Vizier op volleybal

 

Rectificatie stoppen scheids Gerke Friso

_MG_4197

En dat is dan vijf, neen eigenlijk zes! Daar staat de teller nu op. En allemaal uit Noord Nederland. Wat is er toch met de scheidsrechters in Noord Nederland aan de hand?  In ons artikel van 09-09-2015 “Wat is er gaande in scheidsrechterland”vroegen wij ons dat hardop af!

We meldden toen dat er al vijf scheidsen waren afgehaakt, waaronder Gerke Friso.  Als reden gaven wij aan uit betrouwbare bron vernomen te hebben dat hij, met zo’n acht jaren ervaring op het hoogste Nederlandse niveau, een punt achter zijn loopbaan als scheids had gezet omdat hij onder andere ‘toetsen, waarvoor hij reeds digitaal geslaagd was, nu in een klaslokaal onder toezicht moest overdoen’.

Gerke reageerde naar ons toe hieromtrent en uiteraard geven wij hem de ruimte om zijn vertrek bij de Nevobo in meer dan de door ons gebruikte vijftien woorden toe te lichten.  

Gerke: “Halverwege de maand juni heb ik de Nevobo een mail gestuurd met de mededeling dat ik zou overwegen te stoppen met fluiten.  Reden voor deze drastische beslissing is het gewijzigde licentiebeleid van de Nevobo. Uit de toegezonden spelregeltoets was ik tot de conclusie gekomen het komende seizoen tot de groep van Topdivisie scheidsrechters te gaan behoren, immers Eredivisie scheidsrechters moesten de toets tijdens de jaarlijkse bijeenkomst maken. De conclusie was juist; de tussengroep werd afgeschaft.

Na een periode van negen jaar (dus niet acht) nagenoeg onafgebroken te hebben gefloten in de Eredivisie, zou ik het komende seizoen weer gaan behoren tot de groep van Topdivisiescheidsrechters. Ondanks alle positieve ervaringen met teams, coaches, collega’s en juryleden voelde ik mij als Eredivisiescheidsrechter in één keer afgeserveerd, zonder verdere communicatie e/o uitleg. Jarenlang fluit je dames en heren Eredivisie, dan weer dames Eredivisie in combinatie met een aantal heren Eredivisie / Topdivisie wedstrijden. Vervolgens moet je vernemen in het komende seizoen in de Topdivisie te fluiten. Hoezo een jojo beleid?

Ik heb uitleg gevraagd aan de Nevobo en deze uitleg ook gekregen;  De tussengroep wordt opgeheven en de Eredivisie wordt aangevuld met een aantal nieuwe scheidsrechters en er worden twee plaatsen ingeruimd voor een vrouwelijke scheidsrechter en een jongere scheidsrechter (lees talent). De laatste twee plaatsen zouden mijn terugkeer in de Eredivisie beletten. Negen jaar ervaring in de Eredivisie werd zonder pardon aan de kant gezet omdat er een vrouw en een talent moet doorstromen!

Mijn inziens een volledig foutieve visie; teams in de Eredivisie zien liever een ervaren en geroutineerde scheidsrechter bij hun wedstrijden dan een (redelijk) onervaren vrouwelijke scheidsrechter e / o talent. Deze personen kunnen ook tijdens het seizoen wel ingestroomd worden, zodat je de bestaande groep scheidsrechters kunt handhaven. Wel kreeg ik de toezegging met enige regelmaat in de Eredivisie ingezet te kunnen worden, waarbij ik mijzelf in de Eredivisie kon bewijzen. Had ik overigens al negen jaar gedaan.

Halverwege juli heb ik de beslissing genomen definitief te stoppen met fluiten, overigens met pijn in mijn hart. Nogmaals heb ik aangegeven in de afgelopen negen jaar aangetoond te hebben in de Eredivisie thuis te horen.

In augustus kreeg ik een telefoontje van de Nevobo met het verzoek toch terug te keren in de Eredivisie, aangezien collega – scheidsrechter Bert Hensema besloten had te stoppen. Na twee dagen bedenktijd heb ik hiermee ingestemd.

In de dagen daarna begon ik toch te twijfelen. Zou ik mijn beslissing niet te overhaast hebben herroepen? Na lang wikken en wegen ben ik uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het goede gevoel ontbrak. Gezien het bovenstaande kan ik het momenteel niet opbrengen zoveel tijd aan het fluiten te besteden en toen heb ik de knoop definitief doorgehakt en heb ik de Nevobo laten weten alsnog met fluiten te stoppen.

Persoonlijk voor mij een hele moeilijke beslissing omdat ik altijd met heel veel plezier heb gefloten en aan het fluiten alleen maar goede contacten heb overgehouden. De toekomst zal uitwijzen of ik de juiste beslissing heb genomen. Voor mij is en blijft volleybal een fantastische sport ,welke een groot deel van mijn leven beheerst heeft.

In de komende maanden zal ik ongetwijfeld in Sneek en Groningen te vinden zijn om wedstrijden te bekijken. Dan zal ook moeten blijken in hoeverre het stoppen met fluiten voor mij een gemis zal zijn.”  Aldus de volledige uitleg van Gerke Friso op het gebeurde.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.