Alons bekert door, NL-trio Zoersel niet

VoV, 01-12-2017. 5:57 uur.  Gisteravond bereikte Annelien Alons met Charleroi de volgende ronde in de Europese Challenge Cup, daarin wordt CVB Barca Barcelona de volgende tegenstander. Amigos Zoersel van Lisette Hoff, Laura de Jong en Esther Cramer verloor thuis van Las Palmas en is uitgeschakeld.

Charleroi had vorige week in Finland tegen Kuusamo met 1-3 gewonnen en had  aan twee setjes genoeg om door te gaan.  Dat lukte met setwinsten 25-16, 25-17 en 25-21.  De Finse ploeg kon het in de eerste en derde in de openingsfase redelijk bijbenen, maar toen de ploeg van Alons, totaal 10 punten scoorde ze waarvan 7 blokkerend, gas gaf was er voor de gasten geen houden meer aan.

In de eerste set ging het van 13-12 in een ruk door naar 16-12, 18-13 en 21-15. In de tweede set was het gaatje al bij 7-2 geslagen en groeide het verschil gestaag naar acht punten (16-8) bij de tweede technische time out en tien punten bij het begin van de big points (20-10), die voor de Finse dames dus niet zo big waren. In de derde doorgang sloeg Charleroi zich na een 8-12 achterstand bij 13-13 naast de tegenstander en nam daarna het initiatief over. Via 18-15 en 22-20 werd de dik verdiende 3-0 zege binnen gehaald.

De eigen score van 54 om 41 punten en de foutenlast van 13 om 21 zorgden per salde voor zeer ruime setwinsten. In de derde set maakte Kuusamo meer punten voor Charleroi, dan ze er in de hele wedstrijd van hun Belgische tegenstander er voor terug kregen.

Amigos Zoersel stond voor de lastige klus om de nederlaag via een vijfsetter in Las Palmas ongedaan te maken. Maar kon dat niet voor elkaar krijgen, hetgeen gezien de verwachtingen een behoorlijke tegenvaller moet zijn geweest. De gasten waren op alle onderdelen van het spel de betere ploeg. Aanvallend met 35 / 52, blokkerend met 10/12 en serverend met 4 / 11 aces. En ze konden zich zodoende een wat hogere foutenlast permitteren.

Al vlot in de eerste set kwam de Belgische ploeg, ruim achter (5-10), haalde mede door scores van Lisette Hoff en Laura de Jong in naar 13-14, maar kreeg toen de tweede serie om de oren. De 13-14 werd 13-21 en 17-25.  In de tweede set stond het 7-8 bij de eerste technische time out, en bij de volgende verplicht rust ging Las Palmas met 10-16 naar de zijlijn. Opnieuw kon Zoersel geen vuist maken en moest zelf het ene na het andere punt incasseren. Zeven punten van Hoff en de Jong samen in deze set waren gewoon te weinig om de Spaanse gasten in problemen te brengen. Het werd 15-25.

De derde set was voor Amigos Zoersel. Na de 10-10 stand liepen ze uit naar 14-11 en 18-13 en gaven vervolgens dit ruime verschil niet meer uit handen. De vele gekregen punten (totaal 13 in deze set) droegen fors bij om de voorsprong in stand te houden. Via 21-16 werd de 25-20 setwinst een feit en was er gezien de 1-2 stand nog hoop op een tiebreak, waarmee een golden set zou kunnen worden afgedwongen.

Daar had Las Palmas echter helemaal geen zin in, en na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd in de vierde set (6-8) namen ze tussen de technische time outs afstand. Het werd 11-16 en 15-21 en daarmee ging het Europese avontuur van Lisette Hoff, totaal 9 punten waarvan 4 blokkerend, Laura de Jong, totaal 13 punten,  en Esther Cramer, niet ingezet, met 18-25 ten einde.

Als we naar de cijfers voor de eigen score kijken per set (1ste 10/20, 2de 13/18, 3de 12/17, 4de 14/20) kunnen we alleen maar concluderen dat de partij een terechte winnaar opleverde.