëindigd. Zij hadden dus aan elke zege genoeg om door te gaan. Oostende moest met 0-3 of 1-3 winnen voor rechtstreekste plaatsing in de kwartfinale, bij 2-3 zou een golden set volgen.

Met een 0-2 voorsprong in sets (21-25, 20-25) waren ze een heel stuk op de goede weg, toen de wedstrijd een ander gezicht kreeg. Asterix kwam via 25-21 en 25-22 terug en in de allesbeslissende vijfde set pakten ze de zege met 15-9.

Paula Boonstra (16 punten) en Lieke Clerkx (11 punten) hadden een forse bijdrage aan de totale eigen score van 74 punten. Maureen van der Woude kwam tot 8 punten voor Oostende.

Beveren speelt in de kwartfinale waarschijnlijk tegen SSC Schwerin, dat uit met 1-3 won van Hämeenlinna en vanavond de return in eigen huis afwerkt..

In de Challenge Cup was Anne Buijs met THY al zeker van de volgende ronde. Zij hadden eergisteren geen probleem met CSM Lugoj.

SC Dresden had thuis met 3-0 van Stiinta Bacau gewonnen en was bij de return bij twee setwinsten door naar de kwartfinale. Die twee setzeges waren na 21-25 en 19-25 binnen. Daarna werd er stevig gewisseld, ook Laura de Zwart kwam in het veld en zag haar ploeg de derde set met 27-25 verliezen en de vierde met 14-25 winnen. Goed voor een 1-3 en de volgende ronde. Laura de Zwart scoorde 5 keer.

SC Dresden neemt het in de kwartfinale op tegen Thiras Santonini uit Griekenland.

De Ladies in Black uit Aachen (foto boven) hadden dezelfde uitgangspositie na de 3-1 thuiswinst tegen Sm’ AESCH Pfeffingen uit Zwitserland. En ook zij verzilverden de kansen op de volgende ronde na die zege. Gisteravond werd het in Zwitserland 1-3 via de setstanden 27-25, 22-25, 22-25 en 21-25.

Marrit Jasper maakte na een afwezigheid vanwege een blessure in de tweede set weer haar opwachting als wissel en stond in de volgende sets in de basis. Ze scoorde 8 keer. De midspeelsters Lynn Blenckers en Tessa Polder speelden de hele wedstrijd en maakten 7 en 9 punten.

Aachen behaalde het meeste voordeel uit de aanval (43 om 53 punten), maar was ook blokkerend (9 om 10) en serverend (1 om 6) de betere.

Aachen speel tin de kwartfinale tegen het Franse Béziers.