Nog geen play-off beslissing na 3-2 zege Lycurgus

VoV, 28-03-2021. 6:50 uur. Amysoft Lycurgus was er dichtbij, maar slaagde net niet in de missie om Draisma Dynamo met 3-0 af 3-1 te verslaan en plaatsing voor de finale af te dwingen. Het werd 3-2 via de setstanden 25-22, 25-13, 22-25, 26-28 en 15-10. Nu is Amysoft Lycurgus afhankelijk van de uitslag bij de uitgestelde wedstrijd Sliedrecht Sport tegen Active Living Orion. Als Orion met 0-3 of 1-3 wint plaatst de regerend landskampioen zich voor de finale. In alle andere gevallen gaat Amysoft Lycurgus voor de zesde keer op rij naar de eindstrijd.

Dat het lukte om Dynamo voor het eerst in 36 wedstrijden te verslaan had te maken met het geweldig goede niveau van de thuisploeg. Zeker in de eerste twee sets was het kwalitatief erg sterk. Doordat Dynamo serverend iets beter in de wedstrijd kwam en vanaf set drie van libero wisselde kwam er meer evenwicht in de wedstrijd. De derde en vierde set waren close. In de slotfase verzuimde Amysoft Lycurgus om door te drukken. Daar lagen kansen om de 3-0 of 3-1 op het bord te toveren. Toen dat niet lukte was 3-2 het maximale. In de vijfde set overheerste Amysoft Lycurgus en trok verdiend aan het langste eind.

Coach Arjan Taaij stuurde dezelfde basis het veld in als afgelopen woensdag. Jerome Cross, Bennie Tuinstra, Erik van der Schaaf, Dennis Borst, Hossein Ghanbari, Steven Ottevanger en Luke Herr. Begonnen en klaarden het karwei. Ottevanger liep donderdag op de training tegen liesklachten aan, maar de libero kon spelen en hij deed dat zoals we gewend zijn. Met veel energie en inzet. De start was veelbelovend. Het stond in no-time 12-4. Dynamo kwam nog wel terug tot 20-18, maar de 21-18 van Tuinstra zorgde voor het beslissende gaatje van drie punten.  Uitblinker Cross benutte het setpoint.

In de tweede set walste Amysoft Lycurgus over Dynamo heen. Er stond geen maat op het spel van de thuisploeg. Dat begon bij een prima serve. Iets wat bij de ploeg van coach Redbad Strikwerda pas in de loop van de wedstrijd op een beter niveau kwam. Aanvallend kwamen er veel kansen. Hiervan werden weinig niet benut. Toen Herr voor het eerst sinds tijden weer een ace produceerde was het al 20-11. Tuinstra tekende voor 22-12. Jeroen Rauwerdink zorgde met een uitgeslagen aanval voor het eind van de set.

In set drie en vier ontstond veel meer een volleybalgevecht waarin de gemoederen soms hoog opliepen. Freek de Weijer kreeg in de vierde zelfs de rode kaart voorgeschoteld na commentaar op een dubieuze call van de arbitrage. Uiteindelijk ging het op de bigpoints mis. In de derde scoorde Dynamo vanaf 22-22 drie keer op rij. De ace van Frits van Gestel op setpoint via de netband voor 22-25 was ongelukkig. Ook in set vier ging het tot 22-22 gelijk op. Cross joeg vervolgens een risicovolle bal langs de lijn; 23-22. Nog twee punten van de 3-1 zege. Zover kwam het helaas niet. Er kwam geen matchpoint op het scorebord. Drie setpunten kon Amysoft Lycurgus nog wegwerken, maar op de vierde ging het mis. Cross werd afgehouden en dat bracht met 26-28 setverlies.

In de vijfde set stond Amysoft Lycurgus weer op en toonde de wil om te winnen. Via 5-2 en 8-5 werd het via een sterk spelende Ghanbari 11-7. Een servefout bracht zes matchpoints voor de thuisploeg. Op de tweede was het raak. Van Gestel serveerde uit tegen zijn oude ploeg; 15-10. Als Amysoft Lycurgus uiteindelijk de finale niet haalt hebben ze het niet in deze wedstrijd laten liggen. De basis ligt dan bij de totale offday in Sliedrecht toen op 10 maart kansloos met 3-0 verloren werd. Wellicht kan Sliedrecht de meubelen nog redden door Orion voldoende punten af te snoepen.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Amysoft Lycurgus. Foto CEV en Rudy Biekart.