November sprokkelmaand Volley Meerkerk

VoV, 01-12-2017. 6:30 uur. Als het om het aantal gespeelde vijfsetters zou gaan, dan zou Volley Meerkerk D1 momenteel bovenaan staan in de 2e divisie D. Maar dat telt helaas niet, het zijn slechts de keiharde punten die er toe doen. Overigens zijn er überhaupt veel vijfsetters te noteren in deze divisie, wat aangeeft hoe gewaagd veel teams aan elkaar zijn. Na vier opeenvolgende tiebreaks in oktober en september was het tijd voor een klinkende overwinning in november voor de Meerkerksen.

VC Volt was de tegenstander in de eigen sporthal de Linde, waar de thuisploeg maar zwak begon. Direct keek men tegen een achterstand aan, waardoor aan een inhaalrace moest worden begonnen. Dat lukte en nadat de eerste set met 25-23 uit het vuur was gesleept, werd Volt met 25-12 en 25-14 vakkundig weggeslagen.

Met een 3-0 voorsprong zou het dus sowieso niet in een vijfsetter eindigen, gelukkig! In de laatste set was het heilige vuur wat weg, maar een degelijke voorsprong van een punt of vijf moest over de streep getrokken kunnen worden. Maar het was Volt, dat met alles-of-niks-volleybal toch nog een puntje overhield aan deze partij, 26-28.

Een week later, uit bij Olympia uit Panningen, kwam Meerkerk wel goed uit de startblokken. Ondanks veel servicefouten over en weer, kon Meerkerk het spel bepalen en dan is het team op haar best. Met 17-25 was de eerste set overtuigend voor de geelzwarten. Maar Olympia knokte zich heel knap terug in de wedstrijd, door alles van de grond te halen en regelmatig door te komen met de aanval.

Er ontspon zich een wedstrijd die op en neer ging, waar bij vlagen aardig werd gevolleybald, maar vooral hard geknokt moest worden voor de punten. Via respectievelijk 25-21, 23-25 (waar Meerkerk niet mocht klagen over een gemiste touche-bal) en 25-20 moest maar weer eens een tiebreak uitmaken, wie er met de winst vandoor zou gaan. Olympia besliste deze terecht in haar voordeel.

Het blijft nog steeds lastig voor Meerkerk om continu een hoog niveau te halen, maar de fases waarin dit wel gebeurt, worden steeds talrijker. Ondanks blessures, ziektes en afwezigen. Zo ook in de wedstrijd tegen Spivo, waar soms met een fantasieopstelling aan werd getreden om het beste resultaat te behalen. Een fantasieopstelling was ook even waar het er naar uit zag bij de gasten uit Spijkenisse. Door een fout met het DWF, zou in eerste instantie een speelster van Spivo niet speelgerechtigd zijn. Na een oponthoud van maar liefst 20 minuten (dat mag de volgende keer wat korter), kon er dan toch begonnen worden.

Met goed serveren en degelijk verdedigingswerk werd de ploeg uit Spijkenisse onder druk gezet. Door het tomeloze enthousiasme aan de kant van Spivo wisten de gasten de tweede set eruit te slepen. Maar gedurende de rest van de wedstrijd was Meerkerk duidelijk de betere ploeg, zonder overigens briljant te spelen. Maar wat wil je ook met een zeer krappe selectie en fantasieopstellingen. Na 25-21, 21-25, 25-18 en 25-21 stond er een verdiende 3-1 op de borden.

Met goed gesprokkelde punten en degelijke overwinningen kon er dus toegeleefd worden naar de clash met de koploper, Velden D1. Meerkerk had er zin in en gaf direct gas. Velden was overrompeld en de eerste set werd met strakke services en harde klappen beslecht in Meerkerks voordeel, 25-16. Maar Velden zou niet voor niets de koploper zijn (met slechts vijf verloren sets tot dan toe) als ze zich niet terug knokten in de wedstrijd. Beide teams moesten vol risico nemen in de aanval, omdat ze anders zelf de ballen om de oren kregen. En in de tweede set ontstond een ware thriller. Meerkerk wist vijf setpoints weg te werken (waarbij 1 met hulp van de leidsman) en hield het hoofd uiterst koel. Na 62 gespeelde punten, werd het 32-30 voor de thuisploeg.

Was er een stunt in de maak? Velden vond van niet en timmerde de derde set met 10-25 uit. In de vierde set was het wederom Velden dat het initiatief had en ondanks dat Meerkerk het gat nooit heel groot liet worden, ging ook deze set naar de gasten met 23-25. Wederom een vijfde set die de beslissing moest brengen dus. Meerkerk had zich mentaal weer opgeladen en leek hard op weg de ongeslagen koploper te vloeren met een 13-10 voorsprong. Maar in het zicht van de haven strandde het schip alsnog en ging Velden er na een spannende wedstrijd met de buit vandoor: 13-15.

Het Meerkerkse team blijft stappen maken en kan met een goed gevoel vooruit kijken naar de komende maand. Inmiddels is men opgeklommen naar een gedeelde derde stek, maar door al die vijfsetters is het setquotient net iets minder dan de collega’s. Tijd om daar verandering in te brengen in de komende wedstrijden!

gh @ VoV, veslag Volley Meerkerk Dames 1.