NVL-mannen, de duels op de derde dag

VoV, 31-05-2021. 5:38 uur. Op de derde dag van de eerste driedaagse voor de mannen bij de VNL in Rimini was er zoals we gisteren reeds berichten, een 0-3 nederlaag van Oranje tegen Iran. Oranje speelde voor de derde dag op rij met een andere basis en is zich blijkbaar volop aan het voorbereiden voor het EK.

“Het is normaal dat de starting seven weer werd gewijzigd, het is immers een lang toernooi waarin we 15 wedstrijden spelen en is het dus niet mogelijk om elke keer met dezelfde basis te beginnen. We zijn in Rimini om te leren, dus iedereen moet de kans krijgen om te laten zien hoe hij op dit niveau presteert. We hadden de derde set gewoon moeten winnen, we maakten het niet af.” Aldus Abdel-Aziz die verder nog zei:

“Het was weer ‘another learning day’, een praktijk dag op de volleybalacademie. Ik ben wel blij dat we, in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Japan, toen we goed begonnen en slecht eindigden, tegen Iran als team bleven knokken voor een goed resultaat. We moesten ons eigenlijk schamen dat we de derde set niet wonnen.”

Noot red. VoV: “Maar wij als volger van het Oranje volleybal willen wel elke keer het beste Nederlandse team in actie zien en niet een afgeleide daarvan. En we hebben het niet zo met elke keer een gewijzigde basis, ook al begrijpen we dat het soms niet anders kan.

En wat gebeurde er verder gisteren op de derde dag? Een overzicht. Met daarbij toch wel twee verrassende uitslagen. Namelijk het verlies van Rusland en Polen. Enfin leest u het zelf.

Frankrijk won met 1-3 van Australië. De eerste en laatste set was er aan het eind maar heel weinig verschil (26-28 en 23-25) en kon Australië het de Fransen knap lastig maken. Ook in de tweede set speelden ze sterk (25-20 winst), maar in de derde kregen ze een forse tik (14-25) te verwerken. Op alle onderdelen van het spel scoorde Frankrijk in totaliteit net iets beter. Patry werd met 17 punten topscorer.

Duitsland boekte tegen Bulgarije een (onverwachte) 3-2 zege. Via de setstanden 19-25, 25-21, 22-25, 30-28 en 15-11. De tiebreak werd in de verlenging van de vierde set binnengehaald. Bulgarije vond dat ze kansen om te winnen hadden gehad maar op de beslissende momenten in de set de verkeerde keuzes maakten. Aan het eind van de vierde set bijvoorbeeld. Sokolov werd met 26 punten de topscorer van Bulgarije en van de partij.

Japan versloeg Rusland met 2-3. Hetgeen wel een behoorlijke stunt van de Aziaten was.   Na 26-28 en 28-26 stond het 1-1, Rusland kwam met 25-20 op 2-1, waarna Japan de tiebreak via 21-25 afdwong. In die beslissende vijfde set bleven ze met 14-16 aan de goede kant van de score. Blok en aces waren met 25 om 10 punten in het voordeel van Rusland, Aanval en foutenlast met 16 punten verschil in het voordeel van Japan.

“We controleerden de wedstrijd, en hadden deze gewoon in ons voordeel moeten beslissen. Zo simpel was het. Maar als je dan je geduld verliest en gedurende 2 minuten zenuwachtig wordt gaat die vlieger niet op en verlies je.” aldus de Russische coach, die in de vierde set 18-17 voor in 18-22 zag veranderen en de tiebreak na 13-13 en 14-14 naar Japan zag gaan. Otake scoorde 25 keer voor Japan, Mikhaylov 23 keer voor Rusland.

USA won met 3-1 van Argentinië, via 23-25, 25-21, 25-15 een 25-19. Na een moeizame start bleven ze met de eigen score (72 om 46 totaal) heel ver voor. Defalco scoorde 20 keer voor USA, bij Argentinië kwam niemand in de dubbele cijfers. Conte en Martinez bleven er ééntje van verwijderd.

Canada leed een 1-3 nederlaag tegen Brazilië. Via 17-25, 20-25, 25-22 en 25-27. “Na de eerste twee sets, waarin we niet goed speelden en te veel fouten maakten, herpakten we ons maar aan het eind van de sets daarna maakten kleinigheden het verschil tussen winnen en verliezen” aldus Canada.  De Canadees Vernon werd met 24 punten topscorer, Douglas van Brazilië kwam tot 22 punten.

Polen verloor onverwacht van Slovenië. Met 1-3.  Na de 1-1 (22-25, 25-23) trok Slovenië, dat in Stern (18 punten) en Cebulj (17 punten) de meest scorende spelers had, de wedstrijd via 19-25 en 23-25 naar zich toe. Vooral aanvallend was Slovenië de betere ploeg. Volgens Polen maakte servedruk het verschil.

Servië was met 3-1 te sterk voor gastland Italië. Italië kon de 25-23 van de eerste set met 22-25 in de tweede ongedaan maken, daarna drukte Servië door. Met 25-22 en een ruime 25-18 pakten zij de winst. Blok en aces scoorden 15 om 8 punten in hun voordeel. Aanvallend waren ze met 61 om 48 punten ook duidelijk beter. Dat maakte de hogere foutenlast ongedaan. Pirali van Italië werd met 22 punten topscorer, Luberic van Servië bleef er ééntje bij hem achter.

De tussenstand na de derde dag, met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten is nu:

• 01 t/m 04: Brazilië 3-9, Frankrijk 3-8, Japan 3-7 Rusland 2-7
  • 05 t/m 08: Polen, Slovenië, Duitsland en USA (allen 2-6)
  • 09 t/m 12: Servië (2-6), Bulgarije 1-4, Canada en Iran (beide 1-3)
  • 13 t/m 16: NEDERLAND 0-1, Italië, Australië en Argentinië (allen 0-0)

Voor de Nederlandse mannen gaat het toernooi verder op 3 juni met de wedstrijd tegen Slovenië, de dagen erna volgen Duitsland en Argentinië. Vandaag om 10:00 uur speelt het Oranje damesteam tegen Thailand.