Vizier op volleybal

 

Nogmaals SCHERMEN, de variabele factoren

Volgens Nermin Cosovic zijn er nog wel een aantal (variabele) factoren, die het ondanks of juist dankzij de vervanging door OF voor EN voor de scheidsen uiterst moeilijk maken om correct te fluiten bij SCHERMEN. Want er zijn nog zeker een aantal punten, die voor de scheidsen moeilijk, zo niet helemaal c.q. helemaal niet waar te nemen zijn met betrekking tot deze spelregel. Hij gaf ons de onderstaande opsomming:  

* Vanwege hun positie ten opzichte van het veld en de spelers is het onmogelijk voor een scheidsrechter om te zien of een speler die in de stop staat wel of niet de bal en serveerder kan zien. Om dat te kunnen beoordelen zouden ze achter in het veld moeten staat, c.q. achter het speelveld.

*Of een speler de bal en serveerder kan zien is het ook afhankelijk van de positie die hij / zij in het veld neemt. Iemand die op 8 meter van het net begint kan dat wel zien,  maar iemand die op 4 meter van het net staat,  kan geen van beiden zien.

*Niet één speler raakt de bal op de zelfde hoogte tijdens de serve. Raakpunt van een speler die uit stand serveert is niet hetzelfde als bij de speler die een behoorlijk sprong maakt. Een speler van 1.70 meter heeft een andere reikhoogte dan een speler van 2.05 meter. En hoe zit het dan met het zicht?

*En dan maakt het ook wel degelijk verschil wie er aan het net staan. Hoe lang en hoe breed zijn de spelers / speelsters,  die daar spelen, dat wisselt ook steeds. En de manier waarop ze daar staan. Handen laag / hoog, breed / smal.

Welke scheidsrechter kan al die gegevens in een paar tellen waarnemen, verwerken en een juiste beslissing nemen? Mega Mindy misschien of Superman! Ik heb ze nog niet gezien langs de volleybal velden.

Omdat het allemaal niet te controleren is en bijna onmogelijk om juiste beslissing te nemen moeten we het gewoon niet doen. Een gebaar van de speler die in de stop staat naar de spelers in de blok om even op zij te gaan zo dat hij de bal kan volgen moet voldoende zijn. Doen ze in beachvolleybal ook.  Hiermede voorkom je vele discussies, spelonderbrekingen, frustratie bij de spelers en coaches.

Op de keeper beschouwd is serveren – passen een strijd tussen serveerder en diegene die in de stop staan. Een blok / scherm vormen en de scheidsrechter hoeven zich daarmee niet te bemoeien. Passen als onderdeel van het spel is op zich al moeilijk genoeg.

Al met al een heleboel dingen bij elkaar,  die niet objectief beoordeeld kunnen worden. En als je iets niet objectief kunt beoordelen heeft het geen zin om dat als spelregel te handhaven. Hetzelfde geldt voor bovenhands spelen. Dat een set wel of niet afgekeurd wordt is afhankelijk van de scheidsrechter.  En als je er van uitgaat dat een mens ziet wat die graag zou willen zien,  dan kom je erachter waarom we zo veel discussies tijdens wedstrijden hebben.

Als je een aantal spelregels weg zou halen kom je tot een veel betere / aantrekkelijke spel. Minder onderbrekingen, minder discussies, meer rally’s en beleving. En voor de buitenstaander zou het makkelijker worden om het spel te volgen en te begrijpen.

Dit lijkt ons een duidelijk toevoeging en aanvulling op het eerder gepubliceerde inzake ‘schermen’ en de reden waarom er wel / niet voor gefloten wordt.

gh @ Vizier op Volleybal.